En eftermiddag i Bilbao

Bilbao floden

Under en resa till Baskien nyligen tillbringade jag en eftermiddag i Bilbao i provinsen Biscaya, som är regionens huvudstad. Bilbao var ursprungligen en industristad men har under de senaste knappt 40 åren genomgått stora förändringar mot att bli en modern kulturmetropol. 1997 invigdes till exempel konstmuseet Guggenheim, som har bidragit starkt till att placera Bilbao på världskartan.

Bilbao är en promenadvänlig stad, där man till en stor del kan ta sig fram till fots. Det finns en pittoresk historisk stadskärna med ett rutnät av smala gågator som kantas av butiker, caféer och barer. Här ligger Bilbaos katedral och flera andra kyrkor, den vackra Arriaga-teatern, det centrala torget Plaza Nueva samt Ribera-marknaden, som är Europas största inomhusmarknad.

Bilbao Arriaga-teatern
Arriaga-teatern i Bilbaos historiska stadskärna.

Marknaden har två våningsplan, med försäljning av bland annat färsk fisk och skaldjur, kött, ost och grönsaker. På nedre plan finns det även en restauranghall, där det serveras traditionella baskiska specialiteter. Tyvärr kommer jag fram till marknaden precis när de stänger för siesta (liksom resten av den historiska stadskärnan). Det enda som fortfarande håller öppet är restaurangdelen. Värt att tänka på till ett annat tillfälle.

Bilbao Casco Viejo
Den historiska stadskärnan genomkorsas av smala gator med vackra husfasader.

Promenadvänligt

Genom Bilbao flyter Bilbao-floden som överkorsas av flera broar. Från den historiska stadskärnan promenerar jag längs med floden på den breda strandpromenaden och passerar bland annat Guggenheim-museet, den gröna Abando-parken och så småningom det maritima museet. Därefter svänger jag vänster in mot den centrala knutpunkten Plaza Mouya, som ligger mitt i Bilbaos kommersiella distrikt.

Här finns det flera olika shoppingstråk, bland annat Ercilla-gatan och Lopez de Haro-gatan. I slutet av den senare befinner sig Bilbaos centralstation, ett stenkast från bron över till den historiska stadskärnan. Precis intill bron ligger en annan järnvägsstation, Santander/Concordia, som har en mycket vacker fasad i lekfull modernist-stil från tidigt 1900-tal (se bild högst upp). Jag slår mig ned på ett kafé i närheten för att hämta andan och smälta alla nya intryck.

Bilbao Plaza Nueva
Det livliga torget Plaza Nueva kantas av restauranger och matbarer.

En utgångspunkt för att upptäcka Baskien

Förutom att vara en destination i sig är Bilbao en utgångspunkt för att upptäcka andra delar av Baskien. Innan jag kommer hit har jag själv bott några dagar på två lantligt belägna boutiquehotell, Ea Astei och Hemingway Kanala House i naturreservatet Urdaibai, nordväst om Bilbao, nära floden Mundakas mynning.

Regionen har mycket att erbjuda. Till exempel är Baskien berömt för sin gastronomi, med fina råvaror och klassiska pinxtos, smakrika munsbitar med och utan bröd. Här finns ett stort utbud av fisk och skaldjur men även nötkött av hög kvalitet samt inte minst frukt och grönsaker. Till maten kan man bland annat beställa det regionala vita vinet txakoli, eller riojavin från närbelägna Rioja DOC.

Bilbao Guggenheim-museet
Det berömda Guggenheim-museet har starkt bidragit till att placera Bilbao på världskartan.

Utmed den baskiska kusten finns det flera vackra, ofta lite råa stränder och idylliska fiskebyar eller -städer samt härlig natur som sträcker sig inåt landet. Till vissa större städer går det förbindelse med buss eller tåg från Bilbao, men om man vill vara mer flexibel och kunna se flera olika platser under samma resa är bil det enklaste och mest prisvärda alternativet.

En sevärdhet man kan passa på att besöka på väg mot kusten från Bilbao är den imponerande Biscaya-bron, som är en transportbro från sent 1800-tal. Den står med på UNESCO:s lista av världsarv sedan 2006, som enda industriella monument.

Bilbao Biscaya regeringsbyggnad
Biscayas regeringsbyggnad från tidigt 1900-tal ligger utmed shoppingstråket Lopez de Haro.

Mitt besök i Bilbao är över för denna gång. Jag återvänder till bussterminalen för att hämta upp min resväska, som jag har låst in i deras ganska smidiga effektförvaring. Härifrån går det regelbundna bussar till flygplatsen. I maj 2019 lanserades en direkt flyglinje med Norwegian mellan Bilbao och Stockholm Arlanda (min hemflygplats). I övrigt är just den sträckan tyvärr lite omständlig, med mellanlandningar och långa restider.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *