Pärnu – Estlands somriga huvudstad

spahotell i pärnu trähus ljusgrönt

Under en resa till Estland nyligen besökte jag kuststaden Pärnu, i södra delen av landet, som ofta kallas för Estlands sommarhuvudstad. Här bodde jag två nätter på det moderna och mysiga spahotellet Estonia Resort Hotel & Spa, ett av flera spahotell i Pärnu, som är känt sedan länge för sin kurortskultur. Det första spahotellet öppnade 1838, med bland annat lerbad och havsvattensbehandlingar. Idag heter det Hedon Spa & Hotel. Där tillbringade jag en natt under mitt förra besök till Pärnu, 2015.

Pärnu är känt sedan länge för sin kurortskultur.

Fram till 1838 var Pärnu en militär stad och reglerna för stadsutveckling var restriktiva. När det militära styret försvann bestämde man sig för att satsa på spa och medicinsk turism. Länge hade de flesta span i staden främst medicinsk verksamhet, men nu börjar det förändras allt mer mot wellness. Ett annat klassiskt hotell i Pärnu är Rannahotel, som är byggt i estnisk funktionaliststil med inspiration från 1930-talet. Namnet betyder ungefär ”strandhotellet”. Både Hedon Spa & Hotel och Rannahotel är belägna utmed Pärnus långa härliga strand. Mittemellan dem ligger Estonia Resort Hotel & Spa.

spahotell i pärnu strand
Badplats nära Estonia Resort Hotel & Spa samt Hedon Spa & Hotel.

Härliga sandstränder

Stranden i Pärnu är täckt av mjuk finkornig sand och sammanlagt flera kilometer lång, beroende på vattenståndet, till viss del med rofylld pinjeskog i bakgrunden. Vattnet är långgrunt och varmt, tack vare det skyddade läget vid Pärnubukten, där det också finns flera andra badplatser.

spahotell i pärnu strand sand
Stranden i Pärnu är flera kilometer lång.

Området är populärt bland surfare sommartid, främst på sensommaren. Dessutom är det lämpligt för fågelskådning, eftersom många flyttfåglar passerar här. Därför har det byggts ett antal enkla torn, dit man kan klättra upp för att betrakta fåglarna ostört.

Längst i väster går det ut en vågbrytare av sten, som är härlig att promenera på. I anslutning till den ska det även byggas en boardwalk av trä, som redan har påbörjats. I gamla tider var stranden indelad i olika sektioner för damer, herrar, familjer och hundar. Ett minne därifrån är att det fortfarande finns en så kallad Ladies Beach, där man som kvinna kan bada ostört om man önskar.

spahotell i pärnu trähus
De vackra trähusen är karakteristiska för Estland.

De vackra trähusen

Pärnus idylliska stadskärna ligger mellan havet och Pärnufloden. Staden bombades 1944 men trots det klarade sig ett stort antal historiska trähus och korsvirkeshus. Dessutom finns det här, precis som i övriga Estland, relativt många kyrkor. Detta trots att landet inte är överdrivet religiöst. Det berättar Ave Pill, försäljnings- och marknadschef på Estonia Resort Hotel & Spa.

Trähusen är karakteristiska för Estland. När många andra länder rev och byggde nytt under mitten av 1900-talet saknades pengar till att göra det här – och som tur är fick husen stå kvar. Därtill byggde man flera finare hus inför OS i Helsingfors 1940 (som senare blev inställt), i Pärnu och lettiska Jūrmala, för att ge plats åt de som på olika sätt skulle ha varit involverade i tävlingarna.

spahotell i pärnu trähus gult
Snickarglädje i stadskärnan.

Jag promenerar genom stadskärnan längs en levande huvudgata, som är kantad av små fristående butiker samt flera restauranger och caféer. I staden med omnejd erbjuds ett rikt utbud av kultur och uteliv, men även möjlighet till friluftsaktiviteter som vandring, löpning och cykling.

Själva namnet Pärnu kommer tydligen från samma stam som ordet för lind(träd). Detta kan man ana i och med att lindblommor tycks vara en vanlig ingrediens i bland annat skönhets- och kosmetikprodukter samt vissa delikatesser.

spahotell i pärnu trähus grönt
Välbevarad villa i ett av Pärnus bostadsområden.

Det är enkelt att ta sig till Pärnu från ett stort antal destinationer i Europa, till exempel från Stockholm, där jag är baserad. Staden ligger ungefär två timmars bil- eller bussfärd från vardera Tallinn och Riga och är bland annat förbunden med Tallinn genom bekväma bussresor.

Lokala anekdoter

På min promenad i Pärnu har jag för dagen haft sällskap av Ann Eichhorst från Pärnus turistorganisation. Vi har satt oss i bilen för att återvända till Estonia Resort Hotel & Spa och passerar då Hedon Spa & Hotel på vägen. Framför den vackra huvudbyggnaden i original från tidigt 1900-tal kör Ann ett extra varv i den lilla rondellen. Hon förklarar att detta är en tradition i Pärnu som man gör när någon gifter sig, att cirkulera tre varv kring just denna rondell. Då kommer äktenskapet att hålla ordentligt.

spahotell i pärnu floden
Pärnus stadskärna ligger mellan havet och Pärnufloden. Här sedd under en (ganska) morgontidig löprunda.

Från rondellen fortsätter vi sedan norrut längs Supeluse-gatan. Ann berättar att ordet supeluse betyder något i stil med att plumsa, eller plaska omkring i vattnet, som man gör när man badar men inte direkt simmar. Därefter tar vi farväl och jag beger mig till Pärnus busstation med min resväska, för återfärd mot Tallinn och senare Arlanda.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Pärnu – Estlands somriga huvudstad”

    1. Vad kul, hoppas att du får tillfälle. Går bra att kombinera med till exempel en roadtrip eller ett besök i Tallinn eller Riga.
      Mysig stad!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *