Två boutiquehotell i Baskien

boutiquehotell i Baskien Hemingway Kanala House exteriör

­Under en resa till Spanien nyligen tillbringade jag ett par nätter på två boutiquehotell i Baskien, Ea Astei och Hemingway Kanala House, som är belägna nära Biscayabuktens kust, i naturreservatet Urdaibai.

Båda hotellen drivs av Mertxe (kortform av det vackra namnet Mercedes) Begiristain, som har en bakgrund inom både mejeriproduktion och restauration av möbler. Boendet består av individuellt inredda lägenheter och hus.

Ea Astei är omgivet av en rofylld trädgård.

Ea Astei grundades redan vid millenniumskiftet. Mertxe och hennes man hyrde ett traditionellt lanthus som låg intill familjens byggnadsföretag, Egoin, i anslutning till byn Ea. Huset har anor ända från 1400-talet och hyser idag både parets hem samt två stycken hotellägenheter i rustik lantlig stil.

Det tar uppskattningsvis 30 sekunder, sedan känner jag mig som inflyttad.

Utöver detta har det byggts ytterligare ett hus, som är indelat i två moderna lägenheter, samt en mindre, romantisk stuga, som är byggd för att likna en typisk baskisk förrådslada från förr i tiden. Dessutom finns det en välskött trädgård och ett litet wellnessområde med pool, bastu och jacuzzi samt en lounge som är öppen för alla gäster och dessutom används för matlagning och gemensamma måltider för grupper och events.

Huset där jag bor var det första hus i Baskien som konstruerades ekologiskt.

Handplockad inredning

Jag blir inkvarterad i Vita House, som är den stora lägenheten på ovanvåningen i det nya huset, med plats för upp till sex personer. Det är Mertxe själv som står bakom interiören för alla lägenheterna. Den är smakfullt gjord med en hemtrevlig och levande känsla, snarare än den typiska stylade stilen som ofta utmärker en professionell inredares verk.

Vita-huset har en öppen planlösning för vardagsrum och kök.

Möbler och accessoarer är handplockade och till viss del specialbyggda, med fokus på vackra träslag. Det är en blandning av nytt, stilrent, klassiskt och vintageföremål, bland annat i form av ett antikt skåp i Vita-lägenheten som är fullt av gammalt porslin och udda glas.

Huset där Vita-lägenheten och även lägenheten Okana är belägna är byggt i souterrainmodell, i en minimalistisk och avskalad stil av Egoin, familjeföretaget. Designen har influenser från Skandinavien och Japan. När huset byggdes var det det första ekologiskt konstruerade huset i Baskien. Planlösningen är öppen, för matplatser, vardagsrum och det moderna köket. Runtom hela ytterväggen löper en terrass, som är möblerad med bord och stolar. Härifrån har man rofylld utsikt över den omgivande skogen. Det finns även en kamin, ett kombinerat skafferi och förrådsrum samt tre sovrum, med tillhörande badrum, två av dem inglasade. Jag väljer det som vetter mot skogen och därmed ligger “en trappa upp”, ovanför Okana-lägenheten på nedre plan.

Mitt sovrum har ett inglasat badrum och vetter mot den omgivande skogen.

Känner mig som hemma

Astei, får jag lära mig, betyder ungefär ”en plats för ekar”. Och det är en speciell sorts inhemska ekar som växer i de till synes ändlösa skogarna kring Ea Astei, ekar med blad så intensivt gröna att de nästan ser ut att vara målade (eller photoshoppade kanske man tänker som bloggare). Förutom ekarna finns det även eukalyptusträd, som sprider en mild behaglig doft. Flera av träden täcks av slingrande murgröna.

Det tar uppskattningsvis 30 sekunder, sedan känner jag mig som inflyttad i Vita-lägenheten och har ingen större lust att någonsin lämna tillbaka nyckeln. Jag brygger baskiskt kaffe i köket och slår mig ned med en bok och ett glas vin vid bardisken, jobbar lite grand vid ett av de vackra träborden och sover gott i min bekväma säng.

Tyvärr varar detta inte för evigt. Men det positiva är att jag snart kommer att förflytta mig till Hemingway Kanala House (se bild högst upp), för ytterligare två dagars vistelse i lägenheten Cuba.

En hyllning till Hemingway

Hemingway Kanala House öppnade 2018 som en hyllning till Ernest Hemingway. Den berömde författaren kom först i kontakt med Baskien under sin tid på Kuba, där han träffade en baskisk präst som var tvungen att gå i landsflykt under Spaniens inbördeskrig.

Hemingway och prästen, Andres Untzain, blev goda vänner och efterhand besökte Hemingway Baskien flera gånger. Untzain kom ursprungligen från närbelägna Mundaka men var verksam i den lilla byn Kanala, där nu hotellet befinner sig. Han kom att bli Hemingways spirituella guide.

boutiquehotell i Baskien Hemingway Kanala House
Lägenheten Cuba är en hyllning till Hemingways vistelse på Kuba.

Hemingway Kanala House har byggts på samma plats där det tidigare låg ett gammalt och tyvärr ganska förfallet bostadshus, i en stil som gör en snygg modern tolkning av den numera rivna originalbyggnaden. Hotellet är indelat i fyra rymliga lägenheter samt har en gemensam lounge och två till lägenheter på gång.

Två av lägenheterna vetter mot floden Mundakas natursköna mynning, som rinner ut i Biscayabukten, med fantastisk panoramautsikt. Cuba vetter åt motsatta hållet men har en mysig liten balkong med indirekt utsikt mot flodmynningen och trädgården på baksidan av huset. Jag har ingen balkong i min lägenhet på Söder och kommer ständigt på nya orsaker till att gå ut på balkongen, bara för att njuta av att den finns där.

Golvvärme i köket

Som namnet antyder syftar Cuba-lägenheten till Hemingways vistelser på Kuba. Här, liksom i de andra lägenheterna och de allmänna utrymmena finns det flera historiska foton och böcker av Hemingway, som Mertxe har samlat in, bland annat genom resor till Kuba.

Köket är modernt och välutrustat, med bland annat espressobryggare och golvvärme(!). Det senare återfinns även i badrummet. Och är en stor favorit hos mig. Jag blir väldigt förtjust i de specialgjorda möblerna och detaljerna i trä, som går i en enhetlig stil genom flera av rummen.

En liten tabbe lyckas jag med, genom att på okänt maner låsa badrumsdörren utifrån. Men jag får snar hjälp av Jon och Irune, Mertxes son och svärdotter, som sköter om hotellet och ger upplevelsen lite extra guldkant med sitt vänliga och välkomnande bemötande. Något som för den delen tycks vara utmärkande för hela regionen. Åtminstone om man ska utgå från min upplevelse.

Baskien Laida
Stranden Laida ligger bara en kort cykeltur från Hemingway Kanala House.

Jag har kört (hyr)bil till Urdaibai från Bilbaos flygplats och i Kanala har jag även fått låna en cykel, som jag använder för att ta mig till den närliggande Laida-stranden. Tillgång till bil är nästan ett måste för att kunna göra det mesta av sin resa. I området finns flera idylliska städer, härliga stränder och vacker natur, som lämpar sig för vandring och cykling. Men det kommer jag att berätta mer om i framtida inlägg.

En god nyhet för den som också vill besöka Baskien från Stockholm (min hemort) är att Norwegian har lanserat ett nytt direktflyg med start i början av maj, som avgår två gånger i veckan i vardera riktningen och tar ungefär tre och en halv timme enkel resa.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Två boutiquehotell i Baskien”

  1. Gracias Johanna por tu visita y por tus agradables palabras y ha sido un placer que pasaras unos días con nosotros !!
    Thanks Johanna for your visit and for your pleasant words and it has been a pleasure that you will spend a few days with us !!

    1. Thank you so much, Mertxe, muchas gracias! The pleasure was entirely on my side. Hope to see you again in the future.

      Warm wishes from Stockholm!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *