Apothic – ett kaliforniskt rödvin med slutlagring på whiskyfat

Jag har nyligen berättat om en omfattande provning av viner från Kalifornien på Gamla Riksarkivet i Stockholm – och det kommer fler kaliforniska vinprovningar på bloggen framöver. Ett annat kaliforniskt vin jag har provat på senare tid är Apothic Inferno 2015, från tillverkaren Apothic, som är baserade i Modesto, i regionen Inland Valleys strax söder om staden Lodi.

Varumärket Apothic har fått sin inspiration från Apotheca, ”en mystisk plats” där man blandade och lagrade vin i 1200-talets Europa. Företaget har en övergripande innovativ approach. Med varje enskilt vin strävar vinmakare Debbie Juergenson efter att ”berätta en historia”, som får sätta vinets karaktär av till exempel drama, intrig eller romans.

Apothic slutlagring på whiskyfat flaska
Apothic Inferno har slutlagrats 60 dagar på amerikanska whiskyfat.

Slutlagring på amerikanska whiskyfat

Apothic Inferno 2015 har slutlagrats på amerikanska whiskyfat. Vinet består till 44 procent av zinfandel, som är en signaturdruva för Lodi där största delen av dessa druvor skördas. Lodi är en av Kaliforniens många AVA:s, American Viticultural Areas, geografiskt begränsade odlingsområden som har gemensamma karaktärsdrag i form av till exempel jordmån, klimat eller kulturhistoria.

Tanken var att skapa en oväntad smakupplevelse, som kan tilltala både vin- och whiskykonnässörer.

Förutom zinfandel är Apothic Inferno baserad på 24 procent merlot från Washington State, längre norrut på USA:s västkust, 12 procent syrah, 7 procent petite sirah, 2 procent cabernet sauvignon samt 11 procent blandade röda druvor. Vinet har en alkoholhalt på 16 procent samt en sockerhalt på 4,3 gram per liter.

De olika inkluderade druvsorterna har fått jäsa var för sig innan blandningen. Sedan lagras vinet först på ståltank med ekstavar av fransk och amerikansk ek, för att därefter slutlagras på amerikanska whiskyfat av vit ek i 60 dagar. Tanken är att skapa en oväntad smakupplevelse som kan tilltala både vin- och whiskykonnässörer.

Stort intresse vid lanseringen

Apothic Inferno 2015 är fruktigt, sött, fylligt och balanserat att dricka, med inslag av blå och röda bär och frukter, lönnsirap, karamell, viss kryddighet av bland annat vanilj samt mjuka tanniner. Doften är också fruktig och balanserat söt, med toner från whiskyfaten. Vinet rekommenderas att kombinera med smakrika rätter, till exempel rött kött eller en örtig sås. Själv har jag bara druckit det på egen hand, vilket också fungerar bra i och med att det har karaktär samt en inbjudande stil.

Apothic slutlagring på whiskyfat kork
Vinhuset Apothic har överlag ett innovativt koncept.

Apothic Inferno lanserades i Sverige i december 2017. Inför lanseringen smygvisades det på mässan Sthlm Food & Wine i början av november, för att se hur allmänheten skulle reagera. Ryktet säger att vinet blev så pass väl emottaget att ett Systembolag i stockholmsregionen omedelbart beställde in det, vilket är en ovanlighet.

Andra exempel på cask finish

Att slutlagra alkoholhaltiga drycker på fat från andra alkoholhaltiga drycker, så kallad cask finish, är inget nytt. Svenska Mackmyra Whisky till exempel använder sig av denna teknik en hel del för sina säsongsutgåvor i begränsad upplaga, som Ten Years och Skördetid.

Gällande Skördetid har Mackmyra gjort ungefär det omvända mot tillvägagångssättet för Apothic Inferno. Whiskyn har lagrats på Mackmyras egna fat under fyra år för att sedan slutlagras på Costasera Amarone della Valpolicella-fat från det norditalienska vinhuset Masi, i Valpolicella-regionen. Resultatet är en whisky med vinösa toner av druvor, russin och kryddighet, från bland annat ingefära och vanilj.

Apothic slutlagring på whiskyfat Mackmyra
Svenska Mackmyra Whisky har använt sig en hel del av slutlagring på olika typer av fat.

Ett annat exempel på Mackmyras fatlagringsprojekt är den limiterade utgåvan Vinterdröm, som lanserades 2016 i samarbete med romproducenten Plantation. Lanseringen var en del i ett utbyte av fat, där whiskyn delvis hade slutlagrats på romfat från Barbados och Jamaica.

Året därpå var det Plantations tur att presentera två limited editions, Plantation Barbados 16YO Single Cask Elegant och Plantation Barbados XO Single Cask Ambassador, som hade slutlagrats på Mackmyras svenska whiskyfat. Svensk ek har en hög densitet, vilket sägs bidra med elegans och mjukhet till innehållet, samt en rökigare ton. I båda fallen, Masi och Plantation, har valet av samarbetspartner varit av stor betydelse för Mackmyra, gällande bland annat värderingar, arbetssätt och produkternas kvalitet.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *