En svit med sjöutsikt

Båthotell i Stockholm Rygerfjord svit livboj

Stockholm är en stad på vattnet, vilket också är en stor del av dess attraktion för turister. I likhet med i andra städer där vattnet spelar en stor roll, som Amsterdam eller Belgrad, kan man här även bo, äta middag eller till och med festa på vattnet, utan att lämna kaj.

Vid Söder Mälarstrand, ett av Stockholms kanske vackraste promenadstråk, och platsen för ganska många av mina dagliga joggingrundor, ligger fartyget M/S Rygerfjord för ankar sedan 1995. Tillsammans med två andra båtar, två stycken pråmar, utgör hon M/S Rygerfjord Hotel & Hostel, ett båthotell som erbjuder allt från vandrarhemsstandard till ett fåtal unika boutiquehytter.

Båthotell i Stockholm Rygerfjord svit säng
Sviten är stilrent inredd i en smakfull nordisk färgskala.

A suite with a view

Hotellets mest exklusiva boende är sviten. Den befinner sig inte i huvudbåten M/S Rygerfjord utan i en av pråmarna. Sviten är 25 kvadratmeter stor och har därtill en privat möblerad terrass på åtta kvadratmeter (sammanlagt knappt dubbelt så stor yta som min lägenhet ett par kvarter söderut vid Medborgarplatsen).

Inredningen är modern och stilren i en smakfull nordisk färgskala, med ett stort härligt badrum. Men svitens verkliga highlight är naturligtvis utsikten, ut över Riddarfjärden, mot Norr Mälarstrand och Stockholms stadshus.

Båthotell i Stockholm Rygerfjord svit detalj
Sviten har en yta på 25 kvadratmeter, med tillhörande åtta kvadratmeter terrass.

Ombord på M/S Rygerfjord Hotel & Hostel finns det även restaurang och bar samt lounge, en terrass på däck, med sittplatser i livbåtarna, och en uteservering på kajen sommartid. Menyn består av klassiska rätter, som till exempel hamburgare och räksmörgås, samt en frukostbuffé som är öppen både för hotellgäster och förbipasserande/övriga.

M/S Rygerfjord byggdes 1950 i norska Bergen och var i trafik under olika regier fram till 1991. 1995 kördes hon från Norge till Stockholm, för att lägga till vid Söder Mälarstrand tidigt på Midsommaraftons morgon.

Båthotell i Stockholm Rygerfjord svit badrum
Delar av svitens rymliga badrum.

Fler fartyg med spännande historia

Mittemot M/S Rygerfjord Hotel & Hostel befinner sig ett annat fartyg med spännande historia, nämligen den eleganta Mälardrottningen, som konstuerades 1924 för Mr. C.K.G. Billings från New York, som den tidens största dieseldrivna privatägda yacht. Fartyget köptes efterhand av miljonären Frank W. Hutton, ägare av textilimperiet Woolworth, som gav henne i present åt sin dotter Barbara på 18-årsdagen.

Båthotell i Stockholm Rygerfjord svit invigning
Svitens highlight är utan tvekan utsikten över Riddarfjärden.

Barbara blev senare känd för sin extravaganta livsstil, bland kungligheter och kändisar. Bland annat var hon gift med Cary Grant under en period på 1940-talet. Även Mälardrottningen var efterhand ganska skandalomsusad, med tanke på de vilda och påkostade fester som ofta pågick där.

För att bättra på sin image sålde Barbara slutligen fartyget till den engelska flottan för ett (1) symboliskt brittiskt pund. Inom flottan användes Mälardrottningen till hjälptransporter av krigsmaterial. 1982 förtöjdes skeppet på sin nuvarande kajplats vid Riddarholmen, som hon bara lämnar en gång vart femte år för underhåll. Idag har Mälardrottningen 61 hotellrum av varierande storlek samt restaurang, bar och soldäck.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *