Vinprovning på temat Bourgogne

­­För en tid sedan bjöd dryckesleverantören Nigab in till vinprovning på temat Bourgogne. Provningen hölls på W by Wijnjas i Stockholm under ledning av Josefine Ljungberg, en av Nigabs säljare. De inkluderade vinhusen var Albert Bichot, Domaine de la Croix Senaillet samt Domaine du Mont-Èpin.

Vi inleder med Domaine du Mont-Èpin, i Mâcon i södra Bourgogne, som drivs av bröderna Richard och Stéphane Martin sedan ett par år tillbaka. Själva Mont-Èpin är en skogsbevuxen kulle. Till egendomen hör två olika appellationer med helt olika uttryck, trots att båda baseras på chardonnay, Mâcon-Péronne och Viré-Clessé. Kullen utgör en gräns mellan dessa och har även historiskt fungerat som naturlig gräns i andra sammanhang. Bröderna Martin arbetar enligt gamla hantverksprinciper, samtidigt som de kontinuerligt inkluderar mer och mer moderna ekologiska och biodynamiska metoder och tekniker.

Bourgogne vita viner
Dagens urval av vita viner.

Två appellationer med olika förutsättningar

Odlingarna i Mâcon-Péronne börjar vid den gamla vingården och sträcker sig halvvägs uppför bergets västsida. Vinfälten ligger naturligt skyddade, vilket ger druvor som mognar sent och får koncentrerade aromer. Odlingen sker ekologiskt sedan fyra år tillbaka. Vi provar årgång 2016, som har en aromatisk, frisk och fruktig smak, med tydliga mineraler och lång, angenäm eftersmak.

Det här är ett vin som brukar sticka ut i mängden.

Viré-Clessé är en fyra hektar stor odlingsareal som sluttar svagt mot öst, vilket är ett gynnsamt läge för druvornas mognad. Solexponeringen är försiktig och druvorna utvecklar smakrika balanserade viner med mycket kropp och fin mineralitet. Vinstockarna är upp till 50 år gamla. De växer i en kalkrik jordmån, med djupare lager av lerjord ovanpå den klassiska märgelgrunden som är typisk för Bourgogne. Årgång 2016 är blommig och aromatisk i smaken, med inslag av ljusa frukter och mineraltoner.

Bourgogne vita viner Martin
Bröderna Martin satsar på ekologisk produktion för sina egendomar Domaine de la Croix Senaillet och Domaine du Mont-Èpin.

Ledande inom ekologisk produktion

Också i bröderna Martins regi är Domaine de la Croix Senaillet, som grundades av deras pappa, Maurice Martin, i slutet av 1960-talet. Egendomen ligger i Davayé, inte långt från Domaine du Mont-Èpin. Sedan 2003, när Richard och Stéphane tog över, inleddes en omställning till helekologisk odling. Idag räknas vinhuset som en av Bourgognes främsta producenter av ekologiska viner. Druvorna utgörs uteslutande av chardonnay, precis som för Mont-Èpin.

Bourgogne W by Wijnjas
Provningen hölls på W by Wijnjas i Stockholm.

För dagen provar vi Saint-Véran Domaine de la Croix Senaillet 2017. Vingårdens namn syftar på ett kors som restes av munkar i Davayé långt tillbaka i tiden. Korset slogs sönder under franska revolutionen men i mitten av 1800-talet lät byns borgmästare Benoit Senaillet resa ett nytt, som sedan dess sägs beskydda människor och viner från Davayé.

Familjen Martins vingårdar ligger utspridda över kullarna som omger byn. Det gör att de olika gårdarna har vitt skilda odlingsförutsättningar och jordmån, vilket resulterar i viner med individuell karaktär trots att de alla tillverkas av samma druva. Ekologiskt odlade Saint-Véran är friskt och mineralrikt, med tydlig syra och fruktiga toner av bland annat äpple.

Bourgogne röda viner
Alla de röda vinerna var tillverkade av Maison Albert Bichot.

Familjeföretag i sjätte generationen

Nu kommer vi in på nästa del av provningen, som består av ett stort utbud från det anrika och etablerade vinhuset Maison Albert Bichot, som grundades 1831 och drivs som ett familjeföretag i sjätte generationen. Produktionen sker på egna vingårdar runtom i Bourgogne. Respektive vingårds namn finns alltid utsatt på etiketten.

Bourgogne röda viner Vosne-Romanee
Det sista vinet vi provade var en 2016 Vosne-Romanée Premier Cru Les Malconsorts från Domaine du Clos Frantin.

Josefine berättar att även Albert Bichot satsar på ekologisk tillverkning för framtiden. Två av de viner vi provar, Bourgogne Chardonnay Vielles Vignes 2016 och 2017, är redan nu ekologiska. Visionen är att vara helt omställda redan inom ett par år. En rolig anekdot på just dessa två viners flaskor är en referens längst ned på etiketten till ett diplom för att vinhuset var officiell leverantör åt kungarna Gustaf V och Gustaf VI Adolf. Det är ganska stor skillnad på de två årgångarna. 2016 är betydlig rundare och mer aromatisk, med högre sötma än sin yngre släkting.

Vita viner med hög friskhet

Alla de vita vinerna från Albert Bichot har en relativt hög friskhet. Vi fortsätter med två Premier Cru och en Grand Cru, 2015 Chablis Premier Cru Les Lys, 2015 Chablis Premier Cru Les Vaucopin och 2015 Chablis Grand Cru Les Blanchots, alla från vingården Domaine Long-Depaquit.

”Nu ska vi se om ni kan känna vilken av dessa Premier Crus som har eklagrats”, säger Josefine. Det gör vi faktiskt, det är Les Vaucopin. Även Les Blanchots har lagrats en del på ek, båda två ungefär tio månader. ”Les Lys har en mycket trevlig stil. Det är en av mina favoriter för dagen”, kommenterar Heléne Hjort från Nigabs PR-avdelning.

Bourgogne Josefine
Provningen leddes av Josefine Ljungberg från Nigab.

Även på nästa två flaskor, 2015 och 2007 Moutonne (se bild högst upp), står det Grand Cru. Men officiellt är detta inte ett Grand Cru-område, vilket har historiska orsaker sedan tiden då Grand Cru-områdena skulle fastställas. På grund av vinernas höga standard får man dock skriva ut Grand Cru på Moutonne-flaskornas etiketter. Moutonne är ett monopolområde för Albert Bichot.

Toner av krita och flinta

Nu har vi kommit in på röda viner och provar bland annat 2016 Santenay Premier Cru Clos Rousseau, som lanserades på Systembolaget i februari. ”Det här är ett vin som brukar sticka ut i mängden”, säger Josefine. En av de andra deltagarna känner toner av krita och flinta i smakbilden. Krita kan jag absolut hålla med om, eller möjligen vitpeppar, som kanske kommer från den kalkrika jordmån där vinet odlas.

Bourgogne ostar
Till provningen bjöds det på fransk köttgryta och ett urval av ostar.

Nästa vin är 2014 Mercurey Domaine Adelie. För att vara 2014 känns det ganska ungt och lite tight i smaken. Därefter fortsätter vi med 2016 Fixin Premier Cru Clos de la Perrière, som har en vacker etikett (se bild med Josefine) med inspiration från detaljer i det historiska klostret där munkarna i byn Fixin började odla vin redan på 1300-talet.

”Jag har besökt den här vingården. Det var häftigt att se den gamla utrustningen, som vinpressar och annat. Vad man kunde bygga på den tiden”, säger Josefine. Även Clos de la Perrière är ett av Albert Bichots monopolområden.

Ett vin ska smaka gott

Intill Clos de la Perrière står en 2015 Gevrey-Chambertain Les Murots från Domaine du Clos Frantin, baserad på 100 procent pinot noir, som vi enas om är aromatiskt, mjukt och allmänt trevligt att dricka. Som sista vin provar vi sedan en 2016 Vosne-Romanée Premier Cru Les Malconsorts, även den från Domaine du Clos Frantin. Smaken är elegant och aromatisk, med rika toner av röda och mörka bär samt mineraler, och en lång, god eftersmak.

Bourgogne W by Wijnjas port
Efter genomförd provning lämnar vi W by Wijnjas genom den mysiga porten ut mot Scheelegatan.

Efter att ha provat om en del av vinerna börjar det bli dags att runda av dagens provning. Några ur sällskapet har ätit en mustig fransk köttgryta under tiden och på ett av borden finns det uppdukat ett urval av smakrika ostar.

”Jag personligen går mer och mer mot att ett vin ska smaka gott. Det är inte automatiskt så att det mest exklusiva vinet också är det bästa”, säger Josefine avslutningsvis.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *