Tre vingårdar i södra Serbien

Vingårdar i södra Serbien Temet vinfält

Under en resa med spatema till södra Serbien fick vi även chansen att besöka tre stycken vingårdar. Serbien har en lång historia av vintillverkning, som sträcker sig tillbaka ända till romartiden. I samband med krig och politiska oroligheter på 1900-talet såg landets produktion en tillbakagång, inte minst i fråga om kvalitet, eftersom regimen satsade på massproduktion istället för viner av bättre standard.

Med början under 2000-talet är nu serbiska viner åter på frammarsch. Vingårdarna är ofta små till medelstora privatägda familjeföretag som sätter en stor stolthet i sitt hantverk. Flera serbiska viner har under de senaste åren uppmärksammats internationellt, bland annat vid den prestigefyllda prisutdelningen Decanter Awards.

Vingårdar i södra Serbien Toplicki Vinogradi vinfält
Toplički Vinogradi specialiserar sig på den serbiska druvan prokupac.

Alla tasting notes nedan är från 2016.

Toplički Vinogradi

Vi kör söderut från Belgrad, Serbiens huvudstad [möjligen mitt På Spåret-ögonblick?]. Strax innan vi når vårt mål, det medicinska spat Prolom Banja, gör vi en avstickare till Toplički Vinogradi. Vingården började sin produktion 2011 och de första vinerna lanserades 2014. Ägarna är från trakten och ville investera lokalt genom att starta upp vintillverkning i området. De specialiserar sig på den autoktona druvan prokupac, som riskerade att försvinna under kommuniststyret eftersom den inte lämpar sig så väl för storskalig produktion. Idag uppgår odlingarna till 41 hektar, med prokupac, cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, chardonnay och sauvignon blanc. Det är även planerat för ytterligare 40 hektar prokupac. Planteringen av vinstockarna inleddes 2007.

Vingårdar i södra Serbien Toplicki Vinogradi vinproduktion
Delar av Toplički Vinogradis produktionsanläggning.

Vi får förklarat för oss att man i tillverkningsprocessen tar hjälp av gravitationen för att transportera vinet, vilket är en skonsam metod. En stor del av arbetet görs för hand och produktionen är kontrollerad av Serbiens jordbruksministerium. Efter att ha tagit en titt på vinfälten och produktionsanläggningen, som ligger uppe på höjden, fortsätter vi till receptionsbyggnaden, där det har dukats upp en liten delikatessbuffé samt ett urval av viner. Detta hus är byggt av material från gamla, rivna byggnader, för att vara autentiskt och för att ta vara på resurserna.

Förutom vingården i södra Serbien driver Toplički Vinogradi även en restaurang, tapasbar och vinbar i Belgrad, Epigenia.

Vingårdar i södra Serbien Temet interiör
Temet Winerys eleganta anläggning är belägen i Lozovic, i södra/centrala Serbien.

Temet Winery

På väg tillbaka mot Belgrad efter några dagars härlig spavistelse stannar vi till hos Temet Winery, som är belägen på en kulle i Lozovik i södra/centrala Serbien, vackert omgiven av vinodlingar. Företagets namn kommer från det latinska ordet Temetum, vilket betyder ungefär “ett starkt och kraftfullt vin med karaktär”. Jag har själv läst latin på universitetet och upphör aldrig att förundras över detta språks sinnrikhet.

Vingårdar i södra Serbien Temet buteljering
Paketering för hand på Temet Winery.

Tack vare det böljande landskapet ligger Temet Winerys vinfält på soliga sluttningar, vilket är gynnsamt för druvornas mognad. Fälten började planteras 2010 och första skörden var 2011. Just nu odlas det på elva hektar och man har planer på att utöka detta till 20 hektar för framtiden. Odlingarna erbjuder fyra olika typer av jordmån. På dessa odlar man sex stycken druvsorter: pinot grigio, chardonnay, pinot noir, syrah, cabernet franc samt cabernet sauvignon. Vid vårt besök odlas det även tamjanika, smederevka och morav, vilket är tre inhemska serbiska vita druvor.

Vingårdar i södra Cilic Johanna och Misa
Artikelförfattaren, till vänster, och vinmakare Miša Ćilić, till höger. Foto: Marko Persson

”Temet har alltid något nytt att erbjuda när man kommer hit”, säger mitt resesällskap, som är en van resenär i Serbien och bland landets vingårdar. Vi slår oss ned på terrassen utanför den eleganta vingårdsbyggnaden och njuter av utsikten över de vackra omgivningarna. Framför oss breder ett av vinfälten ut sig. I framkant av varje rad med vinstockar växer det en liten rosenbuske (se bild högst upp). Det ser fint ut men har även en praktisk funktion. Om fältet skulle angripas av skadedjur ser man detta direkt på rosenbuskarna.

Det första vinet vi provar är en 2015 blend av tamjanika (45 procent), morav (27,5 procent) samt smederevka (27,5 procent), alltså de tre endemiska druvorna. Smaken är fruktig och lite spritsig med toner av päron, ek samt cider.

Vingårdar i södra Cilic Onyx
Ćilić Estates premiumvin Onyx, som består av 100 procent sauvignon blanc.

Därefter provar vi även en rosé gjord på pinot noir och syrah. Vinet har en ljus färg som drar lite åt brunt och doftar av tanniner. Smakmässigt har det rödvinskaraktär, med inslag av sötma och ek.

Sist ut att prova är en syrah från 2012, som är rubinröd i färgen, med en sträv doft. Detta vin har lagrats ett år på ekfat och smakar av bland annat krita, med tydliga och angenäma tanniner.

Ćilić Estate

Vi tackar för oss hos Temet Winery och beger oss till granngården, Ćilić Estate, som ligger väl inom synhåll från den förstnämnda. Ćilić Estate är familjedrivet och har varit i drift sedan tidigt 2000-tal. Vinmakare är Miša Ćilić, vars pappa tidigare var en av traktens mest kända inom detta gebit.

Vingårdar i södra Serbien Belgrad 88 Rooms
Mitt rum på Hotel 88 Rooms i Belgrad.

Det börjar bli lite bråttom för oss att komma vidare till Belgrad, dit det är ytterligare två timmars bilfärd. Men två viner hinner vi i alla fall med. Den första flaskan är gårdens premiumvin Onyx på 100 procent sauvignon blanc, från 2013. Vinet har en färg som nästan påminner om honung och beskrivs av Miša som ”ett kvällsvin”. Jag är till vardags ingen stor anhängare av sauvignon blanc men efter att ha provat Onyxen inser jag att detta är en druva där det finns mer att upptäcka.

Nästa vin är en entry level sauvignon blanc från 2015, som har lagrats på använda tunnor. Vinet är fortfarande ungt när vi provar det samt har en ganska rå doft och smak. Det skulle vara spännande att prova det igen ett par år senare, för att se hur det utvecklas med ålder och lagring. ”Ett lunchvin, eller att dricka på terrassen”, kommenterar Miša.

Vingårdar i södra Serbien Belgrad Manufaktura
Trendigt och smakrikt på belgradrestaurangen Manufaktura.

Vi lämnar Ćilić Estate och når efterhand Belgrad, där vi checkar in på det stilrena affärshotellet 88 Rooms på Takovska-gatan, som jag har bott på en gång tidigare och varit nöjd vid båda tillfällena.

Efter att min väninna har uppdaterat sin garderob i den skandinavisk-serbiska designbutiken Cream of Scandinavia slår vi oss ned för middag hos Manufaktura, en trendig och fotogen restaurang, där det serveras traditionell serbisk gastronomi som uppdateras med en modern touch. Allt är mycket gott, vällagat och rikligt, vilket är standard i Serbien. I lokalen finns det även butik och delikatessdisk. När middagen är avslutad går mina reskamrater vidare för att utforska Belgrads ganska omfattande nattliv. Själv återvänder jag istället till hotellet för en god men kort natts sömn. Nästa morgon ska jag nämligen med flyget till Stockholm redan vid sextiden och har därför beställt en tidig taxi­­­.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström. Johannas bilder är tagna med en Olympus PEN-F.

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *