Sparesa i södra Serbien

Prolom Banja är en spa- och hotellanläggning i kommunen Kuršumlija i södra Serbien, inte långt från gränsen till Kosovo och ungefär 270 kilometer söder om Belgrad, landets huvudstad. Anläggningen består av två hotell, restauranger, ett medicinskt spa samt ett nyligen färdigställt wellnesscenter, där det finns flera olika typer av pooler och bastu samt möjlighet att boka in sig för bland annat massager och ansiktsbehandlingar.

Prolom Banja har ett naturskönt läge, omkring 600 meter ovanför havsytan, på sluttningen av Radan-berget. Mittemot hotellanläggningen ligger det en kyrka, Holy transfiguration church, dit man tar sig genom att korsa en lång gångbro. I området finns det även flera vackra promenad- och joggingsstråk.

Spa i Serbien Prolom Banja vy
Prolom Banja. Sedan bilden togs har det nya wellnesscentret tillkommit.

Alla Prolom Banjas behandlingar och faciliteter är baserade på det naturliga mineralvattnet Prolom voda, vars egenskaper är kända sedan flera tusen år tillbaka. Vattnet har ett högt PH i kombination med låg mineralisering och sägs bland annat kunna ge positiva resultat vid sjukdomar i njurar och urinvägar, sjukdomar i mage och tarmar, reumatism samt hudåkommor som psoriasis, eksem och allmänna hudirritationer.

Vattnet återfinns 200 meter under markytan men kommer ursprungligen från ett djup på 600 meter. Det kan både drickas och användas till att tvätta sig med samt i medicinska spabehandlingar. Hos Prolom Banja finner man vattnet överallt, i kranar och pooler samt i spat och wellnessavdelningen. Dessutom bryggs det öl av det, i ett mikrobryggeri på anläggningen.

Spa i Serbien Prolom Banja mat paprikas
Paprikaš är en klassisk serbisk rätt som traditionellt serveras under fastan.

Mångsidigt vatten

Prolom voda tappas och säljs på flaska av bolaget Planinka, som äger och driver bland annat Prolom Banja och Lukovska Banja. Förutom vattnets helande egenskaper per se, att dricka och vid extern kontakt med huden, kan man säga att det bidrar till ett slags holistisk effekt, i kombination med den avkopplande naturnära miljön under en vistelse på spaanläggningen. Själv märkte jag redan efter ett par dagar en liten men tydlig skillnad på min ganska ljusa, känsliga och lite stressade hy. Bra att ha i åtanke är att vattnet har en smak som man kan behöva vänja sig vid.

Prolom Banjas behandlingar och faciliteter är baserade på det naturliga mineralvattnet Prolom voda, vars egenskaper är kända sedan flera tusen år tillbaka.

Vi besöker faktiskt Prolom Banja innan det nya wellnesscentret är färdigt. Det är senvår och vackert väder, om än inte överdrivet varmt. Under vår vistelse får jag bland annat möjlighet att prova en klassisk massage och ett så kallat pärlbad, med hydroterapi i form av bubblor som verkar avslappnande och främjar cirkulationen.

Dessutom får jag testa en medicinsk lerbehandling. Den utförs med en blandning av vulkanisk lera och Prolom-vatten. Inpackningen ger både mekanisk, thermal och kemisk effekt på kroppen, till exempel gällande cirkulation, matsmältning och kroniska inflammationsprocesser.

Vid mitt besök talar personalen fortfarande ganska begränsad engelska och det uppstår lite förvirring innan jag förstår hur behandlingen kommer att utföras. I princip är det jag själv som applicerar leran och senare tvättar av den, under överinsyn av en av spats terapeuter. För vissa typer av tillstånd täcks leran med plast under behandlingen.

Spa i Serbien Prolom Banja mat sarma
Traditionella sarma fyllda med plommon och valnötter.

Traditionell gastronomi, med veganska inslag

Inom gastronomi är Serbien kanske främst känt för sina mustiga köttspecialiteter, som de (med rätta) är stolta över. I landets historia gömmer sig dock flera veganska rätter, som traditionellt serveras i kyrkliga sammanhang, under fastan. När köket får höra att jag är vegan börjar de därför rannsaka sina gamla receptgömmor.

Förutom klassikern grillade grönsaker blir jag bland annat erbjuden paprikaš, ett slags gryta med grönsaker, svamp och potatis, samt sarma, vilket liknar en kåldolme och i mitt fall var fylld med plommon och valnötter. Denna gick hem också hos mina allätande resekollegor. Till praktiskt taget alla måltider beställer vi även in ajvar, den kryddiga röran som baseras på paprika och gärna aubergine. Här smakar den så gott att alla alternativ som går att få tag på i Stockholm bleknar i jämförelse.

Spa i Serbien Prolom Banja Ethno Inn musik
Levande musik på restaurangen Ethno Inn.

Serbien ligger i medelhavsområdet mer eller mindre, och kvaliteten på plantbaserade råvaror ser helt annorlunda ut här än i Norden. I hotellets kök använder man sig till exempel av svamp och potatis som växer respektive odlas på Radan-berget, samt lokala bär och frukter som hallon, jordgubbar och små persikor. Vid sidan om Prolom-vatten och öl på detsamma erbjuds det bland annat regionalt producerade viner, till exempel baserade på den serbiska röda druvan prokupac.

En av dagarna blir det lunch på Prolom Banjas restaurang Ethno Inn, som är belägen intill den fridfullt porlande Prolom-floden (se bild högst upp), inte långt från hotellområdet. Här serverar man traditionella rätter så som de kunde se ut i slutet av 1800-talet, eller ännu längre tillbaka. Exempel är lamm och annat kött tillagat ”under sač”, ett grunt klockformat lock av metall eller keramik, samt bröd som bakas under jord. Restaurangen är inhyst i en historisk byggnad med ett litet museum. Till maten får vi prova ett shot rakija, den lokala spritsorten.

Spa i Serbien Prolom Banja Devils Town
Några av de mystiska stoderna i Devil’s Town.

Utflykt till Djävulsstaden

Ett berömt naturfenomen i närheten av Prolom Banja är Devils Town, Djävulsstaden, som har ett slags kulturskyddslistning i Serbien samt även finns med bland internationella 7 Natural Wonders of the World. Fenomenet står under beskydd av Planinka (Prolom Banjas ägare). Det består av drygt 200 människoliknande jordfigurer som är mellan två och 15 meter höga och fördelade i grupper på en total yta av 67 hektar.

Vetenskapen förklarar formationen som ett resultat av långsam erosion av vulkaniska material, vilket stöds av stodernas ”hattar” av sten, som kan väga upp till 100 kilo. Enligt legenden gick saker och ting till på ett annat sätt. Det var troende boende i området som fick ”djävulsvatten” att dricka av djävulen själv. Detta gjorde att de förlorade förståndet och bestämde sig för att ingå incestuösa äktenskap. När Gud fick höra talas om detta förvandlade han dem istället till sten för att avvärja olyckan. Djävulsvatten kallas även det vatten som rinner upp ur en källa vid foten av formationen.

Spa i Serbien Prolom Banja vanilica
Den klassiska serbiska kakan vanilica.

Sista kilometern för att nå Devil’s Town utgörs av en promenad genom den angränsande skogen, vilket avslutas med ganska brant klättring upp till en av tre utsiktspunkter. På vägen tillbaka stannar vi till för lunch på en liten restaurang vid sevärdhetens besökscentrum. Här får vi stifta bekantskap med ytterligare en lokal specialitet, vanilica, en traditionell småkaka med vanilj och sylt på röda bär. Vanilica är varken vegansk eller glutenfri men de som smakade meddelar att den var väldigt god.

Hantering av språkbarriärer

Jag dras med en ganska besvärlig ryggskada under mitt besök i Prolom Banja och kan därför inte springa, som jag brukar göra dagligen, utan promenerar istället i de vackra omgivningarna. Dessutom gör jag flitigt mina rehabiliterande övningar, som jag har fått från min duktiga sjukgymnast. Övningarna är riktigt bra, även i en kontext där man inte är skadad. De flesta är influerade av balett och/eller yoga, vilket gör att jag tycker att de är både roliga och utmanande. En morgon när jag står och övar mina pliéer och relevéer på uteplatsen vid poolerna kommer det fram två något äldre damer, som jag har sett betrakta mig även under de föregående dagarnas träning.

Spa i Serbien Prolom Banja kloster
Sankt Nicholas-klostret byggdes av adelsmannen och storfursten Stefan Nemanja under 1100-talet.

Ingen av damerna talar engelska, tyska, franska eller spanska, för att inte tala om de skandinaviska språken, och min serbiska är begränsad till ett antal artighetsfraser. Men de lyckas i alla fall få fram att de undrar om jag är balettdansös. Jag anar att åtminstone en av de två är själv har en bakgrund inom baletten, med tanke på hennes hållning och elegans. Lite synd att vi inte kunde prata mer.

Rikt på sevärdheter

Efter dagens träningspass beger jag mig ned till vägen som passerar framför den nuvarande wellnessanläggningen och middagsrestaurangen. Där brukar det sitta försäljare från trakten, som skyltar med bland annat nötter, frukt och hantverk. Jag köper en påse valnötter, som bokstavligen kostar i princip ingenting.

Spa i Serbien Prolom Banja Lukovska Banja vy
Lukovska Banja är Prolom Banjas systerspa.

Med nötpåsen i handen återvänder jag till hotellrummet för att byta om och checka ut. Som avslutning på vistelsen ska vi nämligen tillbringa drygt ett dygn på Prolom Banjas systerspa, Lukovska Banja. På vägen dit gör vi ett stopp med bilen vid Sankt Nicholas-klostret, som byggdes av adelsmannen och storfursten Stefan Nemanja under 1100-talet, och därmed är ett av de tidigaste bevarade exemplen på serbisk medeltida arkitektur. När vi ska gå in blir de av oss kvinnor i sällskapet som inte redan är klädda i fotsid kjol (hundra procent av gruppen) ombedda att dra på en lånekjol över våra existerande benbeklädnader. En väktare berättar att klostret har blivit rånat dagen innan(!). Men oklart vad man därvid har kommit över.

Vi fortsätter vår färd och jag hamnar bredvid Slaviša Jovanović, Prolom Banjas Deputy Director. Han berättar att han odlar bin på fritiden och där producerar en del egen honung.

Spa i Serbien Prolom Banja Lukovska Banja natur
Lukovska Banja är naturskönt beläget på Kopaonik-bergets sluttning.

Systerspat Lukovska

Lukovska Banja beskrivs som ett ungt spa och är med sina 680 meter över havet det högst belägna spat i Serbien. Det ligger på östra sidan av berget Kopaonik, som är känt för sina fina skidområden. På vintern har även hotellets gäster tillgång till utförsåkning, i en 300 meter lång pist i närheten. Dessutom kan man bada utomhus året runt i åtminstone en av hotellets pooler.

Vi träffar en av läkarna på anläggningen, som berättar om det källvatten man använder sig av här samt dess kvaliteter och användningsområden. Mycket påminner om Prolom Voda, men hos Lukovska Banja adresserar man även till exempel gikt och benskörhet.

Spa i Serbien Prolom Banja Lukovska Banja läkare
Under vårt besök på Lukovska-spat träffar vi en av anläggningens läkare.

Läkaren förklarar att vattnets originalkälla befinner sig i ett litet hus i närheten av det ena hotellet. Sammanlagt i området finns det över 30 olika källor, vilka alla har lite olika egenskaper och temperatur. Vid vissa av källorna kan man inhalera vattenångorna i gasform, vilket ska verka antibakteriellt och ha flera andra hälsobringande effekter. Andra exempel på behandlingar är örtbad med endemiska örter samt fot-/ankelbad.

Lukovska Banja erbjuder två hotell, ett spa med en wellnessdel, med bland annat bastu och saltgrotta, samt ett centrum för medicinska behandlingar, som till exempel hydroterapi, lerinpackningar, elektroterapi, magnetterapi, kinesiologi och klassisk massage.

Spa i Serbien Prolom Banja självporträtt
En route till Belgrad, vilket tar ungefär fyra timmar med bil.

Även här får jag chansen att testa en lerbehandling. Denna gång läggs leran på lokalt, i mitt fall i ryggslutet, där min skada sitter. Leran täcks därefter med plast och sedan lindas hela jag in som i en kokong av ganska fast virade handdukar. Effekten är kraftigt värmande.

Följande morgon är vårt besök på Lukovska Banja redan över. Efter frukost gör vi oss redo för att checka ut. ”Vårt koncept är grundat på fyra naturliga resurser: mineralvattnet, leran, gaserna och klimatet”, säger resortens läkare avslutningsvis, i samband med att vi tar farväl.

Foto: Johanna Bergström. Bilderna är tagna med en Olympus PEN-F

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

4 reaktioner till “Sparesa i södra Serbien”

  1. Fint inlägg som alltid❤️ Nu blir jag sugen att åka dit igen för att få behandling av min psoriasis ?

    Kram Petra

  2. Fint beskrivning av de två spa
    Skulle velat åka dit fast undrar om jag har råd med längre vistelse .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *