Gotland på besök i Stockholm

I slutet av mars invigdes Gotlandsbolagets nya färja M/S Visborg, som drivs på flytande naturgas, LNG (Liquified Natural Gas), vilket minskar koldioxidutsläppen med 20 procent och utsläpp av svavel med 99 procent. Fartyget kan även drivas med biogas, eller en blandning av de två bränslesorterna, vilket kommer göra det möjligt att stegvis fasa över driften på en helt förnyelsebar energikälla.

I samband med invigningen var M/S Visborg även på besök i Stockholm, vid Stadsgårdskajen, och öppen för press samt allmänhet under en dag. Normalt sett kommer den att trafikera sträckan Nynäshamn-Visby.

Med de nya snabbfärjorna som introducerades i början av 2000-talet tar den resan bara tre timmar och en kvart till tre och en halv timme, mot tidigare över sex timmar som jag minns från när jag var liten och brukade åka på ridläger till Gotland. Tydligen är det så rent fysiologiskt, att kroppen fortfarande uppfattar en resa på omkring tre timmar som kort. Någonstans där går gränsen och en resa på fyra eller fyra och en halv timme känns genast betydligt längre.

Gotland MS Visborg gäster
Intresset från allmänheten var stort vid M/S Visborgs besök i Stockholm.

Först ombord

Jag är faktiskt den allra första gästen/mediarepresentanten som går ombord på M/S Visborg, där jag välkomnas av Christer Bruzelius, VD för Destination Gotland, som är ett dotterbolag till rederiet.

Det ska kännas som att man har kommit till Gotland när man går ombord.

Vi promenerar upp till däck sju, där det bland annat finns restaurang och kafé, samt två butiker, varav den ena enbart säljer gotländska produkter, med fokus på hantverk. Nytt för detta fartyg är att alla passagerare har varsin egen sittplats under hela resan. Till varje sittplats hör ett eluttag samt radio och i vissa sittsalonger finns det TV-skärmar där det visas filmer under överfarten. För att ta del av ljudet måste man använda sig av (egna) hörlurar, vilket gör att filmerna inte stör den som vill göra något annat eller sova. Salongerna med TV befinner sig i fören och är därmed även något lugnare än övriga platser. Från den främsta raden har man dessutom vacker utsikt över havet. Utöver sittplatserna finns det också 98 stycken hytter. Vissa av dem är anpassade för djurägare respektive allergiker.

Gotland MS Visborg Christer Bruzelius
Christer Bruzelius är VD för Destination Gotland.

En känsla av Gotland

”Det ska kännas som att man har kommit till Gotland när man går ombord”, säger Christer. Båtens inredningsdesign plockar upp den gotländska naturen på olika sätt. Bland annat återfinns kalksten som mönster både på heltäckningsmattor och på baksidan av TV-monitorerna. De typiska martallarna illustreras av stora ytor i ljusa nordiska träslag och den ljusa miljön som helhet representerar det speciella ljus som finns på Gotland.

Gotland MS Visborg interiör
Fartygets inredning har inspirerats av Gotland och den gotländska naturen, med till exempel ljusa träslag och lammskinn.

”Övergången till LNG som möjliggör inblandning av biogas är ett viktigt steg mot ett mer hållbart resande. Vi vill transportera alla våra resenärer på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Vårt mål för framtiden är en klimatneutral färjetrafik mellan Gotland och fastlandet”, fortsätter Christer. Idag har Gotlandsbolaget omkring 1,8 miljoner passagerare per år, med upp till sex avgångar dagligen från Nynäshamn under högsäsong. Övriga rutter är Oskarshamn-Visby samt Västervik-Visby, som bara är öppen på sommaren.

Många smultronställen

Christer kommer ursprungligen från Stockholm. Han har jobbat med Destination Gotland sedan 2007 och bor numera i Visby. Tvärtemot övrig glesbygd i Sverige har Gotland en positiv befolkningsutveckling, som bland annat har påverkats av den snabbare färjetrafiken och ökade möjligheter till resor/pendling. Idag bor det drygt 59 000 människor på ön, varav 22 000 i Visby, vilket ökar till dubbla antalet under sommarsäsongen. Sammanlagt har Gotland ungefär två miljoner gästnätter per år, där hälften är kommersiella, som till exempel hotell, och hälften är privat boende av olika slag.

Gotland MS Visborg sittsalong
Sittsalongen längst fram i fören är lite lugnare samt försedd med TV-skärmar.

”Det finns så många smultronställen på Gotland”, säger Christer leende. Han tipsar bland annat om att besöka det gamla fiskelägret Lickershamn på öns nordvästra del, där man kan ”äta rökt fisk, bada och titta på den stora rauken Jungfrun”. Även Fårö ska vara otroligt vackert vid alla tider på året, liksom Burgsvik och Sundret i söder. Dessutom har Gotland ett stort utbud av härliga stränder, som till exempel Ljugarn, partystranden Tofta eller de lugnare stränderna på Fårö.

Gotland – ett resmål som passar året runt

Efter att ha frågat runt lite grand verkar det finnas två perioder som särskilt rekommenderas för en gotlandsresa, även om Visby och vissa andra delar av ön passar bra för besök året runt. ”Slutet av maj/början av juni är väldigt vackert, med blommor och grönskande träd samt genomgående bra väder”, säger till exempel en representant för St. Clemens hotell i Visby. Hon berättar även lite grand om hotellet, som har 30-talet rum fördelat på fem historiska byggnader. Alla rum är individuellt inredda, med detaljer som bröstpanel, gamla svenska tapeter, färgglada textilier och vintagemöbler.

Gotland MS Visborg livboj
En av båtens nyheter är den vindskyddande utomhusbaren uppe på däck.

Ett annat tips gällande bästa tidpunkten för besök är augusti/september, då Östersjön har värmts upp till badvänliga temperaturer och den värsta högsäsongen dessutom har passerat. Det berättar Lena, som tillsammans med sin familj driver hotellen Suderbys Herrgård i Visby samt Tofta Strandpensionat i Tofta. Det senare köpte de för hela 50 år sedan. Ägare till hotellen är fortfarande Lenas nu 95-åriga mamma.

Äppelmust och lammskinnsprodukter från Gotland

På M/S Visborgs bildäck har man för dagen anordnat en mässa med gotländska företag och entreprenörer som visar upp och säljer sina produkter. Jag stannar till hos Halfvede Musteri och Gårdsbutik från Dalhem, där jag träffar mor och dotter Anna och Sofia Brennwald från ägarfamiljen. Företaget är medlemmar i branschnätverket Goda Gotland, som arbetar med att främja lokal utveckling samt användandet av regionala råvaror och ingredienser.

Gotland MS Visborg vid Fotografiska
M/S Visborg låg förtöjd vid Stadsgårdskajen under sitt besök i Stockholm

I butiken säljs lammskinnsprodukter, garn och stickat hantverk från egna djur på Björkhage Gård, som sedan 1980-talet är helt omställd till ekologisk produktion. Sofia står och stickar bakom montern. Hon berättar att det är hennes mamma och bekanta till henne som normalt sett står för tillverkningen av de stickade produkterna. Lammskinn är något av en symbol för Gotland och en uppskattad present eller souvenir som många köper med sig härifrån. Dessutom har lamm-/fårskinn flera goda egenskaper. Bland annat verkar skinnet luftrenande samt isolerande för både värme och svalka.

Gotland Halfvede Musteri Sofia och Anna
Sofia och Anna Brennwald från Halfvede Musteri och Gårdsbutik.

Förutom lammskinnen har familjen Brennwald även ett musteri, dit man som privatperson kan ta sina äpplen för att förvandla dem till must. Många kunder har ett överskott på äpplen, som företaget köper för att tillverka egen äppelmust för försäljning. Äpplena är därmed av olika sorter, vilket ger en naturlig variation i produktionen från en flaska till en annan.

Kuriosa i sammanhanget är att det bara återstår ett enda träd av Gotlands landskapsäpple, Stenkyrke. Ursprungligen planterades det två stycken, i slutet av 1700-talet av en återvändande sjöman – ett vid prästgården i Stenkyrka och ett vid sjömannens föräldrahem i Gräne. Trädet vid prästgården föll omkull i en storm på 1970-talet, men det i Gräne står alltjämt kvar.

Gotland Halfvede Musteri garn
Familjen Brennwald tillverkar garn och lammskinnsprodukter från gårdens ekologiska jordbruk och djurhållning.

”Flera av våra säsongsboende kunder planerar sina resor till Gotland efter när de kan komma och musta hos oss”, säger Anna medan vi tittar på den mobila mustmaskinen, som har fått följa med till mässan. Hon förklarar även att restprodukterna efter tillverkningen används som djurfoder eller bränsle.

Småskalig gårdsproduktion på Gotland

Jag tar farväl av Anna och Sofia och fortsätter genom den välbesökta mässhallen. På vägen ut passerar jag Sorby Bi och Trädgård, ytterligare en idyllisk gårdsbutik, som är belägen i just Stenkyrka. Kerstin, företagets ägare, berättar att produktionen är småskalig. Hon försöker ta vara på de ingredienser som finns till hands och på restprodukter, vilket gör att vissa batcher kan vara i mycket begränsad upplaga.

Gotland Sorby Bi och Gårdsbutik
Kerstin från Sorby Bi och Gårdsbutik delar ut smakprover på sin småskaliga produktion.

Butikens specialitet är smaksatt honung från gårdens egen biodling. Andra exempel på produkter är honungssirap, smaksatt olja, vinäger samt olika marmelader och geléer. Jag provar bland annat ramslöksolja, en olja på kaip, vild, gotländsk purjolök, en väldigt god syrenmarmelad samt härliga inlagda nypon. ”Jag odlar även grönsaker och kryddor i liten skala, tomater till exempel, gärna i sorter som inte finns hos de större leverantörerna”, säger Kerstin avslutningsvis.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *