24 timmar i Antwerpen

Antwerpen är med sina drygt 500 000 invånare den största staden i den landsdel av Belgien som talar flamländska (i motsats till franska). Staden ligger ungefär 45 kilometer norr om Bryssel och någon dryg halvtimmes bilfärd från den holländska gränsen. Med sitt strategiska läge intill floden Schelde, 80 kilometer från dess mynning ut till Nordsjön, har Antwerpen historiskt sett alltid varit en viktig hamnstad. Idag är hamnen Belgiens största och näst störst i Europa, efter Rotterdam.

Vi kommer till Antwerpen med tåg från Bryssel och kan därmed direkt bekanta oss med stadens imponerande centralstation. Den invigdes 1905 och är byggd i art nouveau/belle époque-stil, med ett välvt tak i stål och glas samt en vacker kupol. En arkitekturstil som uttrycker den positivism som var utmärkande för början av 1900-talet, innan krigen tog vid.

Antwerpen centralstationen
Antwerpens centralstation.

A girl’s best friend

Från stationen är det bara en kort promenad till vårt hotell, Hotel Leopold, som är beläget intill en grön liten park. Mellan hotellet och centralstationen ligger Antwerpens diamantdistrikt. Staden är sedan länge världens främsta handelsplats för diamanter och är i det sammanhanget förknippad med värden som kvalitet, hantverksmässighet samt tradition. Till exempel är Cut in Antwerp en internationell kvalitetssymbol för slipade diamanter.

Varje diamant som säljs någon annanstans i världen bör antagligen ha passerat Antwerpen åtminstone en gång på vägen. Tidigare var det främst den judiska befolkningen som handlade med diamanter, men idag inkluderar branschen även flera andra folkgrupper och nationaliteter. En stor del av aktiviteten äger rum på en s-formad sträcka som består av de tre små gatorna Rijfstraat, Hoveniersstraat och Schupstraat.

Antwerpen är sedan länge världens främsta handelsplats för diamanter.

Antwerpen är även känd som en spännande stad för mode, design och shopping, där butikerna ofta är inhysta i väldigt vackra lokaler. Längs med Schuttershofstraat till exempel ligger flera av de stora modehusen, som Chanel, Hermès, Jimmy Choo och Natan. Det sistnämnda är ett belgiskt varumärke, som bland annat klär landets kungahus. I nästa kvarter, De Wilde Zee, finns det istället en eklektisk blandning av mindre, fristående butiker och caféer, inte sällan i boutiquestil och/eller med hantverkskänsla.

Antwerpen mode Dries van Noten
Dries van Notens butik i Antwerpen är inhyst i en lokal med namnet Het Modepaleis, inuti en vacker neobarock “strykjärnsbyggnad” från sent 1800-tal.

Arkitektur och kultur

Antwerpen är en översiktlig och promenadvänlig stad. Vi passerar Schuttershofstraat och fortsätter in i den idylliska stadskärnan, som genomkorsas av smala kullerstensgator i gotisk stil samt hemlighetsfulla passager och pittoreska innergårdar.

Här finns flera vackra byggnader och andra historiska sevärdheter, som till exempel katedralen och det stora centrala torget Grote Markt, som är kantat av välbevarade skråhus från 1500- och 1600-talen, med tidstypiska trappgavlar. Vid torget befinner sig även Antwerpens rådhus. Alldeles intill Schuttershofstraat ligger dessutom Bourla-teatern, en neoklassicistisk byggnad från 1830-talet, som har fått sitt namn efter arkitekten, Pierre Bruno Bourla och vars halvcirkelformade fasad är prydd med statyer av de nio musorna. En trappa upp finns det ett café och bar i teaterns foajé, som har ett vackert kupoltak, med fresker och kristallkronor.

Antwerpen stadskärnan
En av många hemlighetsfulla passager i den historiska stadskärnan.

Antwerpen har flera intressanta museer, varav ett är dedikerat till barockmålaren Peter Paul Rubens och inhyst i det som var hans hem under 25 år, omgivet av en elegant och rofylld renässansträdgård.

Ett annat exempel är MAS, Museum aan de Stroom, som är byggt i modern stil och ligger i hamnkvarteren, intill floden. Museet öppnade 2011 och berättar om Antwerpens anknytning till resten av världen. Längs byggnadens sidor går det en promenadväg upp till takterrassen på 60 meters höjd, där både vägen upp och själva terrassen erbjuder vacker panoramautsikt över staden från olika vinklar.

Det finns även ett modemuseum, MOMU, som har en samling på ungefär 25 000 föremål från vitt skilda epoker och designstilar. Här anordnas bland annat utställningar med etablerade internationella modeskapare samt nya designers från Belgien.

Antwerpen stadskärnan katedral
Till vänster Antwerpens katedral. Till höger en modernare byggnad som jag tror är från 1930-talet.

Mångsidig gastronomi

Det börjar bli dags för lunch och vi styr därför stegen mot Graanmarkt 13, som är belägen på den eponyma adressen nära Schuttershofstraat och Bourla-teatern. Verksamheten inkluderar både designbutik och restaurang samt en köksträdgård uppe på taket som bland annat förser restaurangen med örter och honung.

Vi slår oss ned på den mysiga uteserveringen med varsin aperitif. Menyn visar sig vara helt i min smak. Bland annat får jag en (vegansk) förrätt bestående av saltinbakade morötter, rödbetor, variation på blomkål samt chermoula, en kryddblandning i afrikansk stil. Varmrätten består i sin tur av en vällagad ensemble av mungbönor, svartrot, gurka, grillad lök, svamp och potatis.

Antwerpen Grote Markt
Torget Grote Markt med de signifikanta skråhusen.

Gällande gastronomi är våfflor något som många förknippar med Belgien. Vår guide förklarar att det finns olika sorter. Bryssel-våfflor till exempel är fyrkantiga och luftiga. De måste serveras färska och äts traditionellt med enbart pudersocker, inte med grädde och sylt som man ofta ser i turistkvarteren. Liege-våfflor däremot är ovala och mer kompakta samt har en sötare smak.

En annan typiskt belgisk rätt är moules-frites, kokta musslor och friterad potatis i någon form. Den finns idag även att beställa på de finare krogarna men var ursprungligen billig mat som såldes på bakgatorna åt arbetarklassen.

Antwerpen Graanmarkt 13
En härlig lunch på Graanmarkt 13:s uteservering.

Några specialiteter

Själv är jag väldigt förtjust i choklad, vilket även det är en belgisk specialitet. Men när jag bodde i Bryssel för ett par år sedan (och studerade franska) var cuberdons mitt favoritgodis. Cuberdons är konformade och har gelékonsistens med ett något hårdare skal. De tillverkas idag i ett stort utbud av smaker men finns sällan att få tag på utanför landets gränser.

Antwerpen Smokey Jo's
Vegansk varmrätt på pop up-restaurangen Smokey Jo’s.

Samma kväll har vi en middag inbokad på pop up-restaurangen Smokey Jo’s Garage, som tyvärr har stängt ned sedan dess. På väg till restaurangen tittar vi förbi Antwerpens stadsbryggeri, De Koninck, som ligger bara ett halvt kvarter bort, båda två i sydöstra delen av innerstan. Det verkar som att Smokey Jo’s lokal, på en industritomt med adressen Boomgaardstraat 17, som jag tror ägs av bryggeriet, används till nya pop up-verksamheter varje sommar. Bryggeriet i sig har ett stort kulinariskt utbud (förutom det uppenbara), vilket inkluderar bland annat ostbutik, chokladtillverkning, slaktare, bageri samt flera restauranger och barer.

Vår vistelse i Antwerpen är nu mer eller mindre över. Nästa morgon efter utcheckningen återvänder vi till den tjusiga centralstationen för att därifrån göra en kort tågresa till ännu en av Flanderns idylliska städer, nämligen Gent.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *