Isländsk ostinnovation

För en tid sedan bjöd Islands ambassadör Estrid Brekkan in till sitt residens på Strandvägen i Stockholm. Anledningen var det isländska företaget Lava Cheese, som var där för att introducera sin produkt. Lava Cheese är ett ostbaserat premiumchips, eller -snacks, som är extremt lågt i kolhydrater och högt i fett samt protein, klassisk LCHF för den som har de preferenserna. Produkten har tagits fram av de två innovativa barndomsvännerna Guðmundur Páll Líndal och Jósep Birgir ƅórhallsson. Idén är enkel och genial. Den uppstod ”en vanlig fredagskväll” när Guðmundur och Jósep satt och pratade över varsin öl och ett fat med grillade ostsmörgåsar.

Under samtalets gång kom man gemensamt fram till att den bästa delen av ostsmörgåsarna var de krispiga, något överbakade ostkanterna, som klibbar fast mot pappret eller smörgåsgrillen. Lite samma princip som det brända locket på en lasagne eller en dygnsgammal chokladtårta. Kan egentligen inte smaka så gott – men gör det likväl. Borde man inte kunna utveckla detta till något mer än bara en restprodukt?

Lava Cheese produkt
Lava Cheese är ett ostbaserat premiumchips, vars textur kan sägas påminna om lava.

Idén lät fortfarande bra

Eftersom idén faktiskt fortfarande lät bra ett par dagar senare, utan öl och fredagskänsla, började Guðmundur och Jósep experimentera med olika typer av recept. De testade sina alster på familj och vänner, och fick överväldigande feedback. Därefter blev det dags att tillverka en liten testbatch, med tillhörande kartonger, som de presenterade för ett antal butiker. Efterfrågan blev så stark att man var tvungen att hitta nya större produktionslokaler samt utrustning. Lokalen installerades i en tidigare glassbutik, som hade fördelen att den redan var godkänd för mathantering.

Lava Cheese förpackning chili
Chili var den ursprungliga smaken och är många kunders favorit.

Namnet Lava Cheese blev ett logiskt val på flera sätt. Dels syftar det på Island, som till stora delar är täckt av lava. Dels har det att göra med hur chipsen är tillverkade, där osten i likhet med lava smälter och flyter ut för att sedan stelna till krispiga flarn – vars textur i sin tur påminner om Islands många karga lavafält.

Försiktig expansion

Förutom i Island, där Lava Cheese säljer ut i rasande fart, finns produkten idag även i Sverige samt i Tyskland, i liten skala. Man tittar även på att öppna onlineförsäljning mot USA. Dessutom kommer det kontinuerligt förfrågningar från andra delar av världen. ”I och med att Lava Cheese är en helt ny typ av produkt finns det inga färdiga maskiner eller processer utan tillverkningen görs till största delen för hand, vilket innebär att vi måste vara försiktiga när vi skalar upp i volym”, säger Guðmundur.

Idén lät fortfarande bra ett par dagar senare, utan öl och fredagskänsla.

Han förklarar att man började sin expansion med Sverige eftersom det är den största nordiska marknaden, som dessutom har flera likheter med Island. I Sverige sker företagets tillverkning hos Stafva Gård på Gotland.

Lava Cheese Gudmundur Joseph Estrid
Från vänster, Guðmundur Páll Líndal och Jósep Birgir ƅórhallsson från Lava Cheese samt Estrid Brekkan, Islands ambassadör i Stockholm.

Sedan starten 2016 har Lava Cheese gått från noll till över 200 butiker sammanlagt på sina nuvarande tre marknader. Sortimentet inkluderar smakerna chili, som var den första, samt rökt smak och ren cheddar. Alla tre sorterna har irländsk cheddarost i grunden, vilket beror på hur cheddar reagerar på själva bakningsprocessen, med en intensiv smakutveckling och lämplig textur för ändamålet. ”Men vi experimenterar även med andra smaker och ostar, som gouda och parmesan”, fortsätter Guðmundur, vars personliga favorit är den rökta smaken, som ”fungerar bra ihop med öl”. När jag frågar runt hos övriga deltagare på eventet lutar det åt att de tycker bäst om chili, för dess ”goda ostsmak som har en liten ton av hetta”.

Lava Cheese är inte certifierad som ekologisk, men företaget arbetar stegvis med att minska sin klimatpåverkan på olika sätt, till exempel genom att bit för bit neutralisera koldioxidavtrycket, byta ut innerförpackningen av plast mot ett komposterbart material samt ersätta företagsbilarna med eldrivna fordon. Det kan även bli tal om att basera produkterna på ekologiska ostar i framtiden.

Lava Cheese kanapéer
Lava Cheese kan med fördel användas till kanapéer. Här under eventet hos Islands ambassadör.

Veganer välkomna

”Jag flyger en hel del med Icelandair mellan Europa och USA för att besöka kunder/samarbetspartners. Då är Lava Cheese perfekt att köpa med sig som present på vägen när man mellanlandar i Reykjavik. Amerikanerna älskar dem”, säger Rünno Allikivi från finansierings- och crowd funding-företaget Funderbeam, som just nu hjälper Lava Cheese att säkra kapital för den närmaste tillväxten.

Jag vågar knappt berätta att jag är vegan när jag får tillfälle att hälsa på Guðmundur i vimlet. Det visar sig dock att han kommer från en familj av idel veganer och själv har dragit ned kraftigt på sin konsumtion av rött kött, på grund av miljöskäl. Lite senare träffar jag även Jósep. Han blir nästan entusiastisk när han får höra att jag är vegan och hintar försiktigt om att det kan vara viss produktutveckling på gång i den riktningen, inte minst ”med tanke på Sverige och de rådande livsstilstrenderna här”.

Lava Cheese ambassadörens residens
Den isländska ambassadörens residens är inhyst i en vacker sekelskiftesvåning på Strandvägen.

Flera användingsområden

Jósep har själv flyttat till Stockholm med sin familj, för att driva den svenska delen av bolaget på nära håll. ”Han förstår svenska, så var lite försiktiga med vad ni säger”, säger Lava Cheeses nya huvudinvesterare Gunnar Axén med glimten i ögat, som också är på plats vid presentationen.

Lava Cheese ambassadörens residens matsal och bokhylla
Matsal samt detalj ur vardagsrummet från den isländska ambassadörens residens.

Under eventet i den isländska ambassadörens residens bjuds det på ren Lava Cheese, som chips/tilltugg, men även ett urval av kanapéer för att demonstrera hur man kan utnyttja produkten på olika sätt. Ett annat användningsområde är att smula ned bitarna som krutonger för att skapa textur och smakbrytning i till exempel en sallad eller soppa.

”Vi tar gärna emot nya och intressanta isländska företag på ambassaden för att främja deras verksamhet i Sverige. Lava Cheese är en trevlig produkt!”, säger ambassadör Estrid Brekkan i en kommentar.

“Här bor jag”, tillägger hon med en svepande gest om sin vackra sekelskiftesvåning, som är stilsäkert inredd med nordiska designmöbler, och samtidigt lyckas utstråla en inbodd och levande känsla. Apartment goals, tror jag att det kallas.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *