Nätverkande och skidåkning i Hammarbybacken

Nätverka i skidbacken, det låter som en bra kombination, tänkte jag när rekryteringsföretaget Besöksverket bjöd in till branschnätverkande och skidåkning i Hammarbybacken. Dessutom hade vi tur med vädret, och solen skiner från en klarblå himmel på de sista resterna av snö som finns kvar för säsongen. Föga anar man nu att det nästa dag ska blåsa upp till snöstorm, som sedan smälter bort under loppet av samma eftermiddag. Svensk vår i ett nötskal kanske.

Utsikten från toppen är en stor behållning av att åka i Hammarbybacken.

Medan delar av gruppen inleder med själva nätverkandet tar jag istället direkt sikte på backarna. Eftersom jag åker skidor mer sällan än vad jag borde, och skulle vilja, så tar jag först en runda i den gröna backen, för att värma upp. När allt är öppet har Hammarbybacken en vardera av grön, blå, röd och svart backe, med en ankarlift som leder upp till den gemensamma startpunkten för blå, röd och svart, samt två rullband i nybörjarbacken.

Skidåkning i Hammarbybacken liftar
Hammarbybacken har en ankarlift samt två rullband i den gröna backen.

”Hur är pisterna här?”, frågar jag en rutinerat utseende pappa som coachar sitt barn i den mindre branta delen av den gröna backen. ”De är faktiskt ganska branta, och den blå blir lite smal på slutet”, svarar han. Tidigare har jag aldrig åkt utför i Sverige, utan enbart i Frankrike, Italien och Island. Så på ett sätt är det lite roligt med premiär för åkning i svenska backar.

Inbjudande åkning – och en incident

Det visar sig att pappan har överdrivit backarnas magnitud lite grand. Eller så är det jag som är van vid högre höjder från Alperna och Dolomiterna. Den blå backen är inbjudande, visserligen brant på sina ställen, men inte väldigt brant. Trots att det är lite tunt med snö får man ändå hyfsat bra fäste och jag har åkt både på betydligt halare och i betydligt djupare underlag än detta.

Skidåkning i Hammarbybacken Johanna
Efter ett uppvärmningsvarv i nybörjarbacken ger jag mig upp till toppen.

Men på väg upp till toppen av backen råkar jag faktiskt ut för en liten incident. Ärligt talat var jag aldrig en stor vän av ankarliftar. Därför ställer jag mig i den bemannade kön, men genom något slags felkommunikation mellan mig och liftvakten lyckas jag hamna helt fel på liften och flyger istället i en vid båge för att landa bredvid en av liftstolparna, uppochned.

”Jag är hemskt ledsen”, mumlar jag generat till liftvakterna och de bakom mig i kön. Men alla är vänliga och undrar omtänksamt hur jag mår. Förutom viss smärta i höften, som visst fick ta den värsta smällen, tycks det dock inte vara någon fara. Ta i trä.

Skidåkning i Hammarbybacken utsikt Globen
Utsikten från toppen är en stor del av behållningen med att åka i Hammarbybacken.

Precis som i andra skidområden är utsikten från toppen en stor del av behållningen av att åka i Hammarbybacken. Här breder Stockholm ut sig framför ens fötter, och jag kan bara tänka mig hur vackert det måste vara när allt är täckt av snö.

Reseinspiration från Spanien på after skin

För dagen håller jag mig till den blå backen. Egentligen hade det antagligen gått utmärkt att åka även i den röda, men när jag känner att jag börjar bli varm i kläderna blir samtidigt föret allt sämre, samtidigt som solen sakta sjunker mot horisonten.

Jag noterar att en av de andra åkarna i backen turar, det vill säga vandrar upp med skidorna på, för att sedan åka ned igen. Det ser härligt ut och hon berättar att hon även gör det mycket ute i vildmarken, där det inte finns några liftar. På det sättet har hon större flexibilitet i var hon kan åka någonstans.

Skidåkning i Hammarbybacken utsikt
Stockholm från ett annat perspektiv.

Efter ett par härliga timmars skidåkning möter jag upp med resten av eventets deltagare för trevlig after ski och fika i Hammarbybackens kafé. Besöksverket är specialiserade på att rekrytera inom besöksnäringen, vilket gör resor till en gemensam nämnare för flera av gästerna. Bland annat får jag en pratstund med Jakob Norrby, från branschbevakningssiten Turismnytt, samt Thomas Pierrou från SkiStar, som berättar lite om deras koncept för andelslägenheter, Vacation Club. SkiStar är företaget som driver Hammarbybacken, tillsammans med skidresorter i Sälen, Åre, Vemdalen, Hemsedal, Trysil och St. Johann in Tirol.

Skidåkning i Hammarbybacken butik och kafé
Vid foten av backen finns det butik, uthyrning och ett kafé.

Innan det är dags att ge sig av för dagen träffar jag även Stefan Pettersson från Gameng, ett marknadsföringsbolag som bland annat specialiserar sig på destination management. Ett av de områden de arbetar med just nu är den spanska staden Zaragoza, som ligger ungefär mittemellan Barcelona, Madrid och Bilbao. Stefan förklarar att Zaragoza är ett genuint och relativt oexploaterat resmål, med rikt kulturliv och historia samt en autentisk gastronomi och spännande människor. Därmed har han genast väckt mitt intresse.

Jag tar farväl, och tackar Per Mellström från Besöksverket, som har organiserat dagens agenda. Därefter är det bara en kort resa med lokaltrafiken hem till min lägenhet på Södermalm. Det är nästan så att man får lite alpkänsla av att promenera i skidkläder, haltande som sig bör, (låt vara utan pjäxor) genom de moderna bostadskvarteren i Hammarby Sjöstad, för att nå tvärbanans station vid Sickla Kaj.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

En kommentar till “Nätverkande och skidåkning i Hammarbybacken”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *