NK öppnar ny saluhall

I början av mars öppnade Nordiska Kompaniet (NK) i Stockholm sin nya saluhall, som är en del av ett större projekt där det anrika varuhuset vill förnya sig med syftet att bli större, lyxigare och mer personligt. I samband med öppningen av saluhallen växer NK också för första gången utanför den ursprungliga byggnaden, över till Parkaden på andra sidan Regeringsgatan.

Det som slår en med NK:s nya saluhall är att utbudet är sympatiskt litet och känns noga utvalt, med ett företag inom varje gebit. Här finns försäljning av produkter men även möjlighet att slå sig ned för att äta lunch eller njuta av ett glas vin med tilltugg.

NK Saluhall varuhuschefen
Varuhuschef Andreas Edström presenterar den nya saluhallen och några av dess aktörer.

Hantverksost med fransk touch

Direkt när jag kommer in i saluhallen möts jag av den hantverksmässiga ostbutiken Androuet, som även har filialer på Nybrogatan och Götgatan. Androuet drivs med stor passion av kunniga Anna och Vincent Lefevre. De har ett småskaligt tänk och arbetar med kvalitetsprodukter, ofta från mindre producenter, utan onödiga tillsatser och konserveringsmedel. ”Vi har inget behov av att förlänga produkternas hållbarhet. Tar det slut så tar det slut”, säger Vincent Lefevre.

NK Saluhall Androuet smakprov
Smakprov hos den hantverksmässiga ostbutiken Androuet.

Nytt för Androuets butik i NK är att de även har en liten bardel samt erbjuder färdigrätter för take away eller att äta på plats. För framtiden hintar Vincent om att menyn kan komma att utvidgas med ”den bästa grilled cheese-sandwichen – någonsin”. Planlösningen är öppen och inbjudande, utan kassadisk. Vid vårt besök har man dukat upp smakprov på flera goda ostsorter samt fåryoghurt med pistagenötter.

NK Saluhall Androuet Vincent och Anna
Androuet drivs av de skickliga eldsjälarna Vincent och Anna Lefevre.

Världens godaste surkål

Jag fortsätter längre in i lokalen och når Dr. Mat, som grundades 2016 av Johan och Danielle Lalin och har sin produktion samt butik och viss kursverksamhet på Tegnérgatan. Konceptet beskrivs som hälsosam snabbmat, med smak och näring i fokus. Inspirationen är inte knuten till ett speciellt kök utan kommer från hela världen. Rätterna är fria från gluten, laktos och tillsatt socker. Alla komponenter är tillagade under 100 grader Celcius och samtliga rätter innehåller en (egen)fermenterad del, för att man ska få i sig nyttiga tarmbakterier. ”Vi har världens godaste surkål”, säger en leende medarbetare. Right up my alley med andra ord.

NK Saluhall Dr Mat shot och smakprov
Hos Dr. Mat innehåller alla rätter en fermenterad del. Till vänster det nya shotet Fröken Flora.

Under dagen får vi bland annat prova olika fermenterade grönsaker, svartrissallad med majonnäs, en väldigt god sötpotatishummus samt restaurangens signaturrätt, en misoinbakad lax som har tillagats i sous vide vid skonsamma 43 grader under en timmes tid. Dessutom en ny produkt, Fröken Flora, ett shot som består av avkoket från fermenterad rödkål.

NK Saluhall Dr Mat smakprov
Svartrissallad och sötpotatishummus (en favorit) från Dr. Mat.

Glassversion av den klassiska pralinen

Intill Dr. Mat ligger glassbaren Lejonet & Björnen, som i och med NK öppnar sitt tredje egna kafé, efter Göteborg och Lysekil. I samband med öppningen har deras glassmästare Anders Lejonbjörn dessutom tagit fram en speciell NK-smak, baserad på varuhusets klassiska choklad och- mintpralin. ”Det är en ganska fyllig mörk choklad i kombination med pepparmint från amerikanska Hotchkiss, ett anrikt märke som tillverkar en av världens bästa mintsorter”, säger Anders. Han förklarar att företaget hade letat lokal i Stockholm under en längre period och är mycket glada över att vara på plats i NK, tillsammans med andra aktörer som delar samma entusiasm och känsla för hantverket.

NK Saluhall Lejonet och Björnen glass
Öppningen i NK Saluhall blir Lejonet & Björnens tredje egna kafé.

Lejonet & Björnen baserar sin glass på naturliga råvaror, utan smak- och färgämnen. I sortimentet finns det några ekologiskt certifierade sorter, bland annat mocca, blåbär och vanilj, två veganska glassar samt ett antal sorbéer. Dessutom tillverkar man glasstårtor på beställning och har tidigare även i nio års tid gjort glassbomber med spunnet socker på för Nobelfestens dessert. All produktion sker i egna lokaler i Göteborg. Nya (och väldigt trevliga) ägare sedan 2009 är Katarina och Håkan Mild.

NK Saluhall Lejonet och Björnen Anders
Anders Lejonbjörn, glassmästare hos Lejonet & Björnen.

De veganska glassorterna inkluderar mango samt choklad med jordnötter. Anders förklarar att mjölken är utbytt mot kokosmjölk, vilket ger en krämig underton av kokos. I och med en kraftig jordnötsallergi får jag (som är vegan) nöja mig med att provsmaka mango (samt två sorbéer), och den håller verkligen vad Lejonet & Björnen lovar. Glassen är smakrik och len, med aromatisk sötma samt en fin balans och textur. Det blir fler besök framöver. Dessutom hör jag ryktesvägen att det kommer att komma en vegansk chokladglass utan jordnötter.

NK Saluhall bageri NK-pralin
I samband med att man öppnar i NK Saluhall har Lejonet & Björnen tagit fram en speciell NK-smak, baserad på varuhusets klassiska choklad- och mintpralin.

Ett kärt återseende bland kosmetikprodukterna

Jag passerar köttdisken, som drivs av Johan Jureskog och Klas Ljungquist från AG Kötthandel, och svänger in i matvarubutiken Paradiset. Här blir det ett kärt återseende med hudvårdsexperten Ivan Valencia, som är ansvarig för butikens kosmetiksortiment. Ivan berättar att han har arbetat på NK:s skönhetsavdelning för flera år sedan, men slutade eftersom han saknade tillräckligt med alternativ för ekologiska produkter.

NK Saluhall Paradiset miljö
Grunden i Paradisets filosofi är att erbjuda ett sortiment där allting är så naturligt som möjligt, med stort ekologiskt urval men också variation.

Grunden i Paradisets filosofi är att erbjuda ett sortiment där allting är så naturligt som möjligt, med stort ekologiskt urval men också variation, för att inspirera sina kunder. Förutom ett basutbud av mat- och hushållsprodukter av hög kvalitet erbjuds det även färdigmat, delikatessdisk och färskt bröd från Saltå Kvarn.

NK Saluhall Paradiset Ivan
Hudvårdsexperten Ivan Valencia är ansvarig för Paradisets kosmetikavdelning.

”Min ambition med Paradisets kosmetikavdelning är att våra gäster ska återupptäcka sin egen skönhet och hälsa i samklang med naturen, utan att kompromissa med de resultat man vill uppnå”, säger Ivan. Konceptet är holistiskt och inkluderar även hälsokost. ”Vi ser det som en helhet med insida och utsida, där lösningen är en kombination. Orsaken för hur huden ser ut bearbetas inifrån, medan rätt hudvårdsprodukter hjälper till att bygga upp en skyddande sköld”, förklarar Hanna, Ivans kollega.

NK Saluhall bageri
Längst in i lokalen ligger bageriet, som drivs av stjärnkonditorn Johan Sörberg.

Bageri, konditori och fiskdisk

I Paradisets utbud av kosmetik ingår flera internationella varumärken, men framförallt ett stort sortiment av svenska produkter, som noga väljs ut efter deras kvalitet och grundvärderingar. Vi stannar till vid hyllan med hårvård och grooming. Ivan berättar att han just nu använder sig av det brittiska, ekologiska märket Tabitha James Kraan och deras Hair Cleanser, som sägs ge en mildare rengöring än ett schampo. Han har dessutom skurit ned kraftigt på antalet tvättar. Detta har uppenbarligen gett resultat, med tanke på hur fint hans långa lockiga hår ser ut. Något att inspireras av.

NK Saluhall AG Kötthandel
Bakom köttdisken står välrenommerade AG Kötthandel.

På vägen ut från Paradiset stärker jag mig med ett smakprov på en rawbar med hallon. Jag svänger förbi bageriet längst in i saluhallen, som drivs i regi av Johan Sörberg, bland annat känd från Hela Sverige bakar. Johan är även ansvarig för klassiska NK Konfektyr, som ligger bredvid Androuet och mittemot Melanders Fisk (se bild högst upp), precis innanför ingångsdörren.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *