Brusreducerande hörlurar – och ett ökat behov av tystnad

Brusreducerande hörlurar Johanna med dator bakifrån

För att ge lite bakgrund till det här inlägget: jag jobbar som frilansskribent och resebloggare med min bas i Stockholm. Som egenanställd och digital nomad med flera parallella uppdrag har jag ett rör(l)igt schema som involverar en hel del resor och events. Tidigare har jag främst suttit och jobbat på olika caféer, och trivts väldigt bra med det. Det var samma sak när jag studerade, jag använde sällan biblioteket utan läste och skrev uppsatser på bland annat Starbucks och Costa.

Men under de senaste åren har något förändrats. Jag märker att jag behöver lugn och ro för att kunna koncentrera mig och njuter allt mer av att omges av tystnad. Därför har jag också övergått till att jobba hemifrån min lägenhet (som jag nyligen har gjort vissa inredningsförbättringar i). Efter att länge ha gått och sneglat på mina branschkollegors och vänners brusreducerade hörlurar fick jag till sist chansen att prova Sonys on ear-modell MDR-1000X, som numera har vidareutvecklats till WH-1000XM2 samt WH-1000XM3.

Brusreducerande hörlurar Johanna med dator framifrån
Som egenanställd och digital nomad med flera parallella uppdrag har jag ett rör(l)igt schema som involverar en hel del olika arbetsmiljöer. Här på World Trade Center i Stockholm.

Brusreducering – så fungerar det

Mina MDR-1000X använde jag första gången under en resa till Riga (där jag även testar en av Sonys kompaktkameror), detta för att direkt kunna uppleva dem under en flygresa bland annat. Hörlurarna fungerar genom att fånga upp ljud/brus från omgivningen med hjälp av dubbla mikrofoner i öronkåporna. Detta sker strax innan ljudet når örat. Därefter skickas dessa ljuddata till en processor som enkelt uttryckt skickar tillbaka samma typ av ljudsignaler, vilket stänger ute/blockerar det störande ljudet. Istället optimeras det man vill höra, som till exempel musik, ett telefonsamtal eller, som i mitt fall, ingenting alls.

Jag njuter allt mer av att omges av tystnad.

MDR-1000X stänger inte ute 100 procent av omgivningens ljud men det är en avsevärd skillnad. Högst kvalitet på sin användarupplevelse skulle jag säga att man får när man lyssnar på något i hörlurarna, i motsats till att enbart använda dem för att dämpa omgivningens ljud. Det finns även en mikrofon, så att man kan prata i telefon eller använda lurarna med till exempel Google Assistant. Samtalskvaliteten blir emellertid inte så bra. Jag brukar själv byta till andra hörlurar efter att ha svarat i telefon med MDR-1000X.

Flera funktioner

Hörlurarna är enkla att bluetoothansluta med olika typer av maskiner, som dator och smartphone. Dock har jag behövt återställa dem till fabriksläge varje gång jag vill ansluta till en ny enhet. Proceduren för att göra det är inte direkt intuitiv men finns tydligt beskriven i hörlurarnas bruksanvisning. De går även att använda utan att vara bluetoothkopplade, om man enbart vill ha tystnad, men då stänger de av sig efter en ganska kort period. Detta är en säkerhetsåtgärd, förklarar man på Sony, för att man inte ska missa att stänga av sina hörlurar och stå utan batteri senare. På den ena öronkåpan finns det en symbol som markerar var bluetooth-chipet sitter. Dit kan man med fördel rikta den enhet man vill ansluta till.

Batteritiden för MDR-1000X är upp till 20 timmar vid sladdlös anslutning och ungefär dubbelt så länge vid anslutning med sladd, till exempel till underhållningssystemet i ett flygplan. På de nyare modellerna är batteritiden upp till 30 timmar sladdlöst.

Brusreducerande hörlurar Johanna med dator från sidan
Jag är positivt överraskad över hur bekväma MDR-1000X är, trots den stora och täckande modellen.

Förutom dessa grundfunktioner har MDR-1000X även ett läge för ambient sound, där ”relevanta ljud” i omgivningen fångas upp, medan brus fortfarande reduceras. Det skulle kunna vara utrop på en flygplats eller i ett flygplan till exempel. Man kan även avbryta brusreduceringen temporärt utan att ta av sig lurarna genom att lägga ena handen lätt på den ena öronkåpan. Dessutom finns det snabbkommandon för att ändra volym, pausa eller byta låt i en spellista. Det gör man genom att stryka med fingertoppen utanpå kåpan.

Hög grad av komfort

Jag är positivt överraskad över hur bekväma MDR-1000X är, trots den stora och täckande modellen. Öronkåporna är polstrade med mjuka skumfodrade kuddar och jag använder mina dagligen i flera timmar utan att få spänningar eller tryckmärken. De levereras i en snygg och praktisk transportask med handtag och plats för tillhörande sladdar. Vissa menar på att hörlurarnas storlek är en nackdel, vilket gör att man i vissa fall låter bli att ta med sig dem. För mig är det dock värt det, i och med den komfort de ger mig.

Ljudmiljö har ett starkt inflytande på vårt välbefinnande! Riktig tystnad finns egentligen inte. Det som existerar är mer och mindre dynamiska ljudmiljöer.

Ärligt talat använder jag nog mina brusreducerande hörlurar lite annorlunda än de flesta andra användare, i och med att jag i princip bara har de på mig när jag jobbar/skriver eller möjligen läser, om det är en väldigt störande omgivning. För framtiden är jag nyfiken på att testa även andra fabrikat/modeller, för att se vad det finns för skillnader.

Tystnad –finns den?

Tystnad ja, eller lugn och ro, det var där vi började den här texten. Idag pratas det (paradoxalt nog) mer och mer om tystnad. Så även om jag kanske är lite extrem i mitt behov så är jag inte ensam om att uppsöka och njuta av tysta miljöer.

Olika forskningsstudier har visat att tystnad kan ha positiv effekt på saker som stressnivåer, inlärningsförmåga, blodtryck, hjärthälsa samt bildandet av nya hjärnceller, det rapporterar bland annat SJ:s ombordtidning Kupé i en artikel från 2018 (som jag läste under min resa till ett somrigt Karlstad). Ombord på tågen finns det idag tysta kupéer, som är avgränsade med skjutdörrar (ja, det är där jag bokar min sittplats när jag åker tåg).

Brusreducerande hörlurar fodral
Hörlurarna levereras i en stilren och tålig transportask med ett praktiskt handtag.

Andra exempel på hur tystnad uppmärksammas publikt är bland annat i samband med ljudmiljön på restauranger, samt att allt fler span fokuserar på en tyst och lugn upplevelse, med digitalfria zoner och liknande initiativ. Även arbetsmiljö är ett aktuellt ämne, och sambandet mellan att kunna arbeta ostört och de resultat/den prestation man åstadkommer. Numera sitter många i öppna kontorslandskap, eller till och med på kontorshotell och co-working spaces tillsammans med andra företag, utan möjlighet att kunna isolera sin arbetsplats från omgivningens ljud.

Under Stockholm Furniture & Light Fair i februari 2019 presenterade det svenska möbelföretaget Edsbyn sitt forskningsprojekt My Soundspace, som de gör i samarbete med Martin Ljungdahl Eriksson, industridoktorand på Högskolan Väst. Projektet går ut på att skapa varierande typer av funktionella bakgrundsljud, som genom att lura hjärnan kan stänga ute störande ljud från omgivningen och på det sättet nästan kapsla in användaren i en osynlig zon i det öppna rummet, till exempel ett delat kontor.

Ljudprofilen kan anpassas enligt ett par olika parametrar och tekniken har implementerats i ett antal av Edsbyns möbler. Tanken är att man som användare anpassar sin upplevelse men framförallt att ljudsystemet efterhand känner av både omgivningens ljudsituation och användarens kroppsliga tillstånd (så som stressad, lugn et cetera).

Martin förklarar att tidigare projekt kring ljudmiljö i kontorsmiljöer generellt sett har fokuserat på att ta bort ljud, för att skapa tystnad. Detta resulterar dock i att man istället hör sina kollegors röster ännu tydligare. Skillnaden i My Soundspace är att man istället tillsätter ljud, för att kunna skapa skräddarsydda och anpassningsbara ljudmiljöer för varje enskild person och situation (som i till exempel olika typer av arbetsuppgifter).

”Ljudmiljö har ett starkt inflytande på vårt välbefinnande! Riktig tystnad finns egentligen inte. Det som existerar är mer och mindre dynamiska ljudmiljöer. Den bästa arbetsmiljön är inte nödvändigtvis den tystaste utan istället en som är anpassad efter den enskilda individens behov”, säger Martin avslutningsvis.

Foto, undantaget fodral: Petra Nordin

Foto, fodral: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *