Kryssning till Tallinn och resemässan Tourest

Kryssning till Tallinn Tourest 2019 Tourest bageri Foto Petra Nordin

I början av februari deltog jag i en kryssning till Tallinn, för inspiration och nätverkande, som arrangerades av PR-byrån Finesse Promotions tillsammans med Tallink Silja och Visit Estonia. Vi reste med Tallink Siljas fartyg Victoria I och vårt mål var resemässan Tourest, som hålls på Estonian Fair Exhibition Center, en kort bilfärd utanför stadskärnan, utmed den vackra strandpromenaden som leder mot Pirita.

Vår resa inleds med en visning av en av Tallink Siljas andra båtar, Silja Symphony, som trafikerar sträckan Stockholm till Helsingfors. Fartyget har under en dockningsperiod på två veckor i januari genomgått omfattande renoveringsarbeten. Bland annat har fine dining-restaurangen Bon Vivant totalrenoverats och den tidigare restaurangen El Capitán har ersatts av rederiets uppskattade Grill House-koncept.

Även showbaren Atlantis Palace har byggts om samt fått ett nytt namn, Starlight. Dessutom har den intilliggande Sea View-loungen, som har vacker utsikt i båtens färdriktning, uppdaterats till en mer stilren och modern design. På den 140 meter långa promenaden i fartygets mitt har man också öppnat världens första Tommy Hilfiger-butik ombord på en båt.

Kryssning till Tallinn Tourest 2019 Silja Symphony promenad
Efter renoveringen finns det bland annat en ny butik och ett nytt restaurangkoncept på Silja Symphonys promenaddäck.

Renovering av fartyg och hotell

Esa Grönvall, produkt- och försäljningschef för tour operators på Tallink Silja, berättar att man kontinuerligt jobbar med renovering av hytter och allmänna utrymmen på sina skepp. Under dockningen av Silja Symphony har man dessutom bytt ut ett stort antal mattor samt renoverat badrummen i de exklusiva Commodore-hytterna, som ligger högst upp i fartyget med tillgång till egen lounge och bastu.

Detta är första gången som jag får chansen att prova flera stycken baltiska frukt- och bärviner, för att jämföra.

Ett annat renoveringsprojekt som Tallink Silja har aktuellt nu under våren är ombyggnaden av deras spahotell i Tallinns hamnområde, som beräknas vara klart framemot sommaren när det gäller rum och spa samt till hösten gällande konferensytorna. Det berättar Evelin Saar, produktchef för hotell och destination på Tallink Silja.

Jag har själv bott på detta hotell vid ett tidigare tillfälle. Den gången fick jag faktiskt, av en olycklig slump, oväntat (och oönskat) besök på natten i mitt hotellrum. Desto mer ser jag nu fram emot att få se hotellet igen, efter renoveringen.

Kryssning till Tallinn Tourest 2019 Victoria middag vegan
Vegansk huvudrätt ombord på Victoria I.

Trerättersmiddag ombord

Det har blivit dags för avgång och vi checkar in i våra hytter ombord på Victoria I. Därefter väntar en trerättersmiddag i à la carte-restaurangen Grill House. Vid mitt bord sitter bland annat Larisa och Peter från Cawa Media, Petra från Pellas Inspiration, Angelica från nystartade Blonde Voyage samt de nya, trevliga bekantskaperna AnnBritt Andersson Bergius och Stig Forslin från Hudiksvalls Taxi AB, som företagsnamnet till trots även anordnar bussresor.

Kryssning till Tallinn Tourest 2019 Victoria middag avec
En liten avec.

Åt mig har köket som vanligt trollat fram en vegansk meny, där huvudrätten blir höjdpunkten i det här fallet: grönsaksbiff med marinerad rödlök, limedressing i majonnässtil, vegansk ost samt pommes frites på sötpotatis.

Till maten dricker vi två av Tallinks skeppsviner. Det vita är en aromatisk och välbalanserad riesling från tyska Weingut Geil i Rheinhessen. Som rödvin serveras Zonin Velluto Appassimento, från Veneto i nordöstra Italien (mer om tillverkaren – Zonin – inom kort här på bloggen).

Detta vin har jag inte provat tidigare men jag skulle absolut beställa det igen. Doften är fruktig och aromatisk med viss strävhet från tanninerna. Smakmässigt är vinet runt och aromatiskt med en mjuk avslutning och milda tanniner. För att runda av en trevlig kväll med intressanta samtal tar vi även in varsin avec. Jag väljer ett glas cognac, Renault Carte Noir VSOP.

Kryssning till Tallinn Tourest 2019 Tourest Pärnuma appetizer
Smakprov från Pärnuma-regionen i södra Estland: Karjamõisa-nötkött på hembakat bröd med svampkräm.

Estlands största resemässa

Jag sover gott, trots att en del av mina resekamrater rapporterar om viss sjögång, och inleder dagen med att springa några trappintervaller i fartygets akter. Därefter äter vi frukost i Grill House, som har en mindre och mer exklusiv buffé än i bufférestaurangen. Mot bättre vetande tackar jag ja till ett litet glas spumante.

Väl framme i Tallinn fortsätter vi till mässanläggningen, där vi välkomnas av generalsekreterare Mariann Lugus. Hon berättar att Tourest är Estlands största resemässa. Under 2019 års upplaga hade man 533 utställare från 30 länder samt drygt 26 000 besökare varav 3300 var bransch och media.

Utställarna var fördelade på tre hallar: den internationella huvudhallen, Visit Estonia-hallen, med enbart estniska utställare, samt Taste Estonia-hallen, med lokala mat- och dryckesföretag från olika delar av Estland.

Kryssning till Tallinn Tourest 2019 Tourest Pärnuma semlor
Minisemlor från Pärnuma. På estniska kallas de vastlakukkel.

Mathallen var nog den del av mässan som höll högst kvalitet och var mest inbjudande för media. Här får vi bland annat provsmaka några specialiteter från regionen Pärnuma, där Estlands ”sommarhuvudstad”, Pärnu, är belägen. Det visar sig att även de äter en variant av semlor så här års, snarlika de svenska. På estniska heter semlorna vastlakukkel, som jag antar kan direktöversättas till fastlagsbulle. Pärnuma utsågs till årets kulinariska region i Estland för 2018.

Fruktvin, riktigt god senap och estnisk bastutradition

Intill Pärnumas monter träffar jag på Mati Kivistik från vingården Uue-Saaluse, som tillverkar hantverksmässiga estniska frukt- och bärviner. Jag känner till sedan tidigare att denna typ av vin är vanligt förekommande i Baltikum men detta är första gången som jag får chansen att prova flera stycken och jämföra.

Kryssning till Tallinn Tourest 2019 Tourest fruktvin och bageri
Till vänster, en glad bagare. Till höger, Mati Kivistik från fruktvingården Uue-Saaluse.

Vi inleder med deras mest exklusiva vin, som är gjort på vita vinbär(!) och bara tillverkas i små kvantiteter, eftersom skörden av dessa bär är så pass liten. Därefter får jag även prova rabarbervin, rabarbervin med jordgubb (tydlig jordgubbssmak!) samt mousserande rabarbervin med hallon, som känns fräscht och somrigt. Min favorit av vinerna är dock det på vita vinbär, som är torrt och smakrikt och som jag upplever är det mest utmanande vinet av de fyra.

På väg in i den internationella hallen passerar jag en monter där det säljs senap smaksatt med bakat äpple. Senapen finns i tre varianter och visar sig vara mycket god. Den är mildare, rundare och sötare än dijonsenap men inte riktigt så söt och sockrig som söt senap kan vara. En riktigt bra matinnovation! Företagets trevliga representant, Miina Arop, berättar att deras verksamhet än så länge är småskalig och att det inte marknadsför sig i så stor utsträckning heller. Men ett tips alltså, om man skulle komma över produkterna i någon butik eller på en marknad.

Kryssning till Tallinn Tourest 2019 Tourest senap
Miina Arop från företaget Akaatsia Talu presenterar sin goda senap med smak av bakade äpplen.

Vi fortsätter in i den helestniska hallen, där vi bland annat får bekanta oss med begreppet rökbastu, samt pratar med några av de många spaanläggningar som finns på plats. Förhoppningsvis ska detta senare leda till besök och spännande samarbeten.

Rökbastu står med på UNESCO:s lista av världsarv. Det är en estnisk tradition som är ganska utbredd i privat skala, med små egenägda bastur på flera platser runtom i landet. Men på senare tid har konceptet även börjat utvecklats mer och mer till en attraktion för allmänheten, på mässan representerat av Mooska Farm, i södra delen av landet. Metoden går ut på att man eldar i bastun innan den används. Röken släpps ut men doften/essensen av den blir kvar, vilket ger en genomgående renande effekt på kroppen. Upplevelsen kompletteras med massage med björkruskor (knippen av björkris) samt omväxlande dopp i kallt vatten.

Innan det är dags att lämna Tourest för denna gång avslutar vi vårt besök med varsin behaglig handmassage hos det litauiska spahotellet Hotel Jūrmala Spa, som har en stor monter i den internationella mässhallen.

Foto, bild högst upp: Petra Nordin

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *