Toledo – den vackra och eklektiska världsarvsstaden

Toledo utsikt

Toledo är huvudstad i den spanska regionen Kastilien-La Mancha och var tidigare hela Spaniens huvudstad. Den är känd för att vara en stad med tre kulturer, där de hebreiska, arabiska och kristna folken levde sida vid sida i århundraden. Än idag är Toledos judiska kvarter det mest betydelsefulla i Spanien och ett av de största i hela Europa. 1986 blev Toledo utnämnd till världsarv av UNESCO, på grund av sin kulturella mångfald och rikedom, som inkluderar bland annat konst och arkitektur i form av till exempel kyrkor, palats, fort, moskéer, synagogor och måleri.

Gatorna är kantade av vackra husfasader i olika klara pastellfärger, med franska balkonger i smidesjärn, burspråk och rikt dekorerade fönsterkarmar.

Toledo ligger i mellersta Spanien, 70 kilometer söder om Madrid och har drygt 80 000 invånare. Namnet kommer från toletum, som betyder ungefär höjd och som romarna kallade staden efter sin erövring på 100-talet före Kristus. Den har byggts upp och förstörts flera gånger sedan dess och de nuvarande historiska delarna är till stor del från 1400-talet.

Stadskärnan har ett strategiskt och skyddat läge, på en kulle (därav namnet) vid en krök i floden Tajo och är omgiven av floden på tre sidor samt av en stadsmur med flera portar. På dess högsta punkt ligger den mäktiga fästningen Alcázar, som syns från fjärran och utmärker stadens siluett (se bild högst upp).

Toledo de judiska kvarteren
Bild från en källarlokal i det judiska kvarteret, som är ett av de största i Europa.

Kulturell rikedom

Vi checkar in på Hotel Pintor El Greco i sydvästra delen av Toledo. Hotellet är döpt efter den berömde 1500-/1600-talsmålaren El Greco, som levde i Toledo från 1570 och fram till sin död 1614. Ett stenkast från vårt hotell ligger konstnärens tidigare hem, som idag är ett museum där flera av hans mest tongivande verk ställs ut.

Nästa punkt på programmet är en rundvandring i den idylliska historiska stadskärnan där vi även ska besöka katedralen, som är en av Toledos mest kända historiska sevärdheter. Vi vandrar i sakta mak genom de smala kullerstensgatorna, som är kantade av vackra husfasader i olika klara pastellfärger, med franska balkonger i smidesjärn, burspråk och rikt dekorerade fönsterkarmar. Här och där skymtar även en liten trädgård eller patio.

Toledo hus vid torg
Gatorna i den historiska stadskärnan kantas av vackra hus i olika pastellfärger.

En eklektisk katedral

Toledos katedral började byggas 1226 men stod inte klar förrän 1493, vilket gör att den har en eklektisk arkitekturstil, med element av bland annat gotik, renässans, barock och nyklassicism.

Med sina 10 000 kvadratmeter är katedralen den näst största i sitt slag i Spanien och har över 700 vackra mosaikfönster samt två orglar, som fortfarande är i bruk. På ungefär samma plats där den står idag, ska det tidigare ha legat både ett romerskt forum, ett gotiskt tempel och senare en moské.

Toledo hus
Husfasaderna är smyckade med burspråk, franska balkonger och rikt dekorerade fönsterkarmar.

Inne i Toledos katedral finns det ett stort utbud av skulpturer och målningar från olika framstående konstnärer, som till exempel El Greco, Goya, Tizziano, Tristián, Raphael och Velásquez. Ett annat exempel är den italienske artisten Luca Giordano, som har målat taket i sakristian, lite i samma stil som i Sixtinska kapellet.

Vår Guide, Diego Iglesias, berättar att Giordano fick 200 dagar på sig att färdigställa målningen. Den korta fristen gjorde att han använde sig av båda händerna för arbetet. Dessutom målade han in ett självporträtt i en av alkoverna, där han bär glasögon.

Toledo katedral exteriör
Toledos imponerande katedral byggdes under perioden 1226-1493.

I ett av katedralens kapell förvaras Enrique de Arfes monstrans, ett rikt dekorerat kyrkligt bruksföremål med 260 olika bilder på, som till stor del består av guld och silver, är ungefär två och en halv meter hög samt väger uppemot 200 kilo.

Monstransen har en ledande roll i den färgglada processionen genom Toledos stadskärna vid det årliga firandet av Corpus Cristi. Detta sker torsdagen 60 dagar efter Påsk och är antagligen det viktigaste datumet i Toledos kalender.

Toledo katedral takfönster inomhus
Katedralen har en eklektisk sammansättning av arkitekturstilar.

Gastronomi och hantverk

Vi avslutar vår rundtur i katedralen och tar sikte på restaurangen Hacienda del Cardenal för lunch. Restaurangen serverar en traditionell kastiliansk meny med stort råvarufokus, som ofta är fallet i Spanien. Till aptitretare får vi varsin tomatgazpacho. Min veganmeny består därefter av bland annat friterad zucchini med balsamico samt grön sparris.

Toledo katedral takfönster
En av de för mig vackraste detaljerna i katedralen är denna naturligt upplysta takmålning.

I Toledo äter man ganska mycket viltkött, får jag lära mig, som rapphöna, vaktel eller hjort. Andra lokala specialiteter inkluderar till exempel grönsaksröran pisto (med paprika, tomat och lök), migas, som enkelt uttryckt består av korv, annat kött samt brödsmulor, fårosten manchego, marsipan samt viner med DO (ursprungsmärkningen Denominación de Origen) La Mancha respektive Méntrida.

I övrigt är Toledo traditionellt sett berömt för sitt stål och smide av hög kvalitet. Under Medeltiden ska det till och med ha funnits en ”hemlig legering”, som gjorde att man här kunde tillverka svärd med hårdare stål än någon annanstans. Men även smedernas precisionsarbete med att sammanfoga olika metallsorter till konstfulla smycken och filigraner är en viktig del av stadens hantverkstradition.

Toledo lunch
Vegansk lunch på Hacienda del Cardenal.

Vårt besök i Toledo är nästan över. För att avrunda har vi en middag inbokad på La Azotea. Bordet är dukat ute på takterrassen, som erbjuder en vacker 360 graders panoramautsikt över stadskärnan. Det är höst ute och jag har klätt mig lite för tunt för den kyliga kvällsluften.

Menyn utgörs av eleganta avsmakningsrätter, som bland annat tonfisk med zucchinikräm, en gåslever-oreo(!) med persika och färskostkräm, skinka med tryffel och yoghurtsås, svampstuvning, samt marsipankaka med vanilj-/maracujakräm. Veganutbudet var något mindre avancerat. Nästa morgon ska vi fortsätta mot en annan av Spaniens världsarvsstäder, nämligen Ávila, som befinner sig 130 kilometer nordväst om Toledo, i regionen Kastilien och Léon.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *