36 timmar i Madrid

Jag har bara varit i Madrid en enda gång, i ungefär 36 timmar, och tänker alltid att jag borde åka tillbaka. Spaniens huvudstad är livlig, trendig, välkomnande och kulturell, med ett stort utbud av gastronomi, shopping och uteliv. Av allt detta har jag inte ens sett en bråkdel.

Jag flyger till Spanien i sällskap av två journalister som uppenbarligen har mycket större kunskaper om landet än vad jag själv har. Vi checkar in på vårt hotell, Hotel Catalonia, som är beläget på den stora paradgatan Gran Vía. Det är på och omkring Gran Vía som ”allting händer” enligt de som vet. Gatan är bland annat känd för sina många biografer och teatrar, vilket gör att den ofta kallas för Madrids version av Broadway. Arkitekturen är ganska eklektisk och härstammar främst från tidigt 1900-tal, med influenser från bland Italien, Spanien, Tyskland och Österrike.

Det är på och omkring Gran Vía som ”allting händer”.

Mitt hotellrum på Hotel Catalonia är faktiskt ett av de trevligare jag har bott i. Det är bekvämt och stilrent inrett, med trägolv, ett rymligt och funktionellt badrum samt en fransk balkong(!) med utsikt mot Gran Vía. Efter att ha installerat mig, packat upp och sköljt av lite resdamm rundar jag av kvällen med ett glas Anna de Cordoníu på en bar snett över gatan. Spanien kräver cava. Eller nå’t.

Madrid hotell hotellrum
Delar av mitt hotellrum på Hotel Catalonia.

Vilse i El Retiro-parken

Nästa morgon ger jag mig av medan det ännu är mörkt ute för min vanliga löparrunda. Jag har för ändamålet spanat in El Retiro-parken, som jag tänker att jag kan springa några varv i, utan att springa vilse. El Retiro-parken är en av Madrids viktigaste grönytor och en otroligt vacker plats att vistas på. Den var ursprungligen en del av El Buen Retiro-palatsets egendomar, som byggdes under tidigt 1600-tal på uppdrag av kung Philip IV. Namnet syftar på att palatset var tänkt som en plats för rekreation, men även en plats där man kunde åldras på ett behagligt sätt. Här finns bland annat en rosenträdgård, en damm samt ett kristallpalats, som fick sin inspiration från det välkända Crystal Palace i London.

Madrid hotell utsikt
Fransk balkong – check. Utsikt mot gatan – check.

Jag har med mig en karta och planen är att springa längs med kanten av parken, eftersom jag än så länge inte ser särskilt mycket i det dämpade morgonljuset. Trots detta lyckas jag efter en stund tappa orienteringen och inser senare att jag har sprungit betydligt längre än vad jag trodde. Tillbaka till hotellet hittar jag dock slutligen, som tur är.

Paseo del Arte

Madrid är en museumstät stad. Vår första anhalt för dagen är den så kallade konsttriangeln, Paseo del Arte, som ligger intill El Retiro-parken samt Madrids botaniska trädgård. Paseo del Arte utgörs bland annat av de berömda konstmuseerna Prado, Reina Sofia och Thyssen Bornemisza. Vi får en guidad tur i det sistnämnda museet, som ägs av den spanska staten och där det visas ett imponerande utbud av europeisk konst från sju århundraden tillbaka. Vår guide, Pedro, kan uppenbarligen sin konsthistoria och nästan hoppar upp och ned i sin entusiasm när han lotsar oss genom de luftiga och behagliga utställningssalarna. Jag fastnar bland annat framför en av Degas ballerinor, samt självklart vid Chagalls gåtfulla La Virgen de la Aldea.

Madrid Gran Via
Det är på Gran Vía som “allting händer”.

När vi står och väntar på att alla ska samlas utanför museet blir plötsligt jag och en av mina resekollegor omringade av en skolklass eller motsvarande, med barn i tioårsåldern. Vi kommunicerar på en blandning av bruten engelska (barnen) och knackig spanska (jag). De är nyfikna. Vilka är vi? Vad gör vi här? Varifrån kommer vi? När de får höra att jag är bloggare vill de genast se mitt Instagram-konto och undrar nyfiket hur pass känd jag är.

Efter en stund kan vi lösgöra oss från skolklassen och promenerar norrut mot det centrala torget Plaza de Cibeles. Åt andra hållet ligger järnvägsstationen Puerto de Atocha, som är Madrids största och byggd under sent 1800-tal i palatsliknande fransk stil. Numera finns det dessutom en tropisk trädgård inuti.

Madrid museum
Animerad guidning på Thyssen Bornemisza-museet.

Vid Plaza de Cibeles befinner sig det imponerande Cibeles-palatset, som tidigare var ett postkontor och idag hyser både Madrids rådhus samt ett konstcenter och utställningslokal, Centrocentro. På våning sex finns det en takbar och högst upp i byggnaden ligger det en terrass med 360 graders panoramautsikt över omgivningarna (se bild högst upp). Palatset stod klart 1919 och är ett av de tidigaste exemplen på modernistisk arkitektur i Spanien. Både torget och palatset är uppkallade efter gudinnan Kybele.

Gastronomi, grönska och kultur

Även med spanska mått mätt har det vid det här laget blivit dags för lunch. Vi beger oss därför till en av Madrids många gastronomiska saluhallar, Platea, som är relativt ny och är inhyst i en ombyggd biograf. Pedro berättar att detta är lite av en trend i Madrid – att ta vara på historiska platser och byggnader för att transformera dem till något helt annat. Lokalen har en yta på ungefär 5 800 kvadratmeter, med både restauranger, butiker och en stor scen. Utbudet inriktar sig främst på gourmetprodukter. Passande nog består lunchen av ett elegant urval av tapas – en av Madrids kulinariska specialiteter.

Madrid hotell grönska
Madrid är en grön stad.

Nästa punkt på programmet är ett besök i den tio kilometer långa gröna parken Madrid Rio, som sträcker sig utmed Manzanares-floden en bit söder om stadskärnan. Parken kom till när delar av motorvägen M-30 leddes ned under jord, för att skona floden och göra den mer tillgänglig. Madrid är överlag rikt på grönområden och ska tydligen vara den stad i världen som har det näst högsta antalet träd, efter Tokyo.

I Madrid Rio finns det flera intressanta byggnader och sevärdheter, bland annat ett antal broar som korsar floden. Här ligger även det mångsidiga kulturcentrumet Matadero, som är inkvarterat i en vacker kulturminnesmärkt industrilokal från början av 1900-talet. Byggnaden var tidigare var ett slakteri och stod länge tom innan den återinvigdes i sin nuvarande form 2007, som ett alternativ till de etablerade museerna, för samtida konst och lokala konstnärer.

Madrid Matadero exteriör
Kulturcentrumet Matadero är inhyst i en vacker industriell lokal nere vid floden.

Vidare mot Toledo

Dagen närmar sig sitt slut och vi slår oss ned för en härlig middag på restaurangen Mercado de la Reina, som är belägen ett stenkast från vårt hotell på Gran Vía. Menyn är traditionell och autentisk samt baseras på noga utvalda ingredienser från främst Spanien, som till exempel bifftomater och zucchini. Den senare är friterad och serveras tillsammans med en väldigt god lakritssås.

Madrid Matadero interiör
På Matadero visas främst samtida konst av lokala artister.

Efter middagen går delar av gruppen vidare för att utforska Madrids sofistikerade och berömda cocktailscen. Själv återvänder jag till hotellet för en (relativt) tidig kväll. Morgonen därpå, 8.00 sharp, ska vi ge oss av mot Toledo, en av 15 städer i Spanien att ha utsetts till världsarv av UNESCO. ”Toledo är som en dröm – helt amazing!”, säger Pedro avslutningsvis, när han får höra att det är dit vi är på väg.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

3 reaktioner till “36 timmar i Madrid”

 1. Vad bra och informativt om Madrid du skriver! Har aldrig varit där, men vill gärna se staden och dess konstnuséer mm. ???

  1. Vad roligt att höra! Tack så mycket. Jag kan verkligen rekommendera ett besök till Madrid, gärna något längre än 36 timmar. Hoppas att du får tillfälle att åka dit snart.

   Varma hälsningar

   Johanna

 2. Åh Madrid står på min bucketlist. Du skriver så bra så man vill verkligen åka dit 🙂

  Hoppas allt är bra m
  Dig? Var du där nyligen?

  Kram Lina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *