Sparitual på Vadstena Klosterhotel & Spa

För en tid sedan besökte jag Vadstena Klosterhotel & Spa, som ligger vid Vätterns strand i Vadstena, ungefär mittemellan Stockholm och Göteborg. Som en del av min vistelse tillbringade jag ett par timmar i hotellets rofyllda spa, där jag bland annat fick prova på deras sparitual med bastu.

Sparitualen utför man själv med ett set av fem produkter som tillverkas för hand speciellt för spat av deras ”tvålmakerska”, Anna, som har sin verksamhet ungefär tre mil norr om Vadstena.

Ritualen, precis som spakonceptet i sin helhet, är inspirerad av pilgrimmernas ödmjuka livsstil och värdeord. Produkternas ingredienser hämtas därför till en stor del  från de örter och plantor man skulle kunna stöta på under en pilgrimsvandring över Östgötaslätten till Vadstena, och/eller i munkarnas trädgård bredvid Klosterkyrkan på det nuvarande hotellområdet, som bland annat nypon, lavendel, rosmarin eller mynta. Ett annat exempel är blåklint, Östergötlands vackra landskapsblomma, vilken i kosmetiska sammanhang är känd för sina lugnande egenskaper. För att behålla enkelhet i ritualen, samt indirekt öka värdet på produkterna, har varje enskild produkt upp till tre olika användningsområden.

Sparitual Vadstena Klosterhotel pilgrimsord
Hotellets spakoncept är inspirerat av pilgimmernas värdeord och ödmjuka livsstil.

Fem produkter

Vadstena Klosterhotel & Spas basturitual inleds med att man applicerar en utrensande ansiktsmask med svart lera och lakritsrot, som har antiinflammatoriska och mjukgörande egenskaper samt stimulerar cellförnyelsen. Denna mask kan även användas tillsammans med hårmasken (se nedan), som en djuprengörande skalpinpackning. På motsvarande sätt passar den också bra för män med skägg. Medan masken får verka i ungefär tio minuter duschar man och tvättar håret.

Basturitualen är inspirerad av en pilgrimsvandring över Östgötaslätten, samt de örter och plantor man kan stöta på under en sådan vandring.

Nästa steg i ritualen är att applicera en lugnande och återfuktande ansiktsmask, som innehåller citronverbena, honung och mynta. Den doftar väldigt härligt, utan att bli för påträngande. Därefter masserar man in den vårdande hårinpackningen, där huvudingredienserna utgörs av honung och lavendel.

Medan ansiktsmasken och hårmasken börjar verka appliceras nu en lugnande och vårdande kroppsinpackning, med rapsolja, honung och lavendel. Under ritualen kan man visserligen inte smörja in undersidan på foten (eftersom man ska kunna promenera en liten bit), men jag rekommenderar att man annars applicerar masken på så stor del av kroppen man kommer åt, inte minst på torra och trötta fötter.

Sparitual Vadstena Klosterhotel produkter
Ritualen utförs med spats egentillverkade produkter.

Egentid i bastun

Med alla tre maskerna/inpackningarna på är det dags att slå sig ned i spats torrbastu en liten stund. Därifrån har man utsikt över en mysig innergård med utomhusjacuzzi (även vintertid) samt bord och stolar.

I bastun kan man sitta så länge man vill (inom rimlighetens och öppettidernas gränser), men minst tio minuter kan nog vara ett bra riktvärde, förutsatt att det känns skönt och behagligt. Jag dröjer mig kvar lite extra länge, för att mjuka upp mina vinterstela muskler. Bra att tänka på är att visa hänsyn mot övriga gäster och personal genom att undvika att kladda ned bastuinredningen med kroppsprodukterna.

Vadstena Klosterhotel och Spa spa spa
I den ena spaflygel finns det torrbastu, ångbastu en minipool samt en stor inomhuspool.

Som avslutning på ritualen återvänder man nu till duschrummet. Här masserar man in kroppen med ett kylande och milt exfolierande salt, baserat på blåklint och pepparmyntsolja. Saltet blandar sig då med kroppsinpackningen på ett behagligt sätt och effekten blir djupgående. Till sist sköljs produktresterna av, och likaså hårmasken. Ansiktsmasken väljer jag att behålla på. Den är även lämplig att använda som overnight-mask/-kräm och kan gott få fortsätta att verka i lugn och ro över natten.

Omväxlande stimulerande och lugnande verkan

Sofia Lindholm, hotellets spachef, förklarar att basturitualen utgår från att produkterna är omväxlande stimulerande (lermasken och saltet) och lugnande (övriga produkter). Den effekten kan man själv förstärka genom att varva varmt och kallt vatten i duschen, eller till och med duscha av sig under ishinken (nej, det provade jag inte).

Inför att jag ska testa ritualen frågar Sofia om jag vill ha alternativa produkter till de tre maskerna som innehåller honung – helt relevant fråga eftersom jag är vegan. Men när hon berättar om främst den härliga kroppsinpackningen bestämmer jag mig för att kroppen ”får tåla” lite honung för denna gång (som för övrigt är en utmärkt råvara på många sätt, bara inte om man äter veganskt).

Sparitual Vadstena Klosterhotel spasvit
Spasviterna är inredda med wellness i fokus.

Basturitualen kan även köpas att ta med, för att utföra hemma eller till exempel i någon av hotellets spasviter. De senare är inredda med extra fokus på wellness, vilket kan inkludera bland annat badkar med hydroterapi samt en infraröd bastu och yogamatta.

Vill man istället ha ritualen som en behandling så används produkterna också i de korta kurerna på spamenyn. Sofia berättar att man lanserade den egna produktserien för drygt ett år sedan. Förutom produkterna till ritualen finns det även en olja samt en sportkräm, som spats massageterapeuter använder sig av vid den klassiska massagen. Dessutom tillverkas en underbar (och väldigt vacker) kallrörd tvål med rapsolja och blåklint. Tvålen är utvecklad med känslig hud i åtanke samt passar både för ansikte och kropp, inklusive att användas som raktvål (Sofias insider-tips).

På vägen ut träffar jag en annan spagäst, som bor i trakten och har fått sitt spabesök i present. “Vi är jättenöjda, min man och jag. Det blir fler gånger framöver”, säger hon innan vi skiljs åt.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *