Kulturtätt i Nürnberg

Nürnberg är med sina drygt 500 000 invånare den näst största staden i det tyska förbundslandet Bayern. Staden ligger i regionen Franken och namnet Nürnberg kommer från ordet noren, som betyder klippig och brant – ett klippigt och brant berg, där det efterhand byggdes ett slott, det medeltida landmärket Nürnberger Kaiserburg.

Nürnberg var en viktig och mäktig stad inom det romerska imperiet. Detta ledde tyvärr indirekt till att nazisterna gjorde staden till sitt fäste och 1927 började anordna sina partisammankomster här. Några år senare byggdes en stor anläggning för sammankomsterna i Volkspark Dutzendteich, i sydöstra delen av staden, som än idag finns kvar som museum och dokumentationscenter.

Nürnberg utsikt
Utsikt söderut från slottet Nürnberger Kaiserburg.

I början av 1900-talet var Nürnberg en av de bäst bevarade medeltida städerna i Europa. 1945 jämnades staden dock mer eller mindre med marken under de allierades bombräder. Av bara ett fåtal byggnader klarade sig symboliskt nog domstolen och det intilliggande fängelset. Vilket gjorde att man bestämde sig för att förlägga rättsprocesserna mot naziregimen och de ansvariga för krigets lidanden just här.

Dessa processer kallas för Nürnbergrättegångarna och höll på från 1945 till 1949. Idag arbetar Nürnberg fortsatt med att profilera sig som en stad av fred och inkludering, där man samtidigt vill reda ut, förklara och dokumentera det mörka som hände under tredje rikets regim.

Nürnberg tak
Höststämning i Nürnberg.

En återuppbyggd stadskärna

Numera är Nürnbergs historiska stadskärna återuppbyggd. Strukturen och gatuplanen har man försökt hålla så nära originalet som möjligt. De ”viktigaste” byggnaderna, som slottet, rådhuset och flera av kyrkorna är återställda till sin ursprungliga form. Stadskärnan omsluts av en stadsmur, som till stor del ännu är intakt, samt delas av på mitten av floden Pegnitz.

Området norr om floden är det som har kvar mest historisk karaktär. Det kallas för St. Seebald, efter kyrkan Sebalduskirche. Söder om floden ligger på motsvarande sätt stadsdelen St. Lorenz, som är uppkallad efter St. Lorenz-kyrkan. Här är bebyggelsen något mer modern. Flera av husen längs de smala gränderna är prydda med vackra burspråk. På tyska kallas dessa för chörlein, ett diminutiv av kor (som i kyrkligt kor). Det var här man i gamla tider placerade husaltaret.

Nürnberg flod 2
Nürnbergs historiska stadskärna genomkorsas av floden Pegnitz.

I den historiska stadskärnan hålls varje år Nürnbergs berömda julmarknad, Christkindlsmarkt, med uppemot 200 traditionella marknadsstånd som säljer bland annat hantverk, mat och dryck – inte minst lebkuchen, en tysk variant på pepparkaka som traditionellt sett börjar tillverkas i början av oktober. Även om kakorna idag i stor utsträckning finns att köpa året runt.

Utbudet av produkter på julmarknaden är relativt noga utvalt och till exempel är krigsleksaker förbjudna. Figuren Christkind, som har gett marknaden dess namn, är ett barn med ljust lockigt hår som symboliserar Julen i Nürnberg. Ursprungligen var barnet en liten pojke, men har efterhand utvecklats/förändrats till en ängel med kvinnliga drag.

Vi tar en kaffepaus på det mysiga kafét das Paul, som ligger precis intill floden Pegnitz. Inredningen känns trendig och modern. I glasmontrarna skyltar man med lagom maffiga kakor och tårtor i äkta tysk stil, som käsekuchen, (ostkaka) samt erdbeer/yoghurtkuchen (tårta med jordgubbar och yoghurt). Jag beställer in ett glas fruktte för att värma upp mig från höstrusket utanför.

Nürnberg korsvirkeshus
Ett av många idylliska korsvirkeshus.

Tysklands mest museumstäta stad

Nürnberg har en rik kulturhistoria på många sätt och är även Tysklands mest museumstäta stad. Till exempel kan man besöka slottet Kaiserburg, Germanisches Nationalmuseum, det tyska nationalmuseet, det charmiga leksaksmuseet eller dokumentationscentret vid Nazi Party Rally Grounds, det som tidigare var nazistpartiets lokaler. Dokumentationscentret öppnade 2001. Här finns det en permanent utställning som heter Fascination and Terror. Dessutom anordnas det regelbundet växlande temporära utställningar.

Nürnberg lejon
Nürnberg är Tysklands museumstätaste stad.

Inför öppningen av dokumentationscentret utlyste staden Nürnberg en arkitekttävling, där briefet inkluderade att hitta ett sätt att hantera både nazisternas mindset och deras kännetecknande arkitektur, som var designad för att skrämma, sätta sig i respekt samt få människan att känna sig liten och tillintetgjord.

Vann tävlingen gjorde den österrikiske arkitekten Günter Domenig, vars bidrag i glas och stål har en modern, oregelbunden form utan räta vinklar, och på det sättet bryter av kraftigt mot den rektangulära och tunga kongresshallen, som (blygsamt nog) är inspirerad av Kolosseum i Rom och byggdes på 1930-talet av far och son Ludwig och Franz Ruff, under överinseende av nazistprofilen och politikern Albert Speer.

Nürnberg leksaksmuseum
Ett av Nürnbergs många museer är det charmiga leksaksmuseet.

Mårten gås-middag

Det är november vid vårt besök i Nürnberg och samma kväll har vi en äkta Mårten gås-middag inbokad på restaurangen Romantik Hotel Gasthaus Rottner. St. Martins-dagen (Mårtensmässan) infaller den elfte november och var förr i tiden en dag då man betalade skatt. Skatter betalades ofta med djur, vilket gjorde att man började tillaga och äta gås denna dag.

Gasthaus Rottner är en traditionell restaurang som har drivits av samma familj i över 200 år. Den är inhyst i ett 300 år gammalt korsvirkeshus, som är beläget en bit sydväst om Nürnbergs stadskärna. 1985 tog den nuvarande generationen, Stefan Rottner med hustru Claudia, över verksamheten från Stefans föräldrar. Menyn är säsongsbetonad samt baserad på lokala produkter och frankisk kulinarisk tradition. ”Men vi jobbar även med att modernisera vårt koncept och kombinera gammalt med nytt”, förklarar Claudia.

Nürnberg träd
Dokumentationscentrumet för nazismen och tredje riket ligger i Volkspark Dutzendteich, i sydöstra delen av Nürnberg.

Åt mig har köket satt samman en vegansk variant på Mårten gås-middag (there is a first for everything), som bland annat inkluderar en kryddig och god pumpasoppa. Till efterrätt blir det klassisk rumtopf. Denna består av frukter som kvitten(!), lingon och jordgubbar, vilka har infuserats under en lång tid (flera månader?) med rom för att sedan serveras tillsammans med till exempel vaniljglass.

Claudia berättar att det är Stefans 86-åriga mamma, Irma, som gör restaurangens rumtopf. Vi har lyckats pricka in årets premiärdag för att öppna den och blir därmed de första som får smaka. Till maten dricker vi två frankiska viner, från Escherndorf respektive Bürgstadt.

Nürnberg dokumentationscentrum
Den nybyggda delen av dokumentationscentrumet, i stål och glas, har designats av den österrikiske arkitekten Günter Domenig.

Innovationen finns där

Nürnberg är allmänt känt som en ganska traditionell matstad, med typiska tyska specialiteter som bratwurst (korv), sparris och öl. Å andra sidan var det även i Nürnberg som Tysklands första foodtrucks ska ha dykt upp, berättar någon i sällskapet.

Ett annat exempel på innovativ gastronomi från Nürnberg är det ekologiska whiskymärket Ayrers, som tillverkas av ölbryggeriet Altstadthof i norra delen av den historiska stadskärnan. Bryggeriet arbetar sedan sin återlansering 1984 enbart med ekologiska ingredienser. Whiskyproduktionen kom igång 2005 och namnet Ayrers kommer från det ursprungliga namnet på Altstadthof, som länge kallades för Ayrershof, efter ägarna – ätten Ayrers.

Nürnberg pumpasoppa
Pumpasoppa från Gasthaus Rottners veganska Mårten gås-meny.

Under vår vistelse i Nürnberg bor vi på Maritim Hotel strax utanför södra delen av stadsmuren. Hotellet ligger ungefär mittemellan operahuset, som är byggt i art nouveau-stil av arkitekten Heinrich Seeling och öppnade 1905, och centralstationen.

Precis som många andra järnvägsstationer, både i Europa och runtom i världen, har Nürnbergs station en nästan palatsliknande arkitektur, i det här fallet bestående av en kombination av nybarock, nyrenässans och jugend. Vi får förklarat för oss att detta beror på att det helt enkelt inte fanns någon befäst stationsarkitektur när många av de här stationerna byggdes (1844 invigdes till exempel stationen i Nürnberg). Man byggde inte en teknisk lokal, som det kanske görs idag, utan snarare något att vara stolt över – som en port ut mot världen.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *