Minisemester på Vadstena Klosterhotel & Spa

Vid Vätterns östra strand, faktiskt ungefär precis mittemellan Stockholm och Göteborg, ligger Vadstena, och därmed Vadstena Klosterhotel & Spa. Hotellanläggningen har en rik och spännande historia, som har gått från att vara ett medeltida nöjespalats till kloster och pilgrimsdestination för att senare ge rum åt olika typer av vårdinrättningar.

Jag kommer till Vadstena en kylig januaridag strax efter Nyår. Sista biten har jag åkt buss från Skänninge, eftersom stadens egen järnvägsstation lades ned någon gång på 1950-talet. Från busstationen promenerar jag längs idylliska kullerstensgator som är kantade med äldre trähus och nyponbuskar. Jag tänker för mig själv hur otroligt vackert det måste vara här sommartid.

Vadstena Klosterhotel och Spa spa spa
I den ena spaflygeln finns bland annat torrbastu och en inomhuspool.

Framme på hotellet blir jag incheckad i ett rum (se bild högst upp) i den relativt nya hotellbyggnaden Klostergården 2. Den ligger en kort promenad från receptionen, utanför det som tidigare var klostermuren. Rummet är en av hotellets spainriktade sviter. Det är inrett i klassisk stil med nytillverkade möbler och tapeter samt försett med ett stort badrum, inklusive ett rymligt badkar med olika funktioner för hydroterapi. I grannsviten, som har en liknande utformning, finns det även en infraröd bastu.

En pilgrimsvandring för kroppen

Min första anhalt efter att ha packat upp är hotellets spa, som är beläget precis vid gränsen mellan hotellområdet och stadskärnan. Här välkomnas jag av spachef Sofia Lindholm. Hon berättar att spats koncept är baserat på sju stycken pilgrimsord, frihet, enkelhet, tystnad, bekymmerslöshet, långsamhet, andlighet och delande. Syftet med detta är för att uppmuntra gästerna till att varva ned och landa i sig själva – utanför den ofta stressade och ständigt uppkopplande vardagen.

Jag kommer på mig själv med att le inombords.

Spat är uppdelat i två flyglar. I den ena finns det pool, en varm minipool samt bastu och ångbastu. På andra sidan ligger det ett litet kafé med en matsal och ett vilorum. Däremellan finns det två behandlingsrum samt en mindre butik. I mitten ligger det en innergård med utomhusjacuzzi samt bord och stolar.

Sparitual och analog miljö

Efter att ha värmt upp mig lite i bastun och utomhusjacuzzin (som blir en särskilt härlig kontrast mot den bitande kalla vinterluften), inleder jag mitt besök med en avkopplande klassisk massage, där jag riktigt känner hur kroppens spänningar smälter ut till en liten pöl och ryggen liksom är bredare efter behandlingens slut.

Vadstena Klosterhotel och Spa spa vilorum
Rofylld miljö i spats vilorum.

Därefter är det dags att testa spats gör det själv-ritual, vilken utförs med ett set produkter som tillverkas för hand av ett lokalt företag cirka tre mil norr om Vadstena. Ritualen börjar med en rengörande och stimulerande ansiktsmask som bland annat innehåller lakritsrot. Medan den får verka masserar man in kroppen med en härlig inpackning med honung, lavendel och rapsolja. Därefter sköljs ansiktsmasken av och ersätts med en närande och vårdande leave on-mask av liknande typ som den man har på kroppen. Dessutom masseras det nytvättade håret in med en vårdande hårmask. Allt detta görs i duschen. Nästa steg är att sitta en stund i torrbastun för att låta maskerna verka. Särskilt ansiktsmasken doftar väldigt gott, vilket bidrar till den avkopplande upplevelsen.

Sofia förklarar att produkterna som används har tagits fram med inspiration från hur en pilgrimsvandring över Östgötaslätten skulle kunna se ut, och de örter man stöter på där, som till exempel nypon, rosmarin, lavendel och blåklint, Östergötlands landskapsblomma, som i kosmetiksammanhang är känd för sina lugnande egenskaper. Vissa av ingredienserna kommer från hotellets egen örtagård.

Vadstena Klosterhotel och Spa viner
Hotellets vinkällare är inhyst i de medeltida källarvalven.

I bastun kan man sitta så länge man känner för det. Till sist drar jag mig motvilligt ut för att avsluta ritualen. Detta görs genom att massera kroppen med ett kroppssalt med blåklint och pepparmyntsolja, som då blandas med resterna av kroppsmasken på ett väldigt härligt sätt. Även hårmasken sköljs ur men jag väljer att behålla ansiktsmasken. Den går som sagt att lämna kvar som en återfuktande kräm.

Fräsch som den berömda nyponrosen (som min framlidne pappa skulle ha sagt) promenerar jag nu över till spats kafé, där jag förser mig med en kopp lakritste och därefter slår mig ned i en av vilostolarna i det alltigenom mysiga vilorummet. Belysningen är dämpad och det hänger en lätt doft i luften. På borden ligger det brädspel och målarböcker, som en inbjudan till att koppla av och logga ut.

Trerättersmiddag i munkklostret

Tiden flyger och det är dags att byta om inför middagen. På vägen ut träffar jag en annan spagäst, som är från trakten. Hon berättar att hon och hennes man har fått spapaketet i present och att ”det kommer att bli flera besök i framtiden”.

Vadstena Klosterhotel och Spa matsal
Restaurangen ligger i det som tidigare var ett munkkloster.

Innan middagen beger jag mig till hotellets vinkällare, där jag träffar sommelier Beatrice Pettersson för en aperitif. Vinkällaren är inhyst i de anrika källarvalven i receptionsbyggnaden. Här lagras omkring 5000 flaskor av 750 vinsorter från främst gamla världen, som bland annat köps in på auktion. Efterhand vinerna har kommit lagom långt i sin lagringsprocess tas de in i restaurangens sortiment. Ibland kan även lite mer exklusiva viner serveras per glas, tack vare Coravins praktiska öppnare. Beatrice berättar att hon började sin bana i restaurangen som servitris och är utbildad sommelier sedan 2018.

Från vinkällaren fortsätter jag upp i restaurangen. Den ligger i det som tidigare var munkklostret, med korsformade valvbågar i taket och mer än metertjocka väggar. Jag slår mig ned vid ett vackert dukat bord där det har ställts fram bordsvatten och två olika sorters bröd. Till min veganska trerättersmiddag har Beatrice föreslagit ett vinpaket, som jag tackar ja till. Det gäller att passa på när man får hjälp av ett proffs

Ganska snart kommer den trevliga servitrisen in med min förrätt, en trio i betor, med saltinbakad gulbeta, inlagda rödbetor samt mycket goda rödbetschips. Betorna serveras med riven tryffel och en förvånansvärt mild chiliolja. Denna rätt kombineras med en aromatisk sancerre med viss syra, som gifter sig väldigt fint ihop med betornas fruktighet.

Vadstena Klosterhotel och Spa frukostrum
Frukost serveras i den så kallade Kungasalen.

Till varmrätt får jag en bakad rotselleri, med sparrisbroccoli, ostronskivling, sojafärs och inlagda vinbär. Hittills har köket med andra ord prickat in åtminstone fem av mina favoritingredienser på två rätter. Allting är mycket vällagat och det är en bra blandning av texturer på tallriken. En härligt mustig rätt som värmer upp efter en lång dag. Varmrätten kombineras med en 2015 Chablis på 100 procent chardonnay från La Chablisienne. Vinet har en aromatisk doft och smak, med ganska långt avslut och tydlig karaktär av chardonnay.

Som efterrätt serveras en bedårande liten kreation med champagnesorbet, rabarbergelé, vaniljsnö och färska hallon. Det är faktiskt en helt fantastisk kombination, inte minst rabarbergelén tillsammans med vaniljsnön. Och sorbeten är perfekt i smaken. Vinet är en 2015 AOP Muscat de Rivesaltes från Domaine Bertrand Bergé, som har en väldigt fin balans mellan arom och sötma.

Jag är (som alltid) nyfiken på de råvaror som används och frågar servitrisen. Hon berättar att en stor del plockas lokalt av lokala aktörer i det natursköna området Omberg, som ligger ett stycke söder om Vadstena. Exempel på detta kan bland annat vara produkter som ramslök eller svamp.

Vadstena Klosterhotel och Spa Märta Afzelius-rummet
Det vackra Märta Afzelius-rummet i hotellets huvudbyggnad.

Det har blivit sent och jag inser, om än ogärna, att jag borde gå och lägga mig för att vara i form inför morgondagens program. Medan jag smuttar på det sista av dessertvinet kommer jag på mig själv med att le inombords och njuta lite extra av den härliga kvällen.

Frukost (som) för en kunglighet

Efter att ha sovit som en prinsessa i min bekväma säng, går jag nästa morgon upp och springer en sväng längs med vattnet. Det är kolmörkt ute och för tidigt för att ens skymta någon typ av soluppgång. Men spännande, jag liksom trevar mig fram och noterar att strandpromenaden hur som helst är ett vackert promenadstråk.

Därefter är det tid för frukost. Den dukas upp som en noga utvald buffé i den så kallade Kungasalen i det som en gång i tiden var ett ståtligt kungapalats, och som grundades av Birger Jarl åt sin då tolvårige son Valdemar år 1250, när den senare utsågs till kung. Bjälbopalatset, som huset heter, är idag Sveriges äldsta profana (ej kyrkliga) byggnad. Den är uppförd i tegel, vilket var den tidens mest förnäma byggnadsmaterial.

Vadstena Klosterhotel och Spa munkklostret
I det tidigare munkklostret finns idag hotellets reception och restaurang, samt flera mysiga lounger.

I vinkel med Bjälbopalatset ligger hotellverksamhetens huvudbyggnad. Huset var ursprungligen en del av Birgittinordens nunnekloster. Idag finns det där hotellrum samt sällskaps- och konferensrum.

Nästa punkt på programmet för mig är ett möte med Vadstena Klosterhotel & Spas fantastiska (som det skulle visa sig) husguide, Bengt Wigbrant. Men innan dess hinner jag med att ta en titt på det övre våningsplanet i receptionsbyggnaden (där även restaurangen och vinkällaren är belägna). Medan bottenvåningen har anor ända tillbaka till 1300-talet byggdes den övre våningen till senare och fick sitt nuvarande utseende under tidigt 1700-tal. Den är tidstypiskt inredd för den perioden, i vacker loungemiljö, med kakelugnar och flera inbjudande sittgrupper.

Vadstena Klosterhotel och Spa munkklostret 1700-talsvåningen
Övre våningen i munkklostret byggdes till under 1700-talet.

En historisk odyssé

Jag återvänder till receptionen för att sammanstråla med Bengt. Normalt sett håller han en guidad tur varje lördag, men kan även bokas för privata visningar utöver det. ”Är du intresserad av historia? Jag hoppas att du ställer många frågor!”, säger Bengt inledningsvis. Men jag inser ganska snart att min kunskapsnivå är så pass basic, i jämförelse med hans universum av kunnande, att jag gör bäst i att bara “luta mig tillbaka” och lyssna.

Vi inleder med en kort rundtur i receptionsbyggnaden, det före detta munkklostret, där Bengt sakkunnigt pekar ut spännande detaljer i husets konstruktion – och deras funktioner. När vi står i matsalen har jag turen att få hälsa på mor och dotter Carina och Matilda Milton, vars familj äger och driver hotellanläggningen. De är på väg med en leverans till köket. ”Nu får ni sluta prata. Det pågår faktiskt en guidad tur här”, säger Bengt med glimten i ögat när han tycker att vårt utbyte av artigheter blir för långrandigt.

Vadstena Klosterhotel och Spa Vadstena apotek
Gatorna i Vadstena kantas av idylliska trähus. Här apoteket vid Rådhustorget.

Rundvandringen är omfattande men ändå enkel att förstå. Under en timmes tid får jag följa med Bengt på en fascinerande resa, där platsen vi befinner oss på steg för steg förvandlas från ett medeltida nöjescentrum i klass med dagens Las Vegas till Birgittinordens stränga dubbelkloster (ett kloster för både nunnor och munkar), som sedan lades ned av Gustav Vasa under reformationstiden. Därefter har byggnaderna bland annat tjänat som hem för sårade soldater, lasarett och mentalvårdsinrättning.

Kullerstensidyll i stadskärnan

Jag tackar Bengt hjärtligt och tar nu sikte på Vadstenas stadskärna, denna gång i dagsljus. Huvudgatan kantas av restauranger och butiker som verkar drivas av i första hand lokala företag. Vid ett av torgen ligger stadens rådhus samt ett apotek i en pittoresk trävilla. Lite längre bort passerar jag den historiska järnvägsstationen innan jag slutligen når fram till en av Vadstenas viktigaste sevärdheter, det imponerande Vadstens slott som är byggt i renässansstil av Gustav Vasa och omgivet av en respektingivande vallgrav.

Vadstena Klosterhotel och Spa Vadstena slott
Vadstena slott – ett landmärke i renässansstil.

På vägen tillbaka till hotellet trotsar jag den friska (milt talat) sjöbrisen och promenerar utmed strandkanten. Strax innan jag anländer till hotellet kommer jag förbi det som idag är Birgittinordens bostäder och kyrka för nunnornas verksamhet. Efter att klostret lades ned på 1500-talet försvann orden från Sverige ända fram till tidigt 1900-tal, för att då återupprättas.

Jag hämtar upp min resväska och stiger på bussen som ska ta mig till Motala och tågstationen. Busschauffören är vänlig och verkar genuint intresserad av att underlätta min resa. Det blir ett av mina sista intryck av Vadstena för denna gång. Men jag har redan samlat på mig åtminstone en handfull anledningar till ett snart återbesök.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *