Rosévin – nyheter, food pairing och annan inspiration

Rosévin 201901

Det var säkert flera av oss som avslutade 2018 med ett glas champagne eller annan typ av mousserande vin. Sedan kom januari, i sin sedvanliga ganska grå och ruggiga skepnad. Ett sätt att pigga upp lite i vintermörkret skulle kunna vara ett glas rosévin – förutsatt att man inte har tagit en vit månad förstås. Personligen dricker jag ärligt talat hellre vitt eller rött vin än rosé, men jag kan uppskatta den lyxiga och lite glamorösa känsla som rosévin ofta ger – inte minst i mousserande form.

Värt att påminna om i sammanhanget är att rosévin inte enbart är något man dricker som aperitif eller en ledig eftermiddag i juli. Under senare år har rosévin i allmänhet fått en allt högre status och efterfrågan ökar på alternativ av premiumkvalitet. Dessutom finns det flera olika kombinationsmöjligheter mellan rosévin och mat, beroende på vilket vin det är man har valt. Ljusare roséviner från södra Frankrike till exempel passar bra ihop med typiska medelhavsrätter och franskinspirerad gastronomi, som till exempel grillad fisk eller bouillabaisse. Ett lite mörkare rosévin med högre sötma kan man istället prova att servera tillsammans med mer kryddiga och komplexa smaker, bland annat asiatisk mat och grillat kött. Det berättar Linda Sorby, Marketing Manager på e-handelsbutiken The Wine Company.

Här följer några nyheter inom rosévin samt andra flaskor som jag har provat under det gångna året.

1. Casas Patronales Rosé

Det familjeägda chilenska vinhuset Casas Patronales presenterade sina första årgångar 2003 och finns på Systembolaget sedan 2009. Roséboxen innehåller en blandning av 70 procent cabernet sauvignon samt 30 procent merlot. Boxarna lanserades i en ny uppdaterad design under 2018, med inspiration bland annat från vingårdens utomhusmiljö, där blommor är en naturlig del av omgivningarna. Vinet är ganska mörkt till färgen och har en bärig doft, med inslag av till exempel hallon. Smaken är fruktig och aromatisk. Pris: 199 kr

2. Marqués de Riscal Viñas Viejas

I somras lanserade det klassiska Rioja-baserade vinhuset Marqués de Riscal rosévinet Viñas Viejas i limiterad upplaga. Vinet består av 75 procent garnacha och 25 procent tinto de toro från noga utvalda vinstockar, vilket är ett val av druvor som är otypiskt för rosévinstillverkning. Färgen är ljust rosa och doften intensiv, med toner av röda bär och blommor. Smakmässigt är vinet matigt och ganska komplext. Passar att dricka som det är men även som komplement till bland annat fiskrätter. Presenteras i en elegant metallförpackning. Pris: 349 kr

3. Jacobs Creek Le Petit Rosé

Det är den franska landsbygden, paradoxalt nog, som har varit inspirationskällan för nya Le Petit Rosé, från australiensiska Jacob’s Creek. Vinet är en blandning av pinot noir, grenache samt mataro. Det är torrt och elegant i stilen, med en ljust orangerosa färg samt fruktig doft, som har inslag av blommor och bär. Smaken är ganska frisk, med toner av mörka och syrliga bär, som körsbär och tranbär. Pris: 99 kr

4. Chateau Rochesoleil 2017

Provence är kanske det odlingsområde som främst förknippas med rosévin, vilket har sina naturliga orsaker. Chateau Rochesoleil är Côtes de Provence AOP (Appellation d’Origine Protégée) och består av 50 procent cinsault, 30 procent grenache, 10 procent cabernet sauvignon samt 10 procent syrah. Det är torrt och lätt i smaken, med blommiga toner och aromer av bland annat fikon. Vinet importeras via e-handelsaktören The Wine CompanyPris: 129 kr

5. Kanonkop Kadette Pinotage Rosé 2018

I höstas deltog jag i en spännande provning med Abrie Beeslaar, från det sydafrikanska vinhuset Kanonkop. De tillverkar främst röda viner men vi provade även deras Kadette Pinotage Rosé 2018, som är gjord på 100 procent pinotage. Pinotage är en signaturdruva i Sydafrika och står för en stor del av Kanonkops produktion. Kadette Pinotage Rosé 2018 har en ganska ljus färg och doftar fruktigt. Smaken är strukturerad och tar för sig i gommen, samt har viss ekkaraktär. Väldigt gott men finns just nu inte tillgängligt i Sverige.

6. Zonin Syrosa

Ibland upptäcker man goda viner när man är ute och reser. Under ett besök till vinhuset Zonin och deras gård Rocca di Montemassi i Toskana provade vi (bland ganska många viner) bland annat en rosé som idag heter Syrosa. Vinet är Maremma Toscana Rosato DOC (Denominazione d’Origine Controllata) och sammansatt av syrah samt sangiovese. Det har en vackert korallig färg och doftar av bland annat bär och regionens blommor. Smaken är balanserad, med sötma och inslag av tropisk frukt samt en ihållande avslutning. Vi hade det som aperitivo utomhus under en ljum hösteftermiddag. Pris: 105 kr

7. Say Blush Pink Grapefruit

Say Blush Pink Grapefruit är ett mousserande rosévin med tillsatt juice från röd grapefrukt. Vinet produceras av den etablerade provençalska vintillverkaren Rivarose i Salon de Provence. Det har en relativt låg alkoholhalt, på 6,5 procent. Doften är fruktig och likaså smaken, med inslag av naturlig beska från den röda grapefrukten. Är veganvänligt. Pris: 79 kr

8. Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut

Det är något visst med champagne. Alexandre Bonnets Perle Rosé Brut framställs av Pinot Noir, som trivs på de kalkrika sluttningarna i vingårdens hemort Les Riceys. Vinet har en nyanserad och elegant smak med toner av röda bär och röd grapefrukt. Det är en vegansk produkt. På bilden syns 2018 års limiterade kollektion, som togs fram i samarbete med bloggaren och vintageexperten Elsa Billgren och är inspirerad av en av hennes klänningar. Pris: 309 kr

9. Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut

I samband med att Laurent-Perriers Cuvée Rosé Brut började säljas på Systembolaget i somras lanserade det anrika champagnehuset även en unik kulör, inspirerad av just denna roséchampagne. Kulören, Laurent-Perrier Pink, har tagits fram av trendexperten Madeleine Asplund Klingstedt och motsvaras av färgkoden 50% S1030-Y70R x 50% S2030-Y70R, som kan användas för att blanda till nyansen hos valfri färgleverantör eller färgbutik. Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut består till 100 procent av pinot noir och har en nyanserad smak, med bäriga, brödiga och lite karamelliga toner. Finns i det tillfälliga sortimentet. Pris: 549 kr

10. Veuve Clicquot Rosé Gouache

Även Veuve Clicquot (i likhet med Alexandre Bonnet) är känd för sina designförpackningar i begränsad upplaga. 2018 lanserades den kylande förpackningen Veuve Clicquot Gouache för både brut och rosé. Förpackningen påminner om en färgtub och anspelar på hur Madame Clicquot en gång i tiden bytte ut den vita etiketten mot en gul, vilket sedan gav smeknamnet Gula Änkan. Vinets färg är rosa med nästan glittriga toner, medan doften är komplex, elegant och aromatisk. Smakmässigt är vinet fruktigt och balanserat. Njutbart helt enkelt. Pris 499 kr

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *