Solskydd på vinterns resor

Solskydd för vintersemestern

Så här års är det många som flyr kylan och det nordiska vintermörkret för soligare breddgrader, och/eller skidåkning i till exempel Alperna, Dolomiterna eller de svenska fjällen. Visst längtar man ofta till solen när dagarna är som kortast men det som är viktigt att komma ihåg under vintersemestern är att skydda huden på samma sätt som (man borde göra) under en solig högsommardag.

Enligt en studie som kosmetikvarumärket Eucerin lät göra i februari 2018 är svenskarna mer medvetna numera än för tre år sedan om de skadliga effekter solens strålar kan ha. Trots detta vill man fortfarande sola i samma utsträckning som förut och en hög andel av de svarande anger att det är viktigt för dem att bli solbruna. Dessutom var det inte ens en tredjedel av deltagarna som smorde in sig med solskyddskräm när de uppehöll sig i trädgården, mot 67 procent på stranden.

Solskyddsprodukter är inte tillräckligt för att ge ett fullgott skydd, speciellt inte på större kroppsytor, som rygg eller mage.

I sammanhanget sol och solskydd är det idag stort fokus på solskyddsprodukter, som krämer, sprayer och annat. Men i grund och botten är produkterna inte tillräckligt för att ge ett fullgott skydd, speciellt inte på större kroppsytor, som rygg eller mage. Det mest effektiva grundskyddet mot solens UV-strålning är istället lätta och täckande kläder (som shorts och t-shirt eller en tunika samt solhatt eller keps), samt att man ser över sitt beteende. Till exempel bör man hålla sig borta från direkt solstrålning under de timmar då solen står som högst på himlen, ungefär mellan 11.00 och 15.00. Dessutom är det så att UV-strålningen når oss även under molniga dagar samt när man befinner sig skuggan. Detta betyder dels att man får färg även om man inte ”ligger och pressar”, men också att man fortfarande måste skydda sig, fastän det kanske inte är uppenbart att man vistas ”i solen”.

Som komplement till ett vettigt solbeteende och lämplig klädsel enligt ovan kan och ska man gärna även använda solskyddsprodukter på oskyddade/nakna delar av kroppen, som till exempel ansikte, händer, underarmar, underben och ovansidan av foten. Här kommer mina tips på några nyheter från i fjol.

1. Aco Transparent Sun Spray SPF 30

Acos nya transparenta solspray har en lätt konsistens som relativt snabbt absorberas av huden. Sprayen verkar både skyddande och återfuktande samt ger en behagligt svalkande känsla. Den går även att spraya med när flaskan lutar, eller är uppochned. Pris: 169 kr

2. Eco Cosmetics Sunspray SPF 50

Tyska Eco Cosmetics har egen ekologisk produktion i Portugal, med bland annat egna odlingar samt maskiner drivna av solenergi. Den senaste nyheten inom solskydd är en serie kroppssprayer med vårdande arganolja och granatäpplefröolja samt fysikaliskt solskyddsfilter i form av titandioxid. Sprayerna är certifierat ekologiska och veganska. I serien ingår bland annat en tonad SPF 50, som även innehåller Q10 för att skydda hudcellerna mot oxidativ stress. Pris: 399 kr

3. Eucerin Photoaging Control Body Lotion Extra Light SPF 30

Nya Eucerin Photoaging Control Body Lotion Extra Light skyddar med UVA- och UVB-filter samt mot synligt (blått) högenergiljus, HEV-ljus, som bland annat utstrålas från olika typer av skärmar (till exempel smartphone eller dator). Formulan är speciellt utvecklad för att passa känslig hud. Den inkluderar bland annat av antioxidanter samt återfuktande hyaluronsyra och glycyrrhetinic-syra, som stimulerar hudens egna förnyelseprocesser. Dessutom innehåller produkten ett särskilt anti-fläck-komplex som ska hjälpa till att reducera intensiteten av fläckar på kläder efter tvätt. Pris: 199 kr

4. Bioregena After Sun Lotion

Under 2018 lanserade det franska ekologiska hudvårdsvarumärket Bioregena sina sol(skydds)produkter i Sverige. Aftersun Lotion innehåller ingen SPF utan är tänkt att användas för att vårda, lugna och stärka huden efter solexponering. Innehållet består bland annat av mandelolja, sesamolja och macadamianötolja samt e-vitamin. Är lätt och behaglig att applicera samt absorberas snabbt. Pris: 179 kr

5. Mádara Plant Stem Cell Age Defying Sunscreen SPF 30

Det innovativa lettiska varumärket Mádara lanserade nyligen en solskyddsserie, efter flera år av förberedande forskning. Ansiktskrämen Plant Stem Cell Age Defying Sunscreen skyddar mot UVA- och UVB-strålning samt mot luftföroreningar och motarbetar dessutom för tidigt åldrande av huden. Formulan består bland annat hallonfröolja och nordisk dragon, som verkar skyddande och förebyggande samt är rik på antioxidanter. Krämen är lätt tonad men osynlig efter applicering, vilket ger en jämn och naturlig hudton. Pris: 375 kr

6. Nivea Sun UV Face Anti-Age & Anti-Pigments SPF 50

Nivea Sun UV Face Anti-Age & Anti-Pigments motverkar hudens åldrande och pigmentfläckar med bland annat antioxidanten Q10. Produkten är speciellt framtagen för att ge en lätt och fräsch känsla samt för att absorberas utan kladd. Finns även som SPF 30. Pris: 122 kr

7. Eos Active Protection Aloe

Läppbalsamet Eos Active Protection Aloe skyddar med SPF 30 och är utvecklat för att kunna bäras vid fysisk aktivitet samt i vatten. Produkten innehåller bland annat aloe vera, som verkar antiinflammatoriskt och mjukgörande, återfuktande jojobaolja och kokosolja samt vårdande sheasmör och kakaosmör. Är behagligt att använda även under till exempel löpning eller annan träning. Fin om än något opraktisk förpackning. Pris: 69 kr

8. Mesoestetic Sun Protective Repairing Stick 100+

Ett solstick kan vara bra att ha för särskilt utsatta eller känsliga kroppsdelar, som näsrygg, läppar, ärr eller axlar, om man är bararmad. Dessutom får det enkelt plats i handväskan eller fickan – vilket är en stor fördel, inte minst när man är ute och åker skidor. Mesoestetics Sun Protective Repairing Stick har som synes en extremt hög SPF, bestående av fysikaliska filter. Sticket skyddar även mot HEV-ljus, det synliga blå ljuset (se ovan). Pris: 395 kr

9. Smartsun UV-klistermärken 20-pack

Smartsuns fiffiga UV-indikatorer hjälper till att hålla reda på när det är dags att applicera mer solskydd samt när man har fått tillräckligt med sol för dagen. Detta sker genom att indikatorn skiftar färg till antingen orange eller rosa (OBS: detta går snabbare än vad man kan tro). Ursprungsprodukten är ett armband och senare har man även lanserat ett tunt klistermärke. Båda två används tillsammans med samma solskyddsprodukt som man applicerar på resten av kroppen. Pris: 99 kr

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *