Hållbarhetsspaning och veganska nyheter

Den brittiska matproducenten Quorn satsar stort, både på forskning och produktlanseringar. Quorn är baserat främst på mycoprotein, vilket tillverkas av en svamp som man låter fermentera.
Resultatet är en vegetabilisk produkt med högt innehåll av protein och fibrer samt låga halter av mättat fett.

Quorn finns numera i ett stort antal olika varianter och används som ett alternativ till kött-, fisk- och fågelprodukter. Fast egentligen är jag inte så förtjust i den typen av resonemang. Quorn, liksom alla andra plantbaserade produkter, är livsmedel i sig själva – och behöver inte nödvändigtvis jämföras med animaliska råvaror.

Quorn klimatpåverkan nuggets
Quorns veganska nuggets.

Val av livsmedel spelar roll

Idag är ämnen som hållbarhet och hälsa mer på tapeten än någonsin. Det råder inget större tvivel om att jordens befolkning kollektivt måste ändra sin livsstil för att planeten och dess invånare ska överleva på sikt. Här spelar val av det man äter en viktig roll. Boskapsuppfödning och köttproduktion har en betydligt större klimatpåverkan, som i koldioxidutsläpp och vattenåtgång, än vad produktion av grödor eller till exempel mycoprotein har. Dessutom är produktion av vegetabiliskt protein generellt sett mer yteffektiv och mindre resurskrävande. Bland annat går det som regel åt mer protein, i form av foder, än vad som produceras vid uppfödning av boskap och kyckling. Detta enligt rapporten Carbon Trust Comparison Report, 2014 – UK & Europe focus. Man har även räknat ut att köttkonsumtion har ett högre klimatavtryck än vad transport av matprodukter har. Samtidigt används idag hela 80 procent av jordbruksmarken globalt till att föda upp boskap.

Den enskilde konsumenten kan göra stor skillnad för miljön genom sina val av livsmedel.

Med allt detta i åtanke står det klart att den enskilde konsumenten kan göra stor skillnad för miljön genom att prioritera så kallade klimatsmarta livsmedel i sin kosthållning. Detta blir extra viktigt i och med den befolkningstillväxt som råder idag, vilken bland annat innebär att livsmedelsproduktionen år 2050 kommer att behöva vara 70 procent större jämfört med 2006. Det berättar Louise Needham, miljö- och hållbarhetschef på Quorn Foods.

Quorn klimatpåverkan tallrikar
Tallrikar i väntan på att fyllas med klimatberäknade måltider.

Klimatberäknade recept

Under våren 2018 introducerade Quorn klimatberäknade recept för den svenska marknaden. Recepten har tagits fram av forskningsinstitutionen RISE, Research Institutes of Sweden, på uppdrag av Quorn Foods. Att klimatberäkna ett livsmedel innebär att man räknar ut hur mycket resurser som används i varje steg i produktens värdekedja. Därefter analyseras för samma steg vilken mängd utsläpp av klimatpåverkande ämnen som förbrukningen av resurs eller energi har gett upphov till.

Alla bidrag adderas från de olika stegen i värdekedjan till ett slutligt klimatavtryck som relateras till en bestämd mängd livsmedel, till exempel ett kilo eller en portion. I RISE:s klimatdatabas slutar beräkningen av klimatavtryck ”vid fabriksgrind”. Det innebär att bidraget från förpackning samt transport till butik och hem inte ingår. Ej heller tillagning när det gäller ett recept. “Att dessa värden inte räknas in i totalsumman beror på att de som regel är väldigt små i förhållande till miljöavtrycket från själva produktionen av livsmedelsråvarorna, alltså jordbruksledet”, förklarar Katarina Nilsson, senior projektledare på RISE.

Quorn klimatpåverkan Jessica
Kocken och författaren Jessica Frej berättar om sin syn på hållbar och vegetarisk mat under Quorns event.

Metoden för beräkning av klimatavtryck är standardiserad enligt ISO. Klimatpåverkan anges i enheten koldioxidekvivalenter, CO2e, där ett kilo koldioxid motsvarar ett kilo koldioxidekvivalenter. Förutom koldioxid bildas vid matproduktion även två andra växthusgaser: metan och lustgas, vilka båda har högre klimatpåverkan än den förstnämnda.

RISE:s forskning visar att klimatavtrycket per person och år i Sverige för enbart mat ligger på två ton CO2e. Det är ungefär den nivå man skulle behöva komma ned till totalt sett, all konsumtion inkluderad, för att vara globalt hållbara. Idag stannar totalsumman istället på hela tio ton per person och år.

Medvetna val

Exempel på Quorns klimatberäknade recept inkluderar spaghetti bolognese, som har ett klimatavtryck på 0,5 CO2e per portion, jämfört med 1,62 CO2e för en bolognese med animalisk blandfärs. På sikt vill man klimatberäkna alla de recept som finns publicerade på hemsidan. Företaget har under flera års tid arbetat på att kartlägga sin egen miljöpåverkan. Detta arbete har certifierats av organisationen Carbon Trust, vilket gör Quorn till världens första globala varumärke vars ”köttalternativ” (återigen – inget ord jag tycker om att använda) är tredjepartscertifierade för lågt klimatavtryck. Bland annat har Quorn därigenom lyckats sänka sina utsläpp av koldioxid med 36 procent från 2012 till 2018. Genom de klimatberäknade recepten vill man nu hjälpa konsumenterna att göra hållbara och miljöriktiga val i sin vardag.

Quorn klimatpåverkan bukett
Quorns lanseringspressmöte för de klimatberäknade recepten hölls i Urban Deli Matstudio i Stockholm.

Inte bara omvärlden mår bättre av att människan minskar sin köttkonsumtion. Olika forskningsstudier har indikerat att stor konsumtion av rött och processerat kött kan bidra till kroniska tillstånd som fetma, hjärtsjukdomar, typ 2-diabetes samt till och med cancer. Det är inte så att alla människor behöver bli veganer. Däremot kan man alltid se över de val man gör och undvika slentrian. Den tidigare elitsimmaren Lars Frölander (som är övertygad vegan) sade i en intervju jag gjorde för ett par år sedan att av alla val man gör under en dag kan man försöka se till att så många av dem som möjligt blir så bra som möjligt. Vilket i mina ögon känns som ett sunt sätt att tänka på.

Veganska och glutenfria nyheter

Själv blev jag vegetarian i tolvårsåldern och har varit vegan i snart fyra år vid det här laget. Sedan ungefär samma tidpunkt (fyra år tillbaka) äter jag inte heller gluten. Detta har minskat min konsumtion av just Quorn ganska drastiskt, då produkterna länge genomgående innehöll åtminstone ägg eller vete. Därför var det med stor entusiasm jag noterade Quorns lanseringar denna höst. Däribland fanns det nämligen veganska och glutenfria (det ena certifierat glutenfritt respektive glutenfritt men ej certifierat som jag förstår det) tunnskivade kylda smörgåspålägg i två varianter. En som är ganska lätt och neutral i smaken (och jämförs med kyckling i beskrivningen) samt en som har en aromatiskt rökig smak (vilken beskrivs som att den påminner om skinka).

Quorn klimatpåverkan pålägg
Quorns två nya veganska och glutenfria lanseringar för hösten, till vänster med lätt rökig smak och till höger mer neutral i smaken.

Precis som de andra av Quorns produkter som jag har testat tidigare ­­­har de veganska nyheterna en angenäm konsistens och smak, med karaktär av umami. De är relativt smakrika och kan både användas som enda pålägg samt i en kombination på en lite lyxigare smörgås eller bagel – alternativt som komponent i olika typer av plockmat, där man i originalreceptet inkluderar kallskuret.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *