Scandic lanserar grötfrukost

Scandic gröt frukost skogsbär

Scandic Sverige lanserar nu ett nytt grötkoncept för sin frukostbuffé. Varje morgon kommer det att serveras ungefär två varma och två kalla grötalternativ baserade på havre. I köket har kockarna en receptbank på 20 recept att utgå ifrån och utöver det är tanken att de ska experimentera med de råvaror som finns tillhanda på respektive hotell. Vilket kan vara till exempel frukt och grönsaker som har blivit lite kantstötta men som fortfarande smakar precis lika gott.

Ingen förnuftig människa nekar grötens färdigheter.

Den varma gröten tillagas färsk varje morgon och i övrigt kan grötutbudet bestå av bland annat overnight oats eller ugnsbakad gröt. Ett annat inslag är olika varianter på steel cut oats. Detta innebär att havrekärnorna klipps istället för att valsas till gryn, vilket ger ett annat tuggmotstånd i gröten.

Scandic gröt frukost ugnsbakad
Exempel på ugnsbakad gröt med banan.

hälsa och hållbarhet

Scandics grötsatsning görs i samarbete med Lantmännen och AXA, vilka står som leverantörer för havren samt även fungerar som rådgivare kring råvaran och dess möjligheter. Grötkonceptet är en del av hotellkedjans hållbarhetsarbete, som har skalats upp och tagit fart ytterligare sedan förra året. Under hösten lanserades till exempel en vegansk burgare, som blev så uppskattad att den sålde slut på ett par veckor men enligt uppgift ska vara åter på menyn från december. I övrigt har man bland annat tagit bort sugrör och lock av plast samt övergått till att enbart använda sig av svensk kyckling, vilket motsvarar 200 ton årligen.

Scandic gröt frukost blåbär
Bedårande overnight oats med blåbär och pumpafrön.

”Gröt har inga begränsningar, det är trendigt, nyttigt och gott. Jag har lärt mig galet mycket sedan vi började jobba med Lantmännen”, säger Thomas Fankel, Food & Beverage Manager på Scandic i Sverige. Han förklarar att man genom att erbjuda hälsosamma och hållbara alternativ vill “guida sina gäster bort från baconet” vid frukostbuffén. Själv har han med stor framgång introducerat gröt till sin egen familj, som ett bra mellanmål bland annat.

Scandic gröt frukost exotisk
Alla grötsorter är baserade på antingen vatten eller havremjölk.

Stora möjligheter till variation

Under lanseringseventet för Scandics grötfrukost, som hölls på Scandic Continental i Stockholm, får vi prova på ett stort utbud av olika tillagningar och smaker. Detta under överinseende av hotellets kock Diana Rodriguez, som ursprungligen kommer från Mexiko.

Diana berättar att alla grötsorter är baserade på antingen vatten eller havremjölken Oatly. Pedagogiskt nog är gröten garnerad med samma smaker som den är smaksatt med, såsom blåbär, banan eller espresso. Förutom gröt som äts med sked erbjuds vi även grötbaserade muffins(!) med chiafrön.

Scandic gröt frukost muffins
Grötmuffins med chiafrön.

en råvara med historia

”Sveriges havre är unik, den är eftertraktad över hela världen och det svenska jordbruket anses vara bland världens mest hållbara”, säger Hanna Bertilsson från Lantmännen. Hanna berättar vidare att det svenska klimatet är gynnsamt för havreodling men att havre är känsligt för torka och därför främst odlas i den nederbördsrika Mälardalen. Det är en hållbar råvara att framställa, med ringa miljöpåverkan. Restprodukterna efter skörden används i nuläget bland annat till att elda för uppvärmning, med det forskas även på att framställa möbler av havrefiber.

Scandic gröt frukost jordgubbar
Gröten är garnerad för att spegla sin smaksättning, här med jordgubb och kokos.

Havre började odlas i Sverige under 1700-talet. 1771 kom det faktiskt en disputation på ämnet gröt (hur fint är inte det?), med titeln ’Disputation om gröt, framgifwen alla sina kära landsmän til tjenst uti denna dyra gryn- och mjöl-tiden’. Författaren hette Ola Hungerstedt och i sin text konstaterar han sakligt att ”Ingen förnuftig människa nekar grötens färdigheter”. Allt detta enligt Malin Eriksson, som arbetar med konsumentinsikter på Lantmännen.

Scandics grötfrukost serveras på alla kedjans hotell i Sverige sedan den 1 december 2018.

Foto: Johanna Bergström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *