Marknadsdag och lokala guldkorn i Hamburg

Hamburg fiskmarknad frallor

Få saker är så mysigt som att gå på marknad. Till vardags och på hemmaplan kan marknadsbesök ofta bli lite försummade. Däremot passar många av oss på när vi är ute och reser, eller vid speciella tillfällen som till exempel Jul, Påsk eller skördetid.

Vid en resa till Hamburg nyligen fick jag tillfälle att besöka Isemarkt, som är Europas största regelbundna veckomarknad. Marknaden hölls första gången 1949 och anordnas varje tisdag och fredag förmiddag, med över 6000 besökare per vecka. 80 procent av de besökande kommer från Hamburg och är här för att göra delar av sina vardagsinköp. Marknaden sträcker sig längs gatan Isestraße, mellan U-Bahnsstationerna Hoheluft och Eppendorfer Baum.

Hamburg Isemarkt marknad
Isemarkt är Europas största regelbundna veckomarknad.

Vid marknaden träffar vi kocken Thomas Sampl från den nystartade restaurangen och butiken Hobenköök. Thomas berättar att han själv gärna köper in från lokala marknader till sin verksamhet. Han lotsar oss vant mellan marknadsstånden tills vi stannar till vid ett som säljer fisk och skaldjur. Hamburg är känt för sina många kulinariska fiskspecialiteter men faktum är att den enda fisk- och skaldjursprodukt som fiskas lokalt är de små nordsjöräkorna. Resten kommer från andra delar av Tyskland och världen.

Närproducerat – utom fisk och skaldjur

Även gällande räkorna är det långt ifrån säkert att de är färska när de landar på din tallrik i Hamburg. En stor del av de räkor som fångas utmed Schleswig-Holsteins nordsjökust skalas faktiskt i länder som Marocko eller Tunisien, innan de därefter fraktas tillbaka till Nordtyskland för att konsumeras. Vi får en demonstration i hur man skalar räkorna: greppa vid tredje leden, vrid och dra loss skalet samt huvudet. Det ser enkelt ut när expediten gör det med vant handlag, men kräver en hel del fingerfärdighet och rutin för att kunna utföra i någon större skala.

Den enda fisk- och skaldjursprodukt som fiskas lokalt i Hamburg är nordsjöräkor.

Vi promenerar vidare genom marknaden och stannar till för att provsmaka både äpplen, tomater, morötter och mejeriprodukter, bland annat buffelmozzarella från Anna’s Hof. Det är fullt med folk bland stånden och man ser äldre damer med håret i en prydlig knut diskutera varornas pris och kvalitet med rutinerade försäljare från mindre lokala producenter.

Schanzenviertel

Till sist når vi marknadens andra ände och tar därifrån tunnelbanan ett par stationer söderut till Sternschanze. Ett stenkast från stationen har vi nämligen en lunch inbokad på restaurangen Bullerei, som drivs av kändiskocken Tim Mälzer. Bullerei är inhyst i en gammal slakterilokal. Namnet betyder ungefär ”tjurhus” och restaurangen specialiserar sig på kötträtter, snarare än fisk, vilket är lite otypiskt för Hamburg. Till mig som är vegan lagar de en välsmakande och vällagad couscousrätt med tomater.

Hamburg Nordseekrabben skala
I princip den enda fisk- och skaldjursprodukt som går att få närproducerad i Hamburg är de små nordsjöräkorna.

Efter lunch är det dags för oss att utforska stadsdelen vi befinner oss i: Schanzenviertel, vilket är ännu ett exempel på tidigare arbetarklasskvarter som efterhand gentrifieras och blir allt trendigare. Jämför bland annat med Södermalm, östra London eller SoHo i New York.

Hamburg Isemarkt Thomas
Vår guide, kocken Thomas Sampl, med en traditionellt tillverkad mjölkdryck, som har ett kännetecknande fettlager högst upp i flaskan.

Idag kantas trottoarerna i Schanzenviertel av en blandning av internationella restauranger och kaféer, barer, klubbar, självständiga design- och livsstilsbutiker samt kreativa studios och kontor i före detta industrilokaler. Området är känt för att vara både hippt och alternativt, med en medveten, eklektisk crowd och stark personlighet. Jag noterar bland annat Tōrnqvist, en skandinavisk kaffebar, som ligger i hörnet av Schulterblatt, Neuer Pferdemarkt och Schanzenstraße, tre av stadsdelens tongivande gator.

Street Food i St. Pauli

Vid det här laget har det hunnit bli kväll. Vi fortsätter vårt marknadstema sedan tidigare med ett besök till street food-marknaden på Spielbudenplatz i St. Pauli. Marknaden går av stapeln varje torsdag året runt men just denna vecka pågår den i en utökad upplaga under hela helgen, vilket sker två gånger per år. Utbudet är internationellt, med bland annat hamburgare, burritos, grillad ost, asiatiska specialiteter och helveganska alternativ.

Hamburg Bullerei Deli
Restaurang Bullereis mysiga Deli-lokal, som har öppet för lunch.

Vi får en pratstund med Harsha Rani, som var en av de första att medverka i marknaden när den startade upp för ett par år sedan. Idag driver han två av stånden: ett med curry och ett med just hamburgare. ”Mat är ett bra sätt att ta kontakt med nya människor och nya kulturer på”, säger Harsha. Han berättar att Hamburgs matscen har förändrats mycket över de senaste åren, till att idag vara mer autentisk och internationell än tidigare, med trender som kommer in från till exempel USA, London, Skandinavien och Berlin.

Hamburg Bullerei couscous
Bullerei specialiserar sig på kötträtter men kan uppenbarligen även åstadkomma välsmakande veganska alternativ.

Spielbudenplatz är belägen direkt intill den gata som eventuellt skulle kunna vara mer känd än själva Hamburg i sig, nämligen Reeperbahn. Kvarteren häromkring benämns i folkmun för der Kiez, vilket är ett lågtyskt begrepp för ett ganska obestämt geografiskt område med en enhetlig stil och karaktär. Ordet Reeperbahn i sin tur har att göra med tillverkningen av rep (Reepen). För detta behövdes det en lång gata, där man kunde sträcka ut repen och vrida dem.

Hamburg Schanzeviertel
Schanzenviertel är känt för att vara både trendigt och alternativt, med en medveten, eklektisk crowd och stark personlighet.

Utmed Reeperbahn ligger barer, diskotek, klubbar och andra nöjeslokaler av varierande genre och tvivelaktighet sida vid sida med det berömda och ökända red light district, som bland annat inkluderar en delvis blockerad gata där kvinnor och minderåriga inte(!) är tillåtna access. Runt hörnet från den gatan befinner sig för övrigt den frisörsalong där The Beatles lät klippa sig under sin karriärmässigt betydelsefulla vistelse i Hamburg på tidigt 1960-tal.

Från Reeperbahn till fiskmarknaden

Reeperbahn fortsätter västerut in i stadsdelen Altona, som grundades av danskarna och tillhörde Danmark till långt in på 1800-talet. På den tiden utgjorde den idag välkända nöjesgatan Große Freiheit gränsen mellan Hamburg och Altona/Danmark. ”Vad du gör, håll dig borta från Reeperbahn”, var bland det sista som min mamma sade till mig när jag flyttade till Hamburg för flera år sedan (idag bor jag dock i Stockholm). Om jag följde hennes råd? Det är en helt annan historia.

Hamburg street food
Street food-marknaden i St. Pauli anordnas varje torsdag.

Från St. Pauli och Reeperbahn är det en inte allt för lång promenad till fiskmarknaden i Altona, som hålls varje söndag morgon från antingen 5.00 eller 7.00 beroende på vilken tid på året det är. Detta har säkert bidragit till att en stor del av marknadens besökare utgörs av nattsuddare, ofta ganska uppklädda, som är på väg hemåt efter en lång natt i Hamburgs pulserande uteliv. Till fiskmarknaden kommer man inte i första hand för varornas höga kvalitet utan snarare som turist eller för att man är ute efter en lägre prisklass.

Hamburg fiskmarknad soluppgång
Soluppgång över den nya stadsdelen HafenCity, sett från Altonas fiskmarknad.

Marknaden anordnas omkring den vackra historiska marknadshallen, där det brukar vara levande musik och alkoholservering. Ute bland marknadsstånden kan man bland annat köpa fisk och skaldjur, färdiga frallor (se bild högst upp), bakverk, frukt, grönsaker samt en hel del krimskrams. Stämningen är mysig och uppsluppen, snarare än köpsugen. En av höjdpunkterna är att se solen gå upp över hamnområdet: de tidigare lagerbyggnaderna i Speicherstadt, Elbphilharmonie, den nya konserthallen, samt HafenCity, som är Hamburgs nya stora stadsbyggnadsprojekt.

Foto: Johanna Bergström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *