Ett destilleri med råg i brygden

Kyrö Distillery Company beskriver sig själva som ett rågdestilleri, snarare än att prata om gin eller whisky. Att fokusera på just råg kanske inte är så konstigt, med tanke på att den finska befolkningen konsumerar omkring sex gånger så mycket råg som det internationella genomsnittet. Och rågbröd är en av landets nationalrätter.

Kyrö Distillery är världens nordligaste destilleri för gin och whisky. Destilleriet är beläget i den lilla orten Isokyrö i västra Finland, 45 kilometer från Vasa och ungefär tre och en halv timmes tågresa nordväst om Helsingfors. Verksamheten är inhyst i ett historiskt mejeri (se bild högst upp) intill en liten flod. Över floden går det som var Finlands första hängbro.

Finsk whisky Kyrö Distillery_Isokyrö_flod
Kyrö Distillery sett från bron över den lilla floden.

Tanken bakom Kyrö Distillery föddes i en bastu, precis som många andra bra idéer har gjort i Finland. Det var tre (Jouni Ritoula, Mikko Koskinen och Miko Heinilä) av nuvarande fem grundare och ägare som under bastandets gång ställde sig frågan varför ingen ännu hade börjat tillverka finsk whisky av råg. ”Det är en bra idé. Vi borde göra det innan någon annan hinner före”, blev slutsatsen.

Miko kommer ursprungligen från Isokyrö och hade växt upp mittemot det gamla mejeriet, på andra sidan floden. Ingen av de tre från bastun hade någon större tidigare erfarenhet av att arbeta med alkohol, förutom Miko, som en gång i tiden hade jobbat som säljare på Alko, den finska motsvarigheten till Systembolaget.

Finsk whisky Kyrö Distillery_Miko
Grundare och delägare Miko Heinilä demonstrerar nya förpackningskartonger.

För att ta reda på hur det går till att tillverka whisky kontaktade man Kalle Valkonen, som idag är chefsdestillatör och har en bakgrund inom att brygga hantverksöl. Kalle och Mikko kände varandra sedan tidigare. Teamet kompletterades efterhand med trummisen och nuvarande VD Miika Lipiäinen.

Whisky’n gin [parafras på klassisk känd refräng]

Dilemmat som varje start up inom whiskybranschen ställs inför är de långa produktionstiderna, med en lagringstid på minimum tre år. För att komma igång med att få ut en produkt på marknaden beslutade man därför att även börja producera gin. När den första testsatsen var klar begav man sig till London Whisky Fair med prover, där feedbacken blev överväldigande positiv. Man bestämde sig för att gå in och satsa fullt ut, för att efterhand lämna sina tidigare jobb och arbeta med destilleriet på heltid.

Finsk whisky Kyrö Distillery_botanicals
Kyrö Distillery’s gin innehåller en komplex blandning av destillat från sexton olika botaniska komponenter.

2014 hade produktionen kommit igång och Kyrös gin blev tidigt uppmärksammat. Deras ljusa gin, Napue, röstades fram som The World’s Best Gin for Gin & Tonic i International Wine & Spirit Competition (IWSC) 2015. Året därpå var det dags igen, när Napue vann guldmedalj för premiumgin i San Francisco World Spirit Competition. Fatlagrade Kyrö Koskue i sin tur har bland annat belönats med guldmedalj i San Francisco World Spirit Competition 2017 och Outstanding Silver in IWSC 2017.

Finsk whisky Kyrö Distillery_provtagning Koskue_lager
Prydlig lagerlokal där vi tar prover på den lagrade ginsorten Koskue.

Det ena ledde till det andra och från 2014 till 2017 hade Kyrös Distillerys produktion nära nog hundradubblats, från ursprungliga 4800 flaskor till omkring 430 000. Idag har destilleriet drygt 40 anställda, varav flera brand ambassadors. På anläggningen finns det även ett besökscentrum med en bar. Från att i början ha gjort mycket av arbetet för hand kunde man sedermera investera i maskiner för att därigenom ha bättre möjlighet att skala upp produktionen.

Enbart råg

Kyrö Distillery är konsekventa med att enbart använda sig av 100 procent finsk fullkornsråg. De köper gärna in från lokala bönder så långt det går men även från andra delar av landet. Råg är en stark planta som kan växa i näringsarma jordar och under svåra odlingsförhållanden. I Norden har råg mindre korn än längre söderut, men genererar i gengäld mer smak. Råg beskrivs ofta som ett relativt besvärligt och temperamentsfullt sädesslag att destillera men från destilleriets sida försäkrar man att det är väl värt besväret.

Finsk whisky Kyrö Distillery_provtagning Koskue
Min reskollega Olof i färd med provtagningen.

Råg ger en rund och lite kryddig smak till destillatet, med en kännetecknande värme innanför bröstbenet och mycket karaktär. För lagringen används framför allt vita amerikanska ekfat och ex-bourbon-fat, som bidrar med noter av vanilj och honung. Till en viss del använder man sig av små fat, vilket ger ett större smakutbyte på grund av den ökade kontakten mellan trä och destillat. Rågresterna som blir över efter destilleringen återanvänds som foder för boskap.

Finsk whisky Kyrö Distillery_flaskor
Destilleriets flaskdesign är resultatet av en låndragen urvalsprocess.

2017 kunde Kyrö Destilleri äntligen lansera sin första batch av single malt-whisky. Alkoholhalten hade satts till 47,8 procent. Varför? Jo, på whiskyns lanseringsdag hade man räknat ut att företaget skulle ha uppnått den aktningsvärda åldern av 4,78 år. Vilket man såklart ville uppmärksamma. Grundades gjorde destilleriet officiellt den 15 december 2012.

Nordiska smaker

Kyrö Distillerys prisbelönta ginsorter innehåller förutom råg en komplex blandning av 16 stycken örter och växter. Förutom nyckelingrediensen enbär inkluderas till exempel lingon och havtorn, där den sistnämnda är mycket mer vanligt förekommande på andra sidan Östersjön än här i Sverige. En annan signaturkomponent är älggräs, som har en kort säsong och därför lockar man ur huse på destilleriet för att hjälpa till att skörda medan det fortfarande finns kvar. Även flera av de andra ingredienserna plockas för hand av destilleriets anställda, som till exempel björklöv och granbarr. ”Den nordiska naturen ger mycket smak”, förklarar delägare Miko Heinilä.

Finsk whisky Kyrö Distillery_flaskor_paketering
Napue-flaskor på väg till paketeringen, som görs för hand.

Det är oktober vid vårt besök i Isokyrö och bitande kallt ute. Vi har kommit dit för att få en spännande inblick i destilleriets dagliga arbete och produktionen av gin och whisky. Under vår korta vistelse kommer vi att bo i en förtjusande äldre villa, som tidigare var ostmästarens bostad, på den tiden då anläggningen fortfarande var ett mejeri.

Praktik på destilleriet

Vi blir indelade i par. Min parkollega Olof är tillika en riktig expert på gin och tonic, som även går under sitt alias: Mr. GT. Vår första anhalt är en av Kyrö Distillerys prydliga lagerlokaler, där vi ska ta prover på Koskue, den fatlagrade ginsorten. Till vår hjälp har vi destilleriets medarbetare Elina, som har med sig en lång lista på de tunnor som är aktuella för dagens provtagning. Elina förklarar att det finns tre stycken bassmaker i Koskue. Genom att regelbundet ta prover från lagringstunnorna kan man avgöra om ginet är färdigt att buteljera.

Finsk whisky Kyrö Distillery_whiskyprovning
Whiskyprovning med chefsdestillatör Kalle Valkonen.

Efter några timmars provtagning är det dags att rotera. Vi hamnar nu i paketeringen, där vi får hjälpa till att förpacka flaskorna i Kyrö Distillerys eleganta kartonger. Flaskorna är stilrena och känns ganska självklara när man tittar på dem. I själva verket är de resultatet av en långdragen urvalsprocess. Helst ville man ha en finsk design men hittade ingen lämplig producent. Istället kommer flaskorna från Italien.

Speak easy blir besökarcentrum

Vi avslutar vårt pass i paketeringen och hinner med en whiskyprovning med delägare Kalle Valkonen, innan det är dags för middag i destilleriets bar/eventlokal. Bordet är vackert dukat med udda tallrikar, som visar sig komma från det tidigare mejeriet. Menyn presenteras av restaurangen Juurella i närbelägna Seinäjoki, under ledning av köksmästare Jani Unkeri. Rätterna har en rustik men ändå elegant lokal känsla och serveras att dela över bordet. ”Som en konversationsöppnare”, förklarar Jani. Till exempel bjuds vi på fjällröding, fläsk med havtorn och äppelchutney, nötbog med potatis och rosmarin samt en fräsch grönsallad med hallonvinägrett. Till detta dricker vi till min förvåning ett tyskt vitvin samt ett rött vin från norra Spanien. Men även en elegant gin och tonic blandad på Napue, med lingon och peppar.

Finsk whisky Kyrö Distillery_whiskyprovning_flaska
Kyrö Distillerys första batch whisky gavs alkoholhalten 47,8 procent, som en hyllning till destilleriets ålder på lanseringsdagen – 4,78 år.

Kyrö Distillerys bar har sitt ursprung i en speak easy i Helsingfors, med namnet Kyrö Tourism Board, vilket också var en av de första platser där destilleriets produkter serverades. Idag har man istället flyttat sin verksamhet till Isokyrö och erbjuder bland annat provningar samt middagspaket och andra aktiviteter.

Bastu och skuggor

Medan vi äter har man gjort upp eld i bastun samt under en hot tub utanför villan där vi bor. Vilket också är var vi avslutar kvällen, i äkta finsk anda. Nästa morgon går jag upp tidigt för att springa en sväng. Destilleriet har ett lantligt läge och gatubelysningen är sparsam. Jag springer längs en promenadväg som går utmed motorvägen. Den enda jag möter är en rödspräcklig bondkatt som betraktar mig med stor misstänksamhet. Efter en stund gör promenadvägen en liten avstickare in i skogen. Just när jag lämnar den upplysta vägsträckan ser jag något som rör sig i skuggorna. Tankarna rör också sig – snabbt, lika snabbt som mina fötter helt plötsligt: vad finns det egentligen för vilda djur här uppe? Tills jag inser att det är min egen skugga som har skrämt upp mig.

Finsk whisky Kyrö Distillery_gin
Min egen ginsort, med nordiska smaker och superfoods.

Jag vänder tillbaka till huset och tinar upp över en mysig lantfrukost med mina reskollegor. Därefter dukas det upp för ginworkshop, som leds av multitaskande Eerik Lähteenpää, till vardags verksam med destilleriets försäljning.

Mitt eget gin!

Vi utgår från en aromatiskt doftande ginbas med sex ingredienser och ska var och en blanda vår egen gin genom att addera destillat från olika örter och växter. I gin ska enbär alltid vara den dominerande smaken. Grundregeln utöver det är att förstärka de smaker som redan finns i basen. Eerik rekommenderar oss att välja två till tre sorter av botaniska destillat och därifrån använda tre till fyra droppar vardera.

Finsk whisky Kyrö Distillery_granbarr
Flera av de botaniska ingredienserna plockas för hand av destilleriets anställda, till exempel granbarr.

Jag väljer en kombination av nordiska smaker och superfoods för mitt gin. I första omgången adderar jag havtorn, lingon och rosa grapefrukt. Efter att ha provsmakat blandningen kompletterar jag sedan med ytterligare lingon samt en touch älggräs. Resultatet är ett gin som doftar aromatiskt och fruktig med inslag av blommor och lakrits. Smakmässigt är drycken aromatisk med tydliga toner av bär och frukt. ”Den ligger ganska nära Napue”, kommenterar Eerik.

Finsk whisky Kyrö Distillery_Isokyrö_tågstation
Från Isokyrö är det ungefär tre och en halv timmes tågresa till Helsingfors.

Vårt besök i Isokyrö närmar sig sitt slut men först ska vi ut en sväng i skogen för att hjälpa till att plocka granbarr, vilka ska användas ”till ett kommande experiment”. Efter förrättat värv i barrskogen samlar vi sedan ihop oss för att ta farväl av Kyröteamet och återvända med tåg till Helsingfors. ­­

”Det bästa med hela projektet [Kyrö Distillery] är att det har varit roligt från starten. Och att vi fem delägare fortfarande har kul på jobbet varje dag”, säger Miko Heinilä avslutningsvis.

Foto: Johanna Bergström

2 reaktioner till “Ett destilleri med råg i brygden”

  1. Isokyrö heter Storkyro på svenska. Det är bara 15 km från Storkyro till Vörå var 85 % har svenska som modersmål.

    1. Hej Jukka,
      vad roligt att höra av någon från trakten! Jag minns nu att vi fick det berättat för oss, att Storkyrö är det svenska namnet på Isokyrö. Visst är det så att prefixet Iso- betyder stor också? När jag satt och skrev var jag inte helt säker på hur det var, därav att jag inte skrev ut det. Men då har jag lärt mig något nytt!
      Varma hälsningar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *