Fest- och mingeltips för både arrangör och gäster

Storhelgerna under främst december och januari bjuder generellt sett på ett stort antal fester och sammankomster, med familj, vänner och arbetskamrater. Det är ett välkommet och mysigt tillfälle att träffas och umgås under avspända former, samtidigt som man förhoppningsvis blir påmind om julfirandets ursprungliga kärna, i motsats till alla dess kommersiella aspekter.

Att arrangera ett event, kalas eller mingel kan däremot vara allt annat än avspänt, det vet var och en som har försökt. Det är många bitar som ska falla på plats och risk att man tar på sig för mycket som arrangör. Ett klassiskt råd som brukar ges är att delegera och ta hjälp av andra. Dessutom är det viktigt att börja i god tid, vilket på något märkligt vis alltid är tidigare än man tror att man behöver.

Picard mingeltips champagne och snittar
Champagne och vackra snittar är ett bra sätt att inleda festen på.

Sänk ambitionsnivån

När det gäller maten är det såklart roligt att bjuda på hemlagat och hembakt, åtminstone gällande privata evenemang. Men är det realistiskt? Att laga mat i lite större skala är ingen lätt match ens för professionella kök och kräver både skicklighet, tid och framförallt planering, där den senare kan sträcka sig flera dagar innan själva festen. Här kan det vara idé att kompromissa, att köpa halvfabrikat som man sedan sätter sin egen prägel på med tillbehör och uppläggning. Vissa rätter eller bakverk kanske man väljer att köpa helt färdiga, för att istället kunna tillaga andra från grunden med noga utvalda råvaror.

Öppna med ganska neutral fråga, så kan samtalspartnern välja själv om man vill prata jobb eller privatliv.

För att ge lite inspiration inför helgernas mingelevent och firanden bjöd Picard in till fest i Franska Residenset på Narvavägen. Bakom menyn stod den erfarne tävlingskocken Pi Le. Picard är Frankrikes största kedja inom fryst premiummat och finns representerad i Sverige med elva egna butiker samt numera även med utvalda varor hos Ica. Produkterna fryses in direkt efter tillagning eller motsvarande, utan konserveringsmedel, och är på det viset färska när de tas ut ur frysen. En annan fördel är att man enkelt kan plocka fram exakt den mängd man behöver, medan de nedfrysta resterna håller länge. Detta är bra ur matsvinnssynpunkt, vilket annars kan vara ett problem, både kring storhelgerna samt generellt sett vid fester och event.

Picard mingeltips vardagsrum
Den franske ambassadörens residens är föga förvånande en perfekt lokal för att arrangera eleganta tillställningar.

Hemlagat blandat med färdigköpt

Den franske ambassadörens residens är föga förvånande en perfekt lokal för att arrangera eleganta tillställningar. Efter att ha minglat runt en stund med övriga gäster slår vi oss ned med varsin välfylld tallrik från det varma buffébordet. Under minglet bjöds det på bedårande amuse bouches, både färdiga från Picards sortiment och sådana som Pi hade tillagat. Till exempel serverades en elegant ankleverterrine med brioche, glaserade fikon och konstfullt tillskurna äppleblommor (tillagad av Pi, se bild högst upp) samt likaså eleganta snittar med anklever på en mandelbotten, täckta med syrlig passionsfrukts- och mangogelé samt en halvmåne av choklad (färdig produkt, se bild näst högst upp).

Picard mingeltips vam buffé
Smakprov från dagens varma buffé.

För den varma buffén har Pi bland annat kokat kronärtskockor i beurre monté med äpple, som serveras tillsammans med bakad spetskål och broccolikräm. Andra rätter inkluderar klassikern anka l’orange med stuvade murklor samt en bakad torsk med beurre blanc, fransk kaviar och ärtor. Därefter är det dags för dessert. Nu öppnas dörren till ett separat rum där det har dukats upp ett vackert och juligt efterrättsbord med ett urval av Picards färdiga produkter, som macarons, en glasstårta i form av en släde samt bedårande små tomtesnittar klädda i en tomterock av jordgubbsgelé.

Picard mingeltips glasstårta
En glasstårta med det lilla extra.

Mingla som ett proffs

På en sådan här tillställning kan utmaningen i att vara gäst tyckas begränsad. Men faktum är att socialkompetens, för att inte tala om mingel, är något av en konst. På plats vid Picards event var även Henrik Fexeus, som titulerar sig själv mästermanipulatör, och psykologisk illusionist. Henrik är även författare till flera flitigt översatta böcker och blev nyligen utnämnd till en av världens främsta experter inom kroppsspråk och ordlös kommunikation, vid sidan av en agent från FBI om jag minns rätt.

”Ni är alla proffs på att mingla redan”, säger Henrik artigt när han inleder sin presentation, där han delar med sig av några mingeltips och förslag på hur man kan skapa intressanta samtal samt bidra till ett trevligare event både för sig själv och andra.

Picard mingeltips tomtesnittar
Bedårande tomtesnittar klädda i en tomterock av jordgubbsgelé.

För att inleda en konversation rekommenderar Henrik att ställa en fråga som får den andra personen att börja prata om sig själv. Därefter kan man försöka hålla en balans på 2:1, för varje sak man säger om sig själv ska man ta reda på två saker om sin samtalspartner. Utan att det för den sakens skull blir som ett förhör. En bra idé är att öppna med ganska neutral fråga, så kan den man pratar med välja själv om han eller hon vill berätta om sitt jobb eller privatliv.

Kallprat är inget vidare. För att undvika detta tipsar Henrik om att leda in samtalet på ämnen som kretsar kring samtalspartnerns motivation, känslor eller personlighet. På det sättet blir även den kortaste konversation meningsfull för båda parter.

Picard mingeltips tomtesnittar och macarons
Klassiska macarons ger en elegant touch till efterrättsbordet.

De flesta av oss har nog varit med om att man fastnar med en person under ett event. Det kan bero på olika saker och behöver inte vara alltigenom negativt. Samtidigt är det trevligare för alla inblandade om man istället roterar runt bland festens deltagare och hinner prata med fler. För att det inte ska kännas som att man överger sin samtalspartner kan man istället göra detta till en gemensam akt, genom att föreslå att man båda två minglar vidare – för att säkert träffas igen senare under festens gång.

Picard mingeltips Henrik och Pi
Henrik Fexeus och Pi Le.

Ibland uppstår det oväntad attraktion när man står där och konverserar, men hur kan man läsa av vad den andra personen känner? Normalt sett när man tittar på en annan persons ansikte vandrar blicken som i en triangel mellan de båda ögonen och näsan. Är man lite extra intresserad av personen ifråga söker sig blicken stegvis längre ned i triangeln, mot munnen istället för näsan. En annan del av kroppsspråket att hålla utkik efter är hur samtalspartnern vrider kroppen och till exempel fötterna. Där brukar det synas om man redan mentalt är inne på att lämna samtalet.

Foto: Johanna Bergström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *