Hantverk i Aostadalen

Aostadalen sabots träskor skära

Ayas är en del av Aostadalen i nordvästra Italien. Området är bland annat känt för sin vackra natur, ett brett utbud av utomhusaktiviteter samt smakrik gastronomi som till en stor del produceras enligt zero kilometer-principen.

Under en resa till Aostadalen gör vi ett besök i byn Antagnod. Här finns det en verkstad där man fortfarande tillverkar träskor enligt urgamla metoder. Verkstaden drivs av kooperativet Li Tsacolé d’Ayas, som har etablerats för att bevara det traditionella hantverket.

Aostadalen sabots träskor yxa
Träskornas grundform huggs fram med en yxa.

Träskorna heter sabot på italienska och tsoque i det lokala språket patois. Förr i tiden tillverkades de av så kallade sabotier-mästare. Detta skedde i stor utsträckning under vinterhalvåret, då det fanns begränsat med sysselsättning inom jordbruket.

Aostadalen sabots träskor såg
Klacken formas till med hjälp av en gammaldags såg.

Vi får en förenklad demonstration av hur ett par av träskorna blir till. Skorna består av schweiziskt alpint furuträ och är helt obehandlade, för att trät ska kunna andas. De är vattentäta och bra att ha på after skin, eftersom fötterna torkar snabbt. Allt detta enligt hantverkaren och sabotier-mästaren Michel Becquet, som tar emot oss i verkstaden.

Aostadalen sabots träskor sko
Den färdiga skon. Lägg märke till “kanten” mellan sulan och ovandelen, som tydligen är en viktig detalj.

Tillverkningsprocessen för skorna börjar med att man väljer ut en lämplig träbit. Det är form och storlek på trät som avgör vilken storlek just den här skon kommer att få. Därefter huggs grundformen fram med en yxa. Klacken och ovansidan av skon formas till med hjälp av en gammaldags skära och såg. Sedan gröps skon ur, för att göra plats för foten, innan de sista justeringarna utförs.

Aostadalen sabots träskor draperi
Sabotier-mästaren utövar sitt hantverk.

Michel förklarar att det krävs speciella verktyg för tillverkningen, som inte görs längre och inte heller finns att köpa. Det mesta av arbetet utförs med ögonmått, även om man också använder sig av en måttstock i viss utsträckning.

Aostadalen sabots tchatse
Sockorna kallas för tchatse och har en förstärkt häl, för att skydda mot slitage.

I verkstaden finns det en permanent liten utställning, med olika typer av sabots. Här visas dessutom de stickade sockor, tchatses, som traditionellt bärs till träskorna. Sockorna har den egenheten att de är förstärkta vid hälen, där tyget möter träskon och därför snabbt nöts ut.

Aostadalen sabots träskor hantverkare med hustru
Michel Becquet tillsammans med Francesca Merlet, som är engagerad i stickandet av tchatse (och andra föremål). Vinet som de (och vi andra) dricker är lokalt och kommer från producenten Pierre Philippe Quinson med hustru.

Tidigare under resans gång har vi även sett andra exempel på regionala hantverksprodukter, bland annat i form av två olika bägare. Den ena är en vinbägare i trä, vid namn La Grolla, som karvas ut ur ett enda stycke trä och därefter doppas i kokande vin, vilket ger den sin speciella rödaktiga färg men även förbereder trät på att tas i bruk. Grollan användes historiskt för att dricka vin vid högtidliga tillfällen och skickades då som regel runt motsols bland de närvarande, för att dricka ”à la ronde”.

Aostadalen sabots träskor vänskapsmugg och la grolla
Till vänster en så kallad vänskapsbägare. Till höger två varianter på La Grolla.

Från La Grolla utvecklades även en annan typ av bägare, den lustigt formade vänskapsmuggen, som är lägre och knubbigare än La Grolla samt försedd med flera stycken munstycken, ett för varje person som ska dricka. Vänskapsmuggen var också den avsedd för vin, men kanske framför allt för den lokala häxblandningen ”valdostanskt kaffe”, vilket innebär kaffe blandat med grappa, socker och kryddor, som flamberas innan förtäring. Även ur denna mugg dricker man traditionellt sett en efter en, i takt med att muggen skickas från en person till nästa i sällskapet.

Foto: Johanna Bergström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *