Det som inte dödar

The girl in the spider's web biljakt

Lisbeth Salander är en hjältinna som berör. Inte kanske för att hon är extremt realistisk men hon har åtskilliga bottnar i sin något komplexa personlighet, och det är säkert fler än jag som känner igen sig i henne. På många olika sätt.

När de första böckerna i Millennium-serien gavs ut bodde jag i Kalifornien, och jobbade inom ridsporten. Jag fick Män som hatar kvinnor i julklapp och blev nästan som förhäxad av den osannolika historien. Trots att del tre, Luftslottet som sprängdes, bara fanns som inbunden än så länge, och inte gick att få tag på i USA, övertalade jag min familj att skicka över den per post från Sverige. Jag kunde helt enkelt inte vänta på att få ta del av fortsättningen. Iklädd grova svarta kängor, grå munktröja och sliten bikerjacka kunde man hitta mig på mitt lokala Starbucks, med boken i högsta hugg. Ofta haltade jag lite, eller var åtminstone blåslagen efter en konfrontation med någon av hästarna. Då och då kom jag på mig själv med att nästan göra en fysisk parafras på Lisbeth.

The girl in the spider's web hissmötet
Mikael Nykvist gestaltas av Sverre Gudnason, till höger.

stora skor att fylla

Det känns aningen okänsligt att tänka på böckerna i samband med Stieg Larssons tragiska död, men utan tvekan var det nog många som funderade på hur det skulle bli med fortsättningen till den inledande trilogin. Två romaner in på den svåra uppgiften att ta över där Larsson slutade kan man konstatera att David Lagercrantz gör ett bra jobb. Kanske att han efterhand blir ännu mer varm i kläderna? Sedan är frågan om det fortfarande är Stieg Larssons serie han skriver, eller om han någon gång kommer att kunna kalla den sin egen.

Jag sugs in i handlingen som i ett svart hål.

Det är stora skor att fylla att göra filmatiseringar av böcker som Millennium, och hittills kanske man kan säga att tolkningarna har varit bra men inte lysande, trots fantastiska skådespelare som Noomi Rapace, Mikael Nyquist och Daniel Craig. I slutet av oktober var det så premiär för The girl in the spider’s web, som är baserad på Lagercrantz första bok, med den svenska titeln Det som inte dödar. Filmen blir först med att lanseras på engelska redan i originalupplagan. Den engelskspråkiga versionen av Män som hatar kvinnor, The girl with the dragon tattoo, gjordes som en remake på den framgångsrika svenska filmen.

The girl in the spider's web villains
Camilla Zalachenkos hantlangare under ledning av Jan Holster, längst fram.

drar djupt efter andan

The girl in the spider’s web är ett exempel på när originaltiteln är bättre än översättningen. Hela handlingen liksom genomsyras av essensen av Friedrich Nietzsches internationellt använda ordspråk, att ”det som inte dödar oss gör oss starkare”. Frågan är sedan hur mycket styrketräning man orkar med i slutändan.

Som helhet tycker jag verkligen att filmen är jättebra! Jag sugs in i handlingen som i ett svart hål. Blundar och tittar bort  flera gånger, som den vekling jag är, och drar djupt efter andan med jämna mellanrum. Lisbeth (Claire Foy) har den rätta attityden och vältränade fysiken samt det triumferande knappt märkbara småleende som hon diskret flashar på efter att ha överlistat någon av filmens många skurkar, eller vem som annars kommer i hennes väg. Kanske verkar hon också något mindre sårbar numera, än i tidigare filmer. Men det har ju även med intrigen att göra.

Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason) upplever jag nästan som lite för snygg, prydlig och välvårdad, utan en tillstymmelse till skäggstubb eller skrynkliga skjortor, vilket i och för sig kompenseras med ett ytterst rörigt skrivbord och dito kärleksliv. Det är till och med så att Blomkvist får en kommentar om sitt ”vackra ansikte” från en av de andra karaktärerna. Detta under en synnerligen obehaglig och välgjord scen.

The girl in the spider's web datarummet
Lisbeth i sitt esse. I bakgrunden specialagent Ed Needham, Mikael Nykvist samt Lisbeths co-hacker Plague.

starka rolltolkningar

Som ofta är fallet frångår filmens handling handlingen i boken, både gällande miljöer och händelser. Antagligen är detta till filmatiseringens fördel, även om jag saknar vissa delar i kontakten mellan Lisbeth och den lille pojken August. August är son till forskaren Frans Balder, som anlitar Salander för att återta en komplicerad programvara från den amerikanska underrättelsetjänsten, i filmen representerad bland annat av specialagent Ed Needham (Lakeith Stanfield). Stanfield gör en av många bra rolltolkningar i filmen och lyckas efterhand vinna över sympatierna både från biopubliken och från vissa andra karaktärer.

En annan väldigt bra skådespelarinsats görs av Mikael Persbrandt, som spelar Lisbeths och systern Camillas ryska maffiapappa. Aldrig tidigare har han varit så otäck och skrämmande som i Persbrandts som vanligt ganska snygga och oroväckande lugna uppenbarelse. Ytterligare en elaking att lägga på minnet är Säpo-chefen Gabriella Grane, som gestaltas iskallt av Synnøve Macody Lund.

The girl in the spider's web Zalachenko
Roten till det onda. Lisbeth och Camillas pappa, i obehaglig gestaltning av Mikael Persbrandt.

specialeffekter och råa stockholmsmiljöer

I likhet med sin huvudkaraktär är The girl in the spider’s web ingen enormt verklighetstrogen film, men det är inte heller därför man går och ser den. Istället är det lite som att befinna sig i en parallell verklighet till vår egen, men som kanske inte är en hel dimension utanför, utan snarare halkar lite fram och tillbaka. Jag låter mig förföras av råa stockholmsmiljöer och dramatiska specialeffekter samt skådespelarnas personliga insatser. Slutscenerna är inte det som imponerar på mig mest, men jag väljer att se detta som en anledning till att redan nu längta efter uppföljaren, The girl who takes an eye for an eye, vilken tolkar David Lagercrantz andra bok i serien, Mannen som sökte sin skugga. Även denna film kommer att produceras av Columbia Pictures, som har fått rätten till all framtida filmatisering av Millennium-böckerna.

Foto: Sony Pictures Entertainment Inc.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *