Sugen på Puerto Vallarta

En destination som jag har blivit allt mer nyfiken på är Puerto Vallarta. Staden är belägen i Jalisco på den mexikanska västkusten, vid Banderas-bukten, som är Mexikos största bukt och den näst största i världen.

Puerto Vallarta beskrivs som ett mer autentiskt och mindre exploaterat resmål än flera andra platser i Mexiko. Stadskärnan är indelad i (från norr till söder) Marina Vallarta, hotellzonen, Downtown, med den historiska stadskärnan, samt den natursköna södra zonen.

Puerto Vallarta Marina Vallarta
Marina Vallarta är en av de största och mest exklusiva i Mexiko.

Marina Vallarta är en av de största och mest exklusiva marinorna i Mexiko, med plats för hela 500 båtar, varav ett stort antal påkostade yachter. I denna stadsdel finner man även välbärgade bostadsområden och flera lyxiga hotell. Utmed det charmiga, livliga och promenadvänliga Downtown sträcker sig den berömda boardwalken, el malecón på spanska, som är en favoritplats att mingla på för både turister och lokalbefolkning. I Old Vallarta, den historiska stadskärnan, möts besökaren av pittoreska kvarter som består av kullerstensgator och traditionell arkitektur, med vitrappade hus, röda tegeltak och karakteristiska balkonger i smidesjärn. Här finns dessutom ett stort utbud av marknader samt inbjudande caféer och restauranger.

Puerto Vallarta Malecón
Strandpromenaden, el malecón, som sträcker sig utmed det livliga och mysiga Downtown.

Den södra zonen slutligen ligger där Sierra Madre-bergen möter Stilla Havet. Floderna som mynnar ut längs kusten har skapat små idylliska vikar och stränder, som till en del bara kan nås sjövägen. De mest populära stränderna hos många turister befinner sig dock i hotellzonen och Old Vallarta. Ett exempel är Los Muertos Beach, som bland annat är känd för sin nyligen renoverade pir (se bild högst upp). Puerto Vallarta har totalt sett en drygt 40 kilometer lång kuststräcka och fem renhetscertifierade stränder (2017), vilket är det högsta antalet bland mexikanska turistdestinationer. Medeltemperaturen under hela året är 27 ̊C, med regnperiod från juni till september.

Puerto Vallarta solnedgång
Solnedgång över Downtown och den historiska stadskärnan.

Efter Mexico City är Puerto Vallarta rankat som det näst bästa resmålet för gastronomi i Mexiko, med ett eklektiskt urval av kulinariska influenser från olika delar av världen. Exempel på lokala delikatesser är pescado zarandeado (grillad fisk), ceviche vallarta (fisk tillagad med limejuice och salt), pescado embarazado (grillad fisk på ett spett), tuba (ett slags kokosdrink) samt tejuino (en kall dryck gjord på jäst majs).

Puerto Vallarta presentation Finnair Berns Robert Lönnblad
Under en presentation i Stockholm får jag en pratstund med Robert Lönnblad, som är skandinavienchef på Finnair. Foto: Johanna Bergström

Från Puerto Vallarta är det heller inte alltför långt (tre och en halv timme enkel resa) till agavefälten i Atemajac-dalen, som är ursprungsplatsen för tequila, Mexikos nationaldryck. Området, både fälten och de historiska tillverkningsfaciliteterna, är listat som världsarv av UNESCO sedan 2006.

Tequila är som bekant en typ av alkohol som man antingen tål att dricka eller (absolut) inte. Fram till för bara ett par år sedan tillhörde jag den förstnämnda kategorin. Det är till och med så att den enda dryckestävling jag någonsin har deltagit i gick ut på att shotta tequila. Och jag vann med utklassning, efter att tävlingen avblåstes på grund av att övriga deltagare hade blivit opassliga. Numera har detta förändrats och jag kan bli ganska berusad om jag inte ser upp. Däremot skulle jag gärna besöka agavefälten och provsmaka riktig kvalitetstequila hos några av regionens tillverkare.

Puerto Vallarta presentation Finnair Berns lunch
Finnairs presentation skedde över en trevlig lunch på Berns, här i veganversion. Foto: Johanna Bergström

Vintern 2017/2018 premiärlanserade Finnair ett direktflyg från Helsingfors till Puerto Vallarta, vilket innebär ungefär 14 timmars resa från Arlanda, med bytet. Jag har själv inte provat, men det sägs vara ganska smidigt att byta flyg i Helsingfors, som onekligen är en överblickbar och relativt liten flygplats. Har man istället ett längre byte kan man passa på att bada bastu i loungen eller göra ett besök i flygplatsens prisbelönta vinbar.

”Vi ville välja en mer genuin mexikansk destination, som samtidigt är turistvänlig, säker och har ett gott rykte. Det finns en stor efterfrågan på den typen av resmål inom premiumsegmentet för fritidsresor”, säger Robert Lönnblad, skandinavienchef på Finnair. Under vintersäsongen 2018/2019 kommer Finnair att trafikera rutten till Puerto Vallarta en gång i veckan från den 13 december 2018 till den 7 mars 2019. Den bästa tidpunkten vädermässigt att resa dit är enligt Robert december och januari, vilket också märks på efterfrågan hos resenärerna.

Puerto Vallarta presentation Finnair Berns
Obligatoriskt foto att ta varje gång jag besöker Berns Salonger. Foto: Johanna Bergström

”Många mexikanska influenser som är kända ute i världen kommer från Jalisco-regionen, där Puerto Vallarta befinner sig. Bland annat olika typer av mat och dryck, som till exempel tequila. Men även den välkända mariachi-kulturen, vilket innebär små musikband i rikt smyckade dräkter som framför klassiska mexikanska musikstilar med sång och stränginstrument”, säger Robert avslutningsvis.

Foto, där inget annat anges: Puerto Vallarta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *