En road trip i Kroatien

Karlovac Kroatien Plitvicka Jezera 3

Regionen Karlovac är belägen i centrala västra Kroatien, en timmes bilfärd sydväst om huvudstaden Zagreb och ungefär vid landets ”smalaste” del, mellan Slovenien och Bosnien Herzegovina. Karlovac ligger där bergen möter låglandet och vid korsningen av fyra stycken floder, Korana, Kupa, Mrežnica samt Dobra. Den är känd för sin vackra natur och allmänt omtalad som Kroatiens gröna lunga, med ett stort utbud av utomhusupplevelser och möjlighet till aktiv semester, som  till exempel cykling, vandring, paddling eller camping.

Vår första eftermiddag i Karlovac tar oss direkt utanför de upptrampade stigarna. Vi stannar till vid en mindre lantgård och får en pratstund med ägaren. Innan vi ger oss av bjuder han på ett shot av något han kallar för smokvica, fikonlikör, som gärna intas i kombination med just torkade fikon.

Karlovac Kroatien Mreznica
Cevapcici och lepinjabröd in the making hos Ecotourism Mrežnica.

Färden går vidare genom böljande landskap. Vi passerar pittoreska små byar medan anrika borgar och slott skymtar fram mellan trädens bladverk. Det är skördetid. På en del ställen står det försäljare uppställda utmed vägrenen, som skyltar med bland annat pumpor och svamp. Svamp ska det finnas rikligt av i regionen. Vår guide berättar att man kan få ihop flera liter på bara ett par timmar, om man vet var man ska leta någonstans. Själv verkar han ha koll på läget: i nästa ögonblick får vi förklarat för oss hur man tillverkar sin egen nässelsirap. Av nässelblad och regnvatten.

Karlovac Kroatien skördetid
Stolt lokal bonde visar upp delar av sin pumpaskörd.

Under tiden tycks vi successivt förflytta oss allt längre bort från civilisationen. Slutligen når vi fram till Ecotourism Mrežnica, en familjedriven boutiqueresort mitt ute i skogen som har fått sitt namn från den förbiflytande floden. Här träffar vi ägaren Gvido Prister, som berättar att han från början startade upp projektet som en hobby efter att ha gått i pension.

Karlovac Kroatien Plitvicka Jezera 4
Utsikt från vår lunch i Plitvička Jezera-parken.

Det har blivit dags för middag och vi slår oss ned utomhus vid en stor, rustik grillanläggning. Menyn är även den rustik och inkluderar bland annat cevapcici och lepinjabröd, med en ajvarliknande röra till. Mellan varven går vi runt för att ta oss en titt på anläggningen. Den består av fyra hus, för en familj eller grupp vardera. På terrassen finns det även en mindre pool. ”Området har en fantastisk energi. På natten är det till exempel 0 % konstgjort ljus här ute”, säger Gvido när vi tar farväl, och pekar upp mot den stjärnklara himlen.

Karlovac Kroatien Plitvicka Jezera
Vattnet är smaragdgrönt och på samma gång alldeles klart.

Följande morgon ger vi oss av för att besöka den vackra lilla byn Rastoke, som ligger där Slunjčica-floden och Korana-floden möts, vilket har gett upphov till ett stort antal spektakulärt vackra vattenfall. I fjärran syns det pyramidformade berget Humac. Historiskt har man använt sig av vattnets energi för olika typer av vattenkvarnar. Idag finns det två eller tre stycken kvarnar kvar som är i bruk och sköts på samma sätt som för hundratals år sedan. Vi får en demonstration av en av kvarnarna. Innehavaren, en före detta kemist, förklarar att han visserligen säljer små mängder mjöl, men annars driver kvarnen främst för att hålla hantverket vid liv.

Karlovac Kroatien Plitvicka Jezera 2
I Plitvička Jezera-parken finns det 16 stycken sjöar.

Nästa anhalt på vår resa är nationalparken Plitvička Jezera, Plitvička-sjöarna. På vägen dit gör vi en paus för lunch på en skogsbeklädd höjd, med svindlande utsikt över det omgivande landskapet och flera vattenfall. Det blir kallskuret, bröd samt ett slags äppelsnaps, vilken är riktigt god.

Karlovac Kroatien Karlovac
Vackert men slitet i Karlovacs stadskärna.

I nationalparken finns det 16 stycken sjöar. Man kan ta sig runt antingen till fots, med egen cykel eller med båt. Intill besökarcentrumet ligger det ett par hotell. Hela parken utgör omkring 3000 hektar och tillhör staten sedan 1948. Hit kan man åka med tåg och buss eller med bil. ”Eller lifta, som kroaterna själva”, säger vår guide. Vandringslederna är av olika längd och svårighetsgrad. Vi tar oss över till utgångspunkten för vår promenad med en liten båt. Hela området vilar i ett slags turkost ljus, som tycks utstråla från sjöarna och skogen. Vattnet är på en gång smaragdgrönt och samtidigt alldeles klart. Även här finns det otaliga vattenfall som tycks vara tagna direkt ur någon av Astrid Lindgrens böcker. Ljudet från det forsande vattnet är på sina ställen nästan öronbedövande. Flera av vattenfallen har namn som inleds med Buk, vilket betyder just ljud.

Karlovac Kroatien Ozalj slottet
Byn Ozalj är byggs i barockstil och bland annat känd för sitt slott.

Det är otroligt mycket folk i parken men fortfarande en fin upplevelse, med oräkneliga vackra platser och miljöer. En amerikansk gäst som går i närheten av vår grupp ställer frågan till sin guide ”hur länge allting är igång på kvällarna”. Han tror tydligen att det rör sig om en nöjespark i stil med Disneyland.

Karlovac Kroatien Ozalj Munjara
Vattenkraftverket i Ozalj är ett av Kroatiens äldsta.

Vi avslutar vårt besök vid sjöarna och jag köper med mig en liten påse lokalproducerade pumpafrön från ett marknadsstånd vid parkeringsplatsen. Därefter ger vi oss av mot Ogulin, som i folkmun kallas för sagostaden och bland annat hyser ett sagomuseum samt ett historiskt fort från 1500-talet. På väg till Ogulin stannar vi till med bilen och vår guide pekar ut berget Klek, vilket förekommer i flera legender och sagor. Sett ur en viss vinkel påminner berget om en sovande jätte. Det sägs även vara en mötesplats för häxor.

Karlovac Kroatien vin
Karlovac ligger på ungefär samma breddgrad som vinregionerna Piemonte och Bordeaux.

Här befinner vi oss ungefär vid den 45:e breddgraden, utmed vilken det ligger flera prominenta vinregioner: till exempel Piemonte och Bordeaux. Vår guide förklarar att man inåt landet ofta odlar druvor som chardonnay, riesling och grasevina. I Istrien och längs delar av kusten är istället posip, malvasia och zlahtina några av de ledande sorterna.

Vi övernattar i Ogulin. Morgonen därpå åker vi först till staden Karlovac, som är regionens huvudstad. Där vi tar en promenad i den vackra men ganska slitna stadskärnan, som har en karakteristisk stjärnliknande form. Redan samma kväll ska vi med flyget tillbaka till Stockholm (respektive Oslo). På vägen gör vi dock en avstickare västerut, till byn Ozalj som är byggd i barockstil och känd bland annat för sitt slott samt  för vattenkraftverket Munjara, som är byggt 1908 och därmed ett av de äldsta i Kroatien. Vattenkraftverket är vackert beläget vid Ozaljs vattenfall och producerar än idag elektricitet. Ursprungligen försörjde det enbart Karlovacs gatubelysning. Numera har det utnämnts till ett kulturminnesmärke.

Karlovac Kroatien Vivodina
Vivodina är en av flera idylliska små byar som vi passerar under vår färd.

Från Ozalj tar vi vänster igen och åker en tur längs de smala landsvägarna för att njuta av den natursköna och kulturtäta omgivningen. Återigen kommer vi förbi flera idylliska byar och grönskande vinfält. I en av byarna, Vivodina, är det byfest dagen till ära, med mat, dryck, dans och levande musik. Vi bjuder diskret in oss själva till festen och blir varmt välkomnade av byns något förvånade befolkning. En ovanlig och i hög grad autentisk avslutning på vår resa. Festen är fortfarande i full gång när vi en kort stund senare tackar för oss och kör vidare mot Zagrebs flygplats.

Foto: Johanna Bergström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *