Touchdown Zagreb

Kroatien är ett resmål som har ökat kraftigt i popularitet under de senare åren. Många som åker hit besöker någon av badorterna eller öarna längs med kusten, som Dubrovnik, Trogir, Split, Brač eller Hvar. Men Kroatien har mer att upptäcka än så. Ta huvudstaden till exempel, Zagreb, som ligger i landets nordvästra del, en bit in från havet och nära den slovenska gränsen.

Precis som Kroatien i sin helhet har Zagreb ett brokigt förflutet, med influenser från olika kulturer och de folkslag som har passerat och/eller slagit sig ned här genom tiderna. Detta märks till exempel på stadens eklektiska arkitektur och dess gastronomi, som har inslag från bland annat Medelhavsregionen och Balkan. Här bor omkring 800 000 invånare och i regionen uppemot en miljon, vilket motsvarar en fjärdedel av Kroatiens befolkning.

Zagreb torg byggnader
Det livliga Ban Jelačić-torget är kantat av vackra byggnader från främst 1800-talet

Zagreb delas traditionellt in i den historiska stadsdelen ’övre staden’ samt den mer moderna ’nedre staden’. Vi bor på Hotel Dubrovnik i nedre staden, intill det livliga centrala Ban Jelačić-torget, som i sin tur markerar gränsen till övre staden. Torget har varit en viktig del av Zagrebs kommersiella hjärta ända sedan 1600-talet, då det utsågs till officiell handelsplats. Det är kantat av vackra byggnader från främst 1800-talet, i bland annat renässans-, postmodernistisk och art nouveau-stil. Idag är det en sprudlande social mötesplats, med flera inbjudande kaféer och restauranger. Uppkallat är det efter guvernören (Ban) och nationalhjälten Josip Jelačić.

Zagreb marknad chark
Marknadsdag på Ban Jelačić-torget.

På torget är det marknad när vi anländer, där det säljs främst traditionella kroatiska produkter, som honung, ostar, korvar, bakverk, olivolja, pumpafrön, pumpafröolja, aroniabär samt kosmetik. Vänliga försäljare delar ut smakprover till turister och lokalbefolkning, som är här för att göra delar av sina vardagsinköp.

Från Ban Jelačić-torget och västerut sträcker sig den långa gatan Ilica, som har hetat likadant ända sedan 1400-talet och idag ger rum åt både butiker, regeringsbyggnader, teatrar och marknader. Vi svänger istället av åt söder, för att utforska det som brukar kallas för den ”gröna hästskon” och består av ett antal mer eller mindre sammanhängande parker i formen av ett kantigt U. På vägen passerar vi Drniška Tradicija, en nyöppnad affär som specialiserar sig på dalmatiska delikatesser.

Zagreb marknad local
En av mina reskollegor, till vänster, stiftar bekantskap med trevlig stadsbo.

Zrinskog-parken, i hästskons övre östra hörn är omgiven av lummiga lönnträd. Här hålls varje år en julmarknad som ska vara väldigt vacker och till och med utnämndes till Europas bästa år 2015. Intill parken ligger det arkeologiska museet, inhyst i en välbevarad byggnad från sent 1800-tal, där det bland annat finns en berömd hiss.

Vi promenerar vidare till Strossmayer-parken. Här hålls det för tillfället en burgarfestival och är fullt av folk som njuter av den ljumma kvällen. I en hörnbyggnad på samma sida av parken som det arkeologiska museet befinner sig det välkända och klassiska Palace Hotel, som är Zagrebs äldsta. En av mina resekollegor berättar att han bodde där under sin senaste vistelse.

Zagreb hästskon Zrinskog-parken
Zrinskog-parken ligger i övre högra hörnet av Zagrebs gröna hästsko.

Från Palace Hotel fortsätter vi söderut till Kralja Tomislava-parken (Kung Tomislav), som sträcker sig fram till Zagrebs vackra centralstation. Mittemot centralstationen, i norra delen av parken, ligger konstpaviljongen, ett elegant gult byggnadsverk från 1896. Paviljongen byggdes i Budapest för millenniumutställningen och monterades därefter isär för att flyttas till sin nuvarande plats. Kring Jul sätts det upp en stor skridskobana på gräsmattan framför. I ett av husen längs parkens västra sida bodde under en period Eduard Slavoljub Penkala, en ingenjör och uppfinnare som bland annat uppfann bläckpennan(!), en roterande tandborste samt Kroatiens första flygplan.

Zagreb hästskon arkeologiska museet hiss
Detalj från hissen i det arkeologiska museet.

Zagrebs centralstation trafikerades av Orientexpressen på den tiden då det begav sig. Här har även delar av Agatha Christie-filmen Mordet på Orientexpressen spelats in, där bland annat Sean Connery medverkar. Snett emot stationen ligger fashionabla Hotel Esplanade från 1925, som inrättades för Orientexpressens välbärgade passagerare och har haft ett stort antal celebra gäster genom årens lopp. Esplanade är numera det tredje äldsta hotellet i Zagreb.

Den gröna hästskon fortsätter en bit till men för oss har det blivit dags för middag, som är inbokad på restaurangen Vinodol ett stenkast från vårt hotell. Här får vi stifta bekantskap med några klassiska kroatiska specialiteter. Strukli till exempel, vilket är deg- eller pastarullar som är fyllda med färskost och kan göras på många olika sätt, med antingen matig eller söt smaksättning. Peka i sin tur är namnet på ett slags kupol, vanligen i järn eller lera, som man använder för att laga mat under, till exempel lamm, skinka, kalv, bläckfisk eller annat kött.

Zagreb hästskon Strossmayer-parken
I Strossmayer-parken hålls det burgarfestival vid vårt besök.

Till förrätt får vi en bricka med kallskuret av hjort, skinka, vitvinskorv samt ost. Jag beställer ett glas malvasia-vin från Istrien till maten medan en del av mina reskamrater väljer lokalproducerad öl. Vår guide berättar att vi befinner oss i ett område som är särskilt känt för sina vita viner. Utmed kusten odlas det mer röda druvor.

En annan kulinarisk specialitet från Zagreb som är värd att känna till är de traditionella hjärtformade kakorna licitars, som är täckta av ett slags röd glasyr. Kakorna har en pepparkaksliknande smak och innehåller bland annat honung. De har även en kärleksfull och omtänksam symbolik knuten till sig. Licitars används gärna som julgranspynt vid den tiden på året och är idag ofta något man sparar som ett minne snarare än att äta upp.

Zagreb hästskon Kralja Tomislava-parken
Konstpaviljongen, i bakgrunden, byggdes ursprungligen i Budapest.

Följande morgon går jag upp tidigt för min vanliga löparrunda, som jag bland annat förlägger till den gröna hästskon. Till min besvikelse är den botaniska trädgården, som ligger intill Hotel Esplanade, stängd än så länge. Istället joggar jag mot bättre vetande en bit längs med järnvägsrälsen.

Efter frukost är det dags att utforska den övre staden. Vi inleder vid den imponerande katedralen, som till största delen är byggd i nygotisk stil, även om dess ursprung är betydligt äldre än så. Därifrån promenerar vi över ett fåtal meter till den färgglada marknaden Dolac, som har öppet dagligen och består av två delar, utomhus och inomhus. Här säljs färska produkter som frukt, grönsaker, fisk, kött och honung från regionala producenter (verkar det som). Dessutom finns det ett mindre utbud av hantverk, som till exempel lergökar och leksaker. Vår guide pekar ut en leksak i form av en springande fågel, vars tillverkningsprocess tydligen är kulturskyddad genom UNESCO. Marknadsstånden ute på torget är täckta av traditionella röda parasoller, så kallade av šestinska parasoller, som efterhand har kommit att bli en av Zagrebs symboler.

Zagreb Dolac marknadsstånd
De röda šestinska parasollerna är karakteristiska för Zagreb.

Från marknaden svänger vi västerut mot den mysiga gågatan Tkalčićeva, där det finns ett stort utbud av restauranger, kaféer och mindre butiker för design och hantverk. Flera av husen är byggda i traditionell stil, med långa balkonger längs med ovanvåningen. I närheten ligger även Zagrebs äldsta apotek, vilket är det näst äldsta i Kroatien, efter det som befinner sig i Dubrovniks historiska stadskärna. På vägen från marknaden till Tkalčićeva passerar vi även en restaurang med namnet La Struk, som fokuserar på den klassiska maträtten strukli. Den som vi har fått prova under gårdagens middag.

Zagreb Dolac grönsaker
Aptitretande råvaror i Dolac-marknadens inomhusdel.

Vi forsätter vår promenad längs smala pittoreska gator och kommer efter ett litet tag fram till Markustorget, som tidigare var en viktig marknadsplats. Torget domineras av Markuskyrkan, som har ett ovanligt och vackert kakeltak föreställande två vapensköldar: den för Kungariket Kroatien, Dalmatien och Slavonien samt den för Zagreb. Längst ned på den förstnämnda vapenskölden syns ett djur, en kuna, vars päls tidigare användes som betalningsmedel. Därifrån har Kroatiens nuvarande valuta fått sitt namn, kuna. Inte långt från Markustorget ligger ett intressant museum, nämligen Museet för brutna förhållanden, som numera har fått ett systermuseum i Los Angeles.

Zagreb Tkalčićeva
Utmed gågatan Tkalčićeva finns det ett stort utbud av caféer, restauranger och butiker.

Klockan är ett par minuter i tolv och vi når fram precis i tid till Lotrščak-tornet, varifrån man har en vacker utsikt över nedre staden med omnejd. Men det är inte på grund av utsikten vi har kommit hit. Från tornet avfyras varje dag klockan 12, middagstid, ett kanonskott. Detta görs för att hedra den tidigare ungerske kungen Béla IV, som 1242 utnämnde det dåvarande Gradec (ena hälften av del av det som idag är Zagreb) till en fri kunglig stad,. Detta efter det att Gradec hade erbjudit honom en tillflyktsort i krigstider.

Zagreb gata
Vi promenerar längs smala pittoreska gator genom den övre staden.

Intill tornet ankommer även Zagrebs linbana, som är den kortaste i världen och transporterar sina passagerare mellan de nedre och övre stadsdelarna på nätta 55 sekunder. Jag kommer osökt att tänka på Angel’s Flight, vilket är världens kortaste järnväg och återfinns downtown Los Angeles. Ännu en gemensam nämnare mellan de två städerna. Zagrebs linbana öppnade redan 1890 och drevs då med ånga. Den var stadens första allmänna färdmedel och invigdes ett helt år innan man började använda sig av hästdragna spårvagnar. Linbanans vagnar är blå, vilket är Zagrebs officiella färg och även återfinns i vissa versioner av stadens vapensköld samt på det lokala fotbollslagets tröjor.

Zagreb lunch delikatessbricka
Delikatesstallrik och fluffigt bröd hos restaurang Vještica.

Vår vistelse i Zagreb avslutas nu med en lunch på bistrorestaurangen Vještica. Till förrätt beställer vi återigen in en delikatessbricka, som här består av lokala chark- och ostprodukter samt syrade och färska grönsaker. På bordet står det dessutom en korg med saftigt egenbakat bröd, vilket tycks vara vanligt förekommande i Kroatien.

Efter lunch är det dags för avfärd mot Karlovac-regionen, där vi bland annat ska få ett smakprov på dess vackra natur. Agendan har komplicerats lite grand av att vi har lyckats pricka in Zagrebs (enda) årliga bilfria dag, vilken har instiftats för att skapa medvetenhet och uppmuntra till minskad nedsmutsning av miljön.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *