Reflektioner kring stress

Stress Pukka Biofood Euan MacLennan

Stress är idag något av en folksjukdom i stora delar av världen. Ett snabbare livstempo och ständig digital närvaro är saker som bidrar till att orsaka stress på olika nivåer. Till det kommer även faktorer som arbetsbelastning, levnadsstandard (bland annat lön) och sociala omständigheter, som till exempel förväntningar från familj och vänner.

I samband med att företaget Biofood firade sitt 30-årsjubileum i våras fick jag en pratstund med Euan MacLennan (se bild ovan och nedan), herbal director och örtexpert på det örtbaserade hälsokostvarumärket Pukka. Ett av Pukkas huvudfokus med sina produkter är att hjälpa människor att hitta balans i tillvaron och att knyta an till vår planet. Euan hade därför tittat lite närmare på stresstatistiken för Storbritannien (som antagligen inte är helt irrelevant för oss svenskar – tänk bara på att Storbritannien har en större totalbefolkning) samt på vad som händer med oss när vi blir stressade.

Att prata om stress är inte samma sak som att klaga.

Enligt Euans presentation fanns det under perioden 2015/16 488 000 rapporterade fall av arbetsrelaterad stress i Storbritannien. Detta motsvarade 11,7 miljoner förlorade arbetsdagar, eller omkring 24 förlorade dagar per fall. Under samma period stod stress för 37 % av alla arbetsrelaterade fall av sjukdom samt 45 % av alla förlorade arbetsdagar på grund av sjukdom. Samma studie angav att huvudanledningarna för arbetsrelaterad stress, depression eller ångest var arbetsbelastning, korta deadlines, för mycket ansvar samt brist på stöd från ledningen.

Med andra ord är stress inte bara något som drabbar en själv och ens närmaste omgivning. Krasst talat påverkar stress hela vårt samhälle och medför dessutom stora kostnader, förutom onödigt lidande.

Stress Pukka Biofood Euan MacLennan presentation
En samtida version av Kiplings saga om hur leoparden fick sina fläckar (se Power Point-slide)? Från Euans presentation i Stockholm. För den som inte har läst Kiplings saga: gör det, den är bra!

”I dagens uppkopplade verklighet, med mobiltelefon, e-post och sociala media, har man aldrig tillfälle att komma undan och vara för sig själv. De städer vi bor i är ett slags artificiell levnadsmiljö, där våra rytmer och mönster hela tiden måste anpassa sig till andras”, säger Euan. Omgivningens betydelse för vårt välbefinnande och stresstillstånd har åtskilliga gånger dokumenterats av forskning. Till exempel gällande nivåer av dödlighet och stresshormoner i kroppen.

I England har studier vid University of Exeter Medical School visat att de som bor nära grönytor uppgav färre fall av mental ohälsa, oavsett andra viktiga faktorer, som inkomst och anställning. År 2009 fick en grupp holländska forskare ett liknande resultat, nämligen en lägre frekvens av 15 olika sjukdomar, bland annat depression, ångest, hjärtsjukdomar, diabetes, astma och migrän, hos människor som levde inom en halv mile (drygt 800 meter) från gröna ytor. En annan undersökning från 2015 i Toronto indikerade att boende i kvarter med större andel träd hade ett bättre hälsotillstånd gällande hjärta och matsmältningsapparat.

“Att vara utomhus är det naturliga för oss människor. Det stärker immunförsvaret samt att naturligt dagsljus reglerar hormonbalansen och gör att vi sover bättre. Även fysisk aktivitet bidrar till en bättre sömn”, fortsätter Euan.

Stress Pukka Biofood skog
Forskning har visat att förekomsten av stress och mental ohälsa är lägre hos dem som bor nära grönområden.

Något som många kanske inte tänker på är att stress är ett faktiskt tillstånd, och ingen bagatell som man kan vifta undan hur som helst. Ursprungligen finns stress till för att vi ska klara av livshotande situationer. Detta gör att vi under stress förändrar våra beteenden på olika sätt. När dessa förändringar blir kvarstående eller alltför ofta förekommande blir de också skadliga.

Alla människor med det minsta lilla mått av självinsikt vet hur de beter sig när de blir stressade. Några exempel är att man blir mindre trevlig, man undviker problem, man ”tröstäter” godis eller comfort food samt att man dricker alkohol eller röker i större utsträckning. Symtomen man upplever under stress kan vara både mentala, som ångest, uppgivenhet och ledsenhet, samt mer fysiska, till exempel muskelsmärtor, huvudvärk, yrsel, illamående eller överväldigande trötthet.

Det som sker i kroppen vid stress är som sagt att vi gör oss redo för fara, som i flykt eller strid. Hjärtat slår snabbare och det bildas stresshormoner, som adrenalin och kortisol. Samtidigt sparar kroppen på krafterna när det gäller immunsystem och matsmältning, för att kunna fokusera på överlevnad för stunden. På längre sikt kan detta innebära ökad risk för cancer samt magsjukdomar som Chron’s eller IBS. Dessutom bidrar höga halter av kortisol i kroppen till degeneration av nervceller, vilket har en negativ effekt på hjärnan. Ilska i sin tur kan vara skadligt för hjärtmuskeln, i och med att den förstnämnda minskar muskelns effektivitet i pumpandet av blod.

Stress Pukka Biofood turmeric
En av mina favoriter bland Pukkas härliga örteer är nyheten Turmeric Active, som verkar antiinflammatorisk och stöttar vid fysisk aktivitet.

När kroppen går in i flykt- eller försvarsberedskap behöver den snabb energi för att kunna stanna där. Detta gör att vi blir sugna på socker eller andra kolhydrater, i motsats till proteiner, vilket är mer komplext att bryta ned. Därför väljer man ofta, mot bättre vetande, sötsaker eller ickekomplexa kolhydrater i en stressad belägenhet. Beroende på den exaka situationen kan detta beteende potentiellt leda in i en ond cirkel.

För att balansera kroppen i samband med stress, eller överhuvudtaget, är adaptogener ett bra begrepp att känna till. Euan pratar om adaptogener tillsammans med ”stimulants” och ”tonics”, alltså ungefär stimulerande respektive uppfriskande ämnen. Adaptogener utgör en egen ämneskategori inom alternativmedicin och sägs kunna stärka kroppens motståndskraft mot stress samt förbättra naturlig återhämtning och återuppbyggnad. Detta omtalades först under tidigt 1900-tal.

Exempel på adaptogener är bland annat ginsengsläktet, den potenshöjande ashwagandha-roten samt schisandra-plantan. Den senare har traditionellt  sett använts hos ursprungliga folkstammar, för att öka uthålligheten. I modern tid även av rysk ubåtspersonal, för att klara av bristen på ljus under längre perioder. Allt detta enligt Euan, som även nämner gurkmeja och fläderbär som plantbaserade ingredienser för att hantera stress.

Stress Pukka Biofood löpning
För artikelförfattaren (till vänster) är långdistanslöpning ett sätt att hantera stress. Men det kan lika gärna vara trädgårdsarbete, bakning eller sång till exempel. Foto: Marathon Photos

Euan berättar att adaptogener påverkar flera olika saker i kroppen och därvid hjälper till att reglera samt skapa balans. Stimulants å andra sidan, som till exempel koffein, socker och nikotin, tömmer kroppen på energi, påverkar sömnen negativt och kan i flera fall vara beroendeframkallande.

Adaptogener i all ära men den viktigaste faktorn för att minska/hantera sin stress är att förändra sin livsstil. Även små åtgärder gällande till exempel kost och sömnrutiner kan vara en bra början och ge stor positiv effekt på sikt. Ett sätt att komma igång på är att ta ett steg tillbaka och ”betrakta sig själv utifrån”, så som någon i ens omgivning skulle göra. Därefter kan man fundera på vilka rekommendationer man skulle vilja ge.

Euan förklarar att stressen i sig signalerar till kroppen att den – stressen – är det viktigaste just nu. Därför är det också en bra idé att hitta något att fokusera på själv, något som betyder mycket för en och som gör att man kan glömma stressen för stunden. Jag berättar att jag är marathonlöpare och löptränar varje morgon, alltid ute i det fria – året runt. Euan nickar, ”det är ett bra exempel”. Att fokusera på något eget och positivt kan även bidra till att hitta det Euan hänvisar till som swa-stha – att vara fast förankrad i sig själv (Den typen av asiatiska, lite vagt klingande uttryck är ofta väldigt bra. Jämför wu wei och wabi sabi (mina två favoriter) samt zen eller feng shui).

”Det är viktigt att ta stress på allvar och inte behålla den för sig själv. Miljontals människor över hela världen är drabbade. Att prata om stress är inte samma sak som att klaga”, säger Euan avslutningsvis.

Foto, där inget annat anges: Johanna Bergström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *