Ny gastronomisk hubb på Stockholms Centralstation

Stockholms Centralstation Norra Hallen Lilla Urban Deli

Stockholms Centralstation är en fantastisk lokal som dagligen genomkorsas av otaliga resenärer från när och fjärran. Här möts man och tar farväl eller träffas för ett kärt återseende. Stationen öppnar upp för tågförbindelser i Sverige och Europa samtidigt som Arlanda Express gör den till en utgångspunkt för spännande resor över hela världen.

Som en del i att göra Stockholms Centralstation ännu mer välkomnande och bekväm för sina besökare utökades i våras det gastronomiska utbudet med en hubb på fyra restauranger i Norra Hallen, mellan Starbucks och restaurangen Luzette. De nya restaurangerna inkluderar Lilla Urban Deli, asiatiskinspirerade Icha Icha, Wiggo Wraps samt det klassiska bageriet Vete-Katten.

Stockholms Centralstation Norra Hallen restaurangvagn konduktör
I samband med invigningen lanserades en provsmakningsmeny, som serverades i historisk miljö.

”Vi ville skapa en lekfull känsla, med detaljer och materialval som relaterar till byggnadens unika arkitektur. Bland annat har de kvadratiska formerna i taket inspirerat till friser på restaurangstånden”, säger man från arkitektbyrån Koncept, som har tagit fram utformning och inredning för den nya restaurangytan. De fyra enheterna, en per restaurang, är influerade av tågkupéer och järnvägsestetik. Formerna är runda, vilket gör att ytan saknar en direkt framsida, samtidigt som det resulterar i ett naturligt och inbjudande flöde av folk.

Stockholms Centralstation Norra Hallen restaurangvagn
Restaurangvagn med inspiration från Mordet på Orientexpressen.

Den nya matdestinationen i Norra Hallen invigdes under april månad. I samband med detta lanserades det också en avsmakningsmeny i begränsad upplaga, där alla fyra restaurangerna bidrog med varsin rätt. Menyn serverades i en tillfälligt uppbyggd historisk restaurangvagn med inspiration från filmen Mordet på Orientexpressen och regissören Wes Anderssons berömda kulisser. Idén var att hinna med de fyra rätterna på fyra minuter, vilket inte riktigt är min grej. Däremot gav eventet en bra överblick över respektive restaurangs stil, för den som inte hade det sedan innan.

Stockholms Centralstation Norra Hallen restaurangvagn meny
Dagens meny, som skulle hinnas med på fyra minuter.

Den första mellanrätten i menyn kom från Lilla Urban Deli. Det var en råriven blomkålstabbouleh med rostad broccoli och grönkål, hummus med soltorkad tomat, Urban Delis egen Dukkah (en kryddblandning) samt gratinerad getost. ”Vi kommer att ha mycket vegetariskt men även till exempel kyckling och kött av hög kvalitet”, förklarar Jesper Weidlitz, VD för Urban Deli.

Stockholms Centralstation Norra Hallen restaurangvagn meny Lilla Urban Deli
Råriven blomkålstabbouleh från Lilla Urban Deli.

Nästa rätt presenteras av Icha Icha, som i och med Stockholms Centralstation öppnar sin fjärde filial, med fortsatt fokus på råvaror av hög kvalitet. Restaurangens meny är sammansatt av tre delar, bas, protein och sås. På Centralen räknar man med att servera 200–300 rätter i timmen. För dagen får vi prova en fläsksida från Rocklunda gård, med Ssamjangsås, en aromatiskt kryddig sås som har inslag av både sötma och umami.

Stockholms Centralstation Norra Hallen restaurangvagn meny Vete Katten
Vete-Katten bidrog med en bedårande trio av efterrätter.

Efter fläsksidan (där jag istället får ytterligare en veganversion av Urban Delis rätt) är det dags för en wrap från det lokala företaget Wiggo Wraps, som är uppkallat efter ägarens, Nicklas Alms, farfar Wiggo. Wiggo var rallare och lagade ofta sin mat över öppen eld, men alltid med bra råvaror som han visste var de kom ifrån. På vår meny står en Italian Rooster-wrap, med persilje- och vitlöksmarinerade kycklinglår serverade med parmesankräm, tryffel, tomatsalsa, ruccola, balsamico och risoni.

Stockholms Centralstation Norra Hallen Vete Katten Johan Sandelin
Johan Sandelin, mästerkonditor på Vete-Katten, under lanseringseventet.

Sist men inte minst bjuds vi på en bedårande liten trio från Vete-katten. Det är en vit choklad-cheesecake med hallongelé tillsammans med en doublelayer-chokladkaka samt en minitartelett med bär. Vete-katten grundades redan 1928 av den företagsamma damen Ester Nordhammar, i en tid då bara ett fåtal företag drevs av kvinnor. Enligt vad som sägs ska konditoriet ha fått sitt namn när Ester blev tillfrågad om vad hennes lokal skulle heta. På vilket hon svarade: ”Ja, det vete katten”. ”Vi har haft 90 bra år hittills. Bullar behövs alltid”, konstaterar Johan Sandelin, Vete-Kattens mästerkonditor och delägare sedan 2012.

Stockholms Centralstation Norra Hallen Vete Katten
Bullar behövs alltid.

Det har blivit dags att lämna Norra Hallen för att gå vidare med dagens uppdrag. På vägen bestämmer jag mig dock för att inhandla en salladstallrik från Lilla Urban Deli, att ha till senare. En branschkollega till mig går uppenbarligen i samma tankar men väljer i slutänden en uppsättning fikabröd från Vete-Katten istället. Butikerna har egentligen knappt hunnit öppna för allmänheten, men det är redan fullt av nyfikna som köar och vill köpa med sig något att äta för resan.

Stockholms Centralstation Norra Hallen Lilla Urban Deli butik
Stort intresse från allmänheten redan innan restaurangernas officiella öppning.

Foto: Johanna Bergström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *