Throwback till modeveckan

Fashion Week Stockholm SS19

I slutet av augusti anordnades som vanligt Fashion Week Stockholm, Stockholms modevecka. Denna gång för vår och sommar 2019. De ordinarie visningarna hölls på Grand Hôtel medan vissa designers valde att enbart ha en showroomsvisning eller visa i något annat format. Här kommer ett smakprov.

The Swedish School of Textiles

Att våga drömma och tänka utanför den kommersiella boxen var  en uppmaning som de unga designerna hade fått inför Swedish School of Textiles examensvisning, där inte mindre än 25 stycken Bachelor- och Masters-elever delade på catwalken. Det var en blandning av stora former, med mycket material, och komplett nakenhet på sina håll. En av de mer bärbara kollektionerna var nog Printograms, av Elin Holm (Bachelor, till höger av bilderna). Den hade sin utgångspunkt i en historisk färgningsteknik, som tidigare främst har använts vid analog fotografi.

Ida Sjöstedt

Jag hade själv inte möjlighet att se Ida Sjöstedts visning. Däremot anordnades det en preview veckan innan modeveckan, i samband med att Ida Sjöstedt presenterade ett samarbete med onlinegalleriet Absolut Art och illustratören Stina Persson. Samarbetet består av fyra tavlor i begränsad upplaga, där Stina Persson gör sin tolkning av Ida Sjöstedts kollektion för vår/sommar 2019 (se bild till höger). Kollektionen i sig är som vanligt en dröm av kraftfull feminitet, denna gång förpackad i en hyllning till den flyktiga svenska sommaren.

Naim Josefi

Precis som han brukar hämtar Naim Josefi inspiration för sin vår- och sommarkollektion från naturens och vetenskapens värld. Den här gången är det ljusets väg genom ett prisma som ger upphov till ett spektrum av färger och grafiska former. Dessutom tycks David Bowie vara inblandad. Modellerna bar uttrycksfulla smycken från Märta Larsson Jewellery och visningen framfördes till vacker levande musik av Orphée Noah. Värt att lägga märke till är modellernas hår, som verkligen såg fräscht och välvårdat ut. Hårstylingen gjordes av David Glover, en etablerad internationell stylist som just nu är aktuell med lanseringen av det egna hårvårdsmärket Martinson King, som han driver tillsammans med sin partner, entreprenören Anders Sjöstedt.

DailyRoutine

Herrmodevarumärket Dailyroutine visade i showroom hos sin PR-byrå Red & Square, där grundare och creative director Christian Lippich fanns på plats för att presentera kollektionen. Dailyroutine SS19 har influenser från bland annat japansk indigo och 1970-talets Miami. Plaggen utgör en blandning av skräddat, workwear och streetwear, med stort fokus på material och detaljer, även hos basplagg som “den vita skjortan”. Några av nyckelplaggen är shorts, utanpåskjortor och ofodrade kavajer, som ”blir bättre ju mer man skrynklar till dem”. Utöver indigo är mintgrönt en viktig signaturfärg och flera av tygerna har en soft solblekt känsla.

Anthon Wallon

Det unga dammodemärket Anthon Wallon bjöd in till party med sin visning, som anordnades på F12:s terrass ganska sent på kvällen. Kollektionen är helt i svart med en elegant streetwearkänsla och fina detaljer (förutom pälsen, då jag generellt är emot päls vid tillverkning av kläder och övrig design). Mina favoriter var collegetröjorna, som överlag hade en väldigt snygg passform. Visningen genomfördes som en installation i trappan efter lite förmingel med drinkar och tilltugg.

Foto Ida Sjöstedt, Anthon Wallon vänster och mitten sant Dailyroutine höger: Johanna Bergström

Foto Dailyroutine vänster och mitten: Dailyroutine

Foto Anthon Wallon höger: Anthon Wallon

Foto övriga bilder: Fashion Week Stockholm

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *