Gastronomi och sevärdheter i Brno

Brno är huvudstad i regionen Moravien och är med sina 400 000 invånare Tjeckiens näst största stad. Härifrån har man ett bra utgångsläge bland annat för att utforska Södra Moravien och dess vindistrikt.

När jag besökte Brno i fjol hade vi vänt på turordningen och reste hit efter att ha tillbringat några dagar bland vingårdar och slott på den tjeckiska landsbygden. Vi checkar in på Hotel International, som ligger ett stenkast från den branta Špilberk-parken och det kungliga slottet med samma namn, som byggdes på 1200-talet.

Brno grönsaksmarknaden
Övre torget, eller den så kallade grönsaksmarknaden.

Brno är en vacker liten stad, med pittoreska hus och ett stort antal spännande sevärdheter. Till exempel kan man besöka det gamla rådhuset, som har en utmärkande gotisk ingångsportal, där en av spirorna är krokig. Enligt legenden beror detta på att stenhuggaren som gjorde portalen inte fick betalt för sitt arbete och hämnades genom att gestalta spiran på det här sättet. I valvet som leder in från portalen hänger det en drake. Draken är än idag en symbol för Brno samt förekommer i flera sagor och historier.

Brno är en vacker liten stad, med pittoreska hus samt ett stort utbud av spännande sevärdheter och restauranger.

En annan intressant sevärdhet i gotisk stil hittar man på fasaden av St. James-kyrkan. Närmare bestämt vid fönstret på södra sidan av klocktornet. Här sitter det en liten staty i form av en naken man, som sticker ut sina bara skinkor mot de förbipasserande.

Brno grönsaksmarknaden stånd
Under grönsaksmarknaden finns det ett nätverk av gångar och andra utrymmen, som är öppet för besökare.

Strax söder om vårt hotell ligger den imponerande St. Peter- och Paul-katedralen, som också den har en spännande egenhet. Här slår kyrkklockorna nämligen middag (tolv) klockan elva på förmiddagen. Historien bakom detta utspelade sig under det trettioåriga kriget, då den svenska(!) armén belägrade Brno. Efter tre månaders belägring kungjorde den svenske generalen, Torstenson, att om han inte kunde inta Brno innan katedralens klockor slog middag samma dag så skulle han ge upp belägringen. Detta ledde till att de försvarande styrkorna tidigarelade klockringningen med en timme, varpå svenskarna gav sig av.

Brno fontän natt
Sådant man stöter på efter mörkrets inbrott i Brno. Fontänen står i parken framför Janáček-teatern.

Från St. Peter- och Paul-katedralen är det inte långt till det övre torget, som även kallas för grönsaksmarknaden. Här hålls det mycket riktigt marknad under hela året, med allt från grönsaker och frukt till bröd, kryddor, honung, blommor och hantverk. Det mesta (allt?) verkar vara lokalproducerat. Torget är omgivet av vackra byggnader från olika epoker. Dessutom är det underminerat med ett nätverk av gångar och andra utrymmen, vilka tidigare har fungerat som bland annat förvaring och utskänkningslokaler. De underjordiska gångarna är öppna för allmänheten.

Brno Kohout na Vine rulle
Amuse bouche hos Kohout na Víně, bestående av en asiatisk grönsaksrulle.

Intill torget ligger bland annat Reduta-teatern, som tros vara den äldsta i Europa. Här framträdde till exempel den då elvaåriga Wolfgang Amadeus Mozart vid Julen 1767. Ytterligare en teater att lägga på minnet i Brno är för övrigt Mahen-teatern, i neorenässansstil, som blev den första offentliga byggnaden att lysas upp med (Edisons) glödlampor, vilket skedde år 1882.

Brno Kohout na Vine sjögräs
You had me at wakame med sojabönor.

En bit norr om grönsaksmarknaden ligger frihetstorget, eller även det nedre torget (se bild högst upp). Det är Brnos största och förmodligen äldsta torg, som genom åren har behållit sin historiska triangulära form. Torget är kantat av eklektisk arkitektur. Här anordnas kontinuerligt olika typer av föreställningar, marknader och evenemang. Vid den ena långsidan står det en ganska märklig klocka, som dessutom är lätt att missa om det är just en klocka man letar efter (se bild högst upp).

Brno Kohout na Vine servering
Fotograferandet är ett klassiskt scenario när man är ute och reser med branschkollegor inom journalistik, bloggande eller sociala media.

Klockan installerades på torget 2010, för att markera 365-årsjubileumet av Brnos ståndaktiga motstånd mot de svenska styrkorna under det trettioåriga kriget. Den är tillverkad i svart granit och har en form som enligt uppgift ska föra tankarna till en gevärspatron. Det är ganska svårt att faktiskt utläsa tiden från klockan, utom just klockan elva på förmiddagen (jämför ovan). Vid det klockslaget släpper klockan nämligen ut en glaskula.

Brno Kohout na Víně fikon
Lyxig förefterrätt i form av ett dekadent fikon.

Vår rundvandring börjar närma sig sitt slut och vi beger oss därför till restaurangen Kohout na Víně, där vi har en middag inbokad. Kohout na Víně öppnade 2016. Namnet betyder coque au vin på tjeckiska, vilket också motsvarar dess signaturrätt. Det är en restaurang och vinbar i ett, med ett utbud på över 200 olika vinsorter, varav en stor andel går att beställa by the glass. Vinlistan är internationell men med fokus på Moravien, Slovakien, Slovenien och Italien. Dessutom inkluderar den flera naturviner och orange viner.

Kohout na Víně serverar à la carte men för kvällen ska vi prova på deras avsmakningsmeny, som består av nio rätter. Vi träffar en av restaurangens ägare. Han förklarar att de inte följer någon utpräglad kulinarisk stil, utan kör på ett koncept av ”punkfood”, som kan innebära allt från blodkorv till bakade ostron.

Brno Tugendhat rum
Villa Tugendhat byggdes 1929-1930 av den tyske arkitekten Mies van der Rohe.

Till mig har köket vegananpassat menyn. Veganversionen innehåller bland annat tempuragrönsaker, hummus med influenser från Nordafrika, champinjoncarpaccio, asiatiska nudlar med tofu och chili samt ett dekadent litet fikon. Varje rätt kombineras med ett nytt vin. Till exempel får vi testa en sekt från vingården Volařík i närbelägna Mikulov, en 2016 riesling från det moraviska vinhuset Gurdau, en 2015 pinot blanc från likaså moraviska Špalek, ett solera-lagrat vin samt ett orange vin. Efter en således ganska lång och hursomhelst välsmakande middag återvänder vi till vårt hotell, vilket innebär en kort promenad genom stadskärnan.

Brno Tugendhat vardagsrum
Interiör från vardagsrummet. I bakgrunden syns vinterträdgården.

Nästa morgon inleder jag starkt med några backintervaller i Špilberk-parken. Därefter ger vi oss av för ett besök till Villa Tugendhat, vilken är ett av Brnos många exempel på funktionalistisk arkitektur. Villan byggdes 1929–1930 av den berömde tyske arkitekten Mies van der Rohe och anses vara dennes mest betydelsefulla verk. Den har fått sitt namn från ägarfamiljen, Greta och Fritz Tugendhat. Greta erhöll landet där villan står idag som bröllopspresent av sin pappa. Hon och hennes man bodde där fram till 1938, när de var tvungna att fly från nazisterna, i och med att båda var av judiskt ursprung.

Brno Tugendhat tvättrum
Servicelokaler i villans källare.

Van der Rohe tycks inte ha haft någon övre budget att förhålla sig till vid byggandet av villan. Den utmärker sig genom exklusiva materialval samt för den tiden högteknologiska lösningar och detaljer. Inredningen har en öppen planlösning. Till exempel delas vardagsrumsytan av med en vägg i lätt transparent onyx från Afrika. Vardagsrummets panoramafönster ut mot trädgården går att fälla ned automatiskt, med en tryckknapp. I källaren finns det bland annat ett stort tvättrum med en tvättmaskin i original från 1930-talet samt en förvaringskammare för pälsar och andra dyrbara klädesplagg, där de var skyddade från mal.

Brno Tugendhat trädgård
Ge mig en blomma och jag glömmer allting annat. Vy från Villa Tugendhats trädgård.

Vi avslutar vår guidade tur och tar oss tillbaka in till stadskärnan för att äta lunch. Mina kollegor slår sig ned på Lokál U Caipla, en stilren och trendig restaurang där det serveras traditionell (läs: stabbig) tjeckisk mat. Eftersom deras veganutbud antogs vara obefintligt har jag blivit rekommenderad att istället besöka Forky’s, ett avspänt kafé med helvegansk meny, där den röda curryn tydligen ska ”hålla New York-klass”. Detta tvivlar jag inte på. Däremot är jag ingen större curryätare utan beställer istället grillade morötter med blomkål, kikärtor, aromatiskt ris (gurkmeja?) samt en grön majonnäs med vitlök. Väldigt gott och vällagat, särskilt morötterna.

Brno Skog
Hipsterkafé – check. Cold brew – check. Här hos Skøg i centrala Brno.

Forky’s är beläget vid St. James-torget och den vackra St. James-kyrkan, den som har en liten naken staty vid ett av fönstren. Intill torget ligger det flera andra uteställen. Bland annat baren Výčep na Stojáka, där det inte finns några stolar, utan man istället står upp och dricker sin tjeckiska mikroöl. Ett livligt ställe med god stämning, enligt vår guide.

Jag är inte så förtjust i öl. Däremot dricker jag gärna kaffe och beger mig därför till kaffebaren Skøg, som erbjuder hantverkskaffe och kafémeny i modern industriell miljö. Till min förtjusning har de även cold brew. Efter att ha druckit ur mitt kaffe sammanstrålar jag med resten av gruppen. Det är dags att hämta väskorna och göra sig redo för avfärd mot flygplatsen.

Foto: Johanna Bergström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *