Mikulov, en idyllisk stad i Södra Moraviens vindistrikt

Mikulov Södra Moravien Mikulov

Under en resa till Tjeckien i fjol besökte vi Södra Moravien, i sydöstra delen av landet, som bland annat är känt för att vara en viktig vinregion. En av de mest betydelsefulla vinproducerande städerna är Mikulov som ligger ett stenkast från den österrikiska gränsen. Faktiskt så nära gränsen att man kan se den, åtminstone från utsiktspunkten vid stadens imponerande château.

Mikulov är en idyllisk stad som har välbevarad äldre bebyggelse i kombination med ett utbud av moderna restauranger, caféer och fina små butiker för bland annat livsstilsprodukter och delikatesser. Här bor omkring 8000 människor. Stadens historia har till en stor del präglats av två ledande familjer: Lichtenstein och Dietrichtstein.

Mikulov Södra Moravien Mikulov torget
Runtom Mikulovs centrala torg hittar man ett stort antal historiska sevärdheter.

I centrala Mikulov finns det flera historiska landmärken, som till exempel synagogan, familjen Dietrichsteins gravkammare och det centrala torget. Det sistnämnda är dessutom mer eller mindre översållat av monument, bland annat den kolumnliknande skulpturen av den heliga treenigheten samt en fontän föreställande gudinnan Pomona med ett ymnighetshorn. Lite längre bort, på en kulle i närheten, ligger även det så kallade gettornet, ett tidigare försvarstorn som byggdes på 1400-talet. Härifrån har man en vacker utsikt över stadskärnans takåsar.

Mikulovs största (ur flera bemärkelser) sevärdhet är dock antagligen dess slott (se bild högst upp), vars historia sträcker sig tillbaka ända till 1100-talet. Slottet har förstörts samt byggts om och till i omgångar, från ett renässansslott till en idag mer barock stil, som också är omgiven av en klassisk barockträdgård. Ursprungligen byggdes det som ett fort för att bevaka landsgränsen till Österrike.

Mikulov Södra Moravien Mikulov Getberget
Utsikt från kullen där Gettornet ligger. I fjärran ser man (teoretiskt) gränsen till Österrike.

En av slottets många sevärdheter är en jättestor vintunna, som befinner sig i det regionala museet. Tunnan tillverkades på 1600-talet och rymmer ungefär 101 400 liter, vilket motsvarar 135 000 vinflaskor. På den tiden då vinmakarna betalade sina skatter in natura, i vin, användes tunnan just för att samla in skatter.

Vi lämnar slottet och går för att äta lunch på restaurangen Tanzberg, som har fått sitt namn från en tidigare benämning på det som numera kallas för The Holy Hill, en stor kulle öster om staden som idag kröns av en kyrka och ett klocktorn. Namnet Tanzberg (Dansberget) har att göra med tidigare hedniska traditioner och förkastades på 1600-talet av stadens kardinal.

Mikulov Södra Moravien Lednice Valtice staty
Interiör i det vackra Lednice-slottet.

Ett annat slott inte långt från Mikulov är Lednice-slottet, som är en del av det stora Lednice-Valtice-komplexet, vilket består av ett vidsträckt område med grönytor och flera vackra historiska byggnader. Lednice-Valtice-området finns med på UNESCO:s lista av världsarv sedan 1996. Lednice-slottet står på platsen för ett medeltida fort. Byggnaden fick sin nuvarande engelsk-gotiska stil under mitten av 1800-talet. Slottet omges av en vacker park på omkring 200 hektar, där det enligt uppgift ska växa ungefär 20 000 tulpaner varje vår. Vid slottets ena sida ligger dessutom ett växthus som ger rum åt ett stort utbud av subtropiska och tropiska plantor. Här finns bland annat ett över 400 år gammalt palmträd samt Europas första asfaltsgolv.

Mikulov Södra Moravien Lednice Valtice salong
Lednice-slottet har enligt uppgift uppemot 350 stycken lönndörrar.

Vi får en rundvisning av slottet, som tar emot ungefär 500 000 besökare per säsong. Vår guide berättar att byggnaden har hela 350 lönndörrar, varav vi använder en av dessa under vårt besök. I biblioteket finns det omkring 2000 böcker, vilka dock inte är på tjeckiska, då den adliga Liechtenstein-familjen, som ägde och använde slottet, kom från Österrike.

I slottsparken har man under årens lopp lagt till det ena byggnadsverket efter det andra, för att imponera på slottets gäster. Bland annat står det en 60 meter hög minaret vid kanten av slottsdammen, varifrån man har en vacker panoramavy över hela området. Här och där i slottet och i parken finns det även kinesiska influenser och detaljer. ”Alla tjeckiska châteaus har ett asiatiskt rum med inredning gjord i Europa”, säger vår guide förklarande. Och det har vi faktiskt redan sett exempel på, när vi besökte Vranow nad Dyjí-slottet utanför staden Znojmo.

Mikulov Södra Moravien Lednice Valtice växthus
Slottets växthus har ett stort utbud av plantor. Här finns även Europas första asfaltsgolv.

Från Lednice-slottet cyklar vi över till systerslottet Valtice, en sträcka på ungefär åtta kilometer. Södra Moravien har många fina cykelleder och är en omtyckt cykeldestination hos tjeckerna själva, även om det är relativt oupptäckt av övriga världen än så länge.

Valtice-slottet är byggt i en imponerande barockstil. Vårt mål med besöket är att bekanta oss med Wine Salon of the Czech Republic, vilket är en prestigefylld nationell tävling för vinmakare, där det varje år delas ut priser i ett antal kategorier. Tävlingen är endast öppen för viner gjorda av druvor som odlas i Tjeckien.

Mikulov Södra Moravien Lednice Valtice Valtice
Det imponerande Valtice-slottet.

När tävlingsprocessen är avslutad ställs de 100 bästa vinerna ut i Valtice-slottets anrika källarvalv, där de finns tillgängliga för provsmakning för allmänheten. Det erbjuds både guidade provningar och så kallade öppna provningar, vilket innebär att man går runt själv under en begränsad tid och provsmakar.

Vi deltar i en guidad vinprovning med oenologen Viktorie Janska. Bland annat provar vi en andre 2012 från vingården Michlovský, som har en fruktig doft och smak samt behagligt mjuka tanniner. Andre är en röd druva som utvecklades i Moravien på 1960-talet. Som sista vin i vår provning får vi även prova årets (alltså fjolårets vid det här laget) totalvinnare (om jag förstod saken rätt), en 2015 welschriesling från producenten Zámecké Bzenec.

Mikulov Södra Moravien Mikulov Sonberk
Chardonnaydruvor på vinfältet framför Sonberks anläggning.

Eftermiddagen går vidare i vinets tecken när vi tar sikte på vingården Sonberk, som är belägen strax norr om Mikulov. Här träffar vi Dagmar Fialová, som är gårdens marknadschef. Sonberk grundades 2003 och gården stod klar 2008. Den är modernt designad, för att både vara funktionell och samtidigt smälta in i de natursköna omgivningarna. Området där den ligger har en lång tradition av vintillverkning och vinerna härifrån har historiskt sett varit mycket eftertraktade.

Dagmar berättar att Sonberk arbetar hållbarhetsinriktat på flera nivåer och enbart använder sig av egna druvor, i en blandning av nya och gamla plantor. Odlingen sker till största delen i anslutning till produktionsanläggningen, vilket har fördelen att det ger korta transportsträckor. Druvorna plockas för hand i små lådor och sorteras för hand.

Mikulov Södra Moravien Sonberk vinskörd
Till vänster: skördearbetare på Sonberks vinfält. Till höger: sorteringsbordet.

Framför allt producerar Sonberk vita viner men de har även ett litet fält på en brant sluttning där det odlas små mängder merlot, vilket fungerar bra på grund av den ökade solexponeringen. På loftet finns det även en lokal där man kan torka druvor till russin, som det sedan görs sött dessertvin av. För att främja områdets biologiska mångfald odlar man dessutom andra typer av växter på anläggningen, till exempel aprikoser och valnötter.

Sonberks viner är flerfaldigt prisbelönta och tävlar bland annat i Wine Salon of the Czech Republic, som vi har besökt tidigare samma eftermiddag. 2017 vann deras pálava 2015 även platinum i prestigefyllda Decanter. Dagmar berättar att vinet därefter sålde slut på två veckor och tyvärr kan vi därför inte prova det. Pálava är en regional tjeckisk druva som blev officiell på 1970-talet. Druvan har fått sitt namn efter bergen den traditionellt växer på, vilka ligger inom synhåll från Sonberks anläggning.

Mikulov Södra Moravien Mikulov Sonberk vinglas
Chardonnay blir sällan fel i mitt glas. Här Sonberks flaggskeppsvin från 2012.

Innan vi tackar för oss får vi prova ett urval av gårdens viner, bland annat en riesling från 2015, vilket Dagmar förklarar är deras flaggskeppsvin och som har belönats med flera utmärkelser. Därefter provar vi även samma vin från 2012, som med den längre lagringstiden har blivit rundare och ännu mer aromatiskt i smaken än sin yngre släkting. Avslutar gör vi med en pálava 2016, alltså nästa årgång av det prisvinnande vinet i Decanter.

Vi tar farväl av Dagmar och ger oss av mot vårt boende för natten, vilket kommer att vara på ännu en av regionens vingårdar, nämligen Slechtitelka och Hotel André. Där blir det ytterligare en spännande vinprovning innan vi nästa dag ska fortsätta till Brno, vilket är Tjeckiens näst största stad.

Foto: Johanna Bergström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *