Scandic lanserar veganburgare

Som vegan är det inte var dag man blir inbjuden till en burgarlansering. Men förra veckan var det dags, när Scandic invigde sin nya veganska burgare, som finns på hotellkedjans svenska meny sedan början/mitten av september.

Scandics nya plantbaserade burgare tillverkas av det amerikanska företaget Beyond Meat och har därav fått det logiska namnet Beyond Burger. Receptet består bland annat av ärtor, för proteinets skull, bambucellulosa, rödbetor, som ger färg och smak, samt kokosolja och potatisstärkelse, vilka tillför saftighet.

Scandic veganburgare från sidan
Scandics veganburgare serveras med bröd, krispig sallad, syrad rödlök, vegansk ost samt vegansk chimichurrimajonäs.

”Vår nya veganburgare är galet bra. Vi provade fyra olika sorter och när jag kom till Beyond Burger kände jag direkt att ’den här är det’”, säger Thomas Fankl, som är ansvarig för Food & Beverage på Scandic Sverige.

Galet bra!

Thomas är själv flexetererian, enligt egen utsago, och berättar att han ständigt är på jakt efter nya vegetariska produkter till Scandics menyer. En viktig del av hotellkedjans hållbarhetsstrategi framöver är att ta in mer växtbaserade alternativ samt närproducerade råvaror. Till exempel använder sig Scandic Sverige idag enbart av svensk kyckling, vilket motsvarar 200 ton kött per år. Dessutom har man ersatt sugrören med papperssugrör, samt jobbar på att begränsa konsumtionen av sugrör.

Scandic veganburgare lanseringen
Glada miner under lanseringseventet för burgaren, som hölls på Scandic No. 53 i Stockholm.

”En stor målgrupp för vår nya burgare är ’allätare’, som letar efter klimatsmarta alternativ. Att behovet finns [av att tänka på miljö och klimat] är det ingen tvekan om. Det är bara att titta på hur vädret har varit i somras här i Sverige, för att inte tala om andra exempel på extremväder som storm och översvämning runt om i världen”, fortsätter Thomas.

Tillbehören till Scandics Beyond Burger-burgare har tagits fram av hotellkedjans kulinariska team. Burgaren serveras som en helt plantbaserad rätt, med bröd, ost, chimichurrimajonnäs, krispig sallad, tomat och syrad rödlök. Vid lanseringen på Scandic No. 53 på Kungsgatan får vi dessutom varsin liten skål med pommes frites till.

Scandic veganburgare med öl
I samband med lanseringen fick vi även chansen att prova på en ny helt alkoholfri öl från Brutal Brewing.

Själva burgaren har en saftig och angenäm struktur, med härlig  karaktär av umami. Majonäsen och rödlöken är smakrika och blir en bra kombination med den lite mildare osten. Brödet är fluffigt och pommes fritesen krispiga. Att dricka till får vi även chansen att prova en nyhet från mikrobryggeriet Brutal Brewing, nämligen deras nylanserade alkoholfria öl A Ship Full of IPA (en IPA om någon skulle undra).

Jag är egentligen ingen öldrickare och ej heller särskilt förtjust i alkoholfria öl eller viner. Trots det beslutar jag mig för att testa nyheten – och blir positivt överraskad. För det första får man inte alls känslan av att det är en alkoholfri produkt, trots att den bokstavligen har en alkoholhalt på 0,0 %. För det andra är ölen riktigt god och aromatisk, med en fin balans mellan beska, fyllighet och malt. Hoppsan, tänker jag förvånat efter att ha tagit en första skeptisk klunk.

Jag blev vegetarian redan som barn och har varit vegan i tre och ett halvt år vid det här laget. Under den tiden har det hänt otroligt mycket på marknaden för plantbaserade alternativ, både i livsmedelsaffärerna samt (ännu mer) på restaurang- och cafésidan. Scandic har inte lovat för mycket med sin nya burgare och jag hoppas att gästerna vågar sig på att prova den – även de mer inbitna köttätarna.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *