Bland sagoslott och vingårdar i Södra Moravien

I fjol besökte jag Tjeckien för första gången. Lite otypiskt för en förstagångsbesökare gick resan inte till Prag utan till Södra Moravien, som ligger i sydöstra delen av landet, nära gränsen till Österrike och Slovakien. Södra Moravien är känt som en viktig vinregion och detta är även det område i Tjeckien som har det högsta antalet soltimmar. Klimatet är varmt och därför gynnsamt både för vinodling och jordbruk samt för olika typer av utomhusaktiviteter.

Vår första anhalt i Södra Moravien är staden Znojmo, som befinner sig i hjärtat av regionens vintillverkning och genomkorsas av floden Thaya. Vi checkar in på hotellet Lahofer, som är centralt beläget och ägs av vinproducenten med samma namn. Därefter beger vi oss ut på en liten rundvandring i stadskärnan. Znojmo har ungefär 35 000 invånare och befinner sig drygt tio kilometer från den österrikiska gränsen. Staden har ett stort utbud av historiska sevärdheter. Två av de viktigare är rådhustornet samt det underjordiska nätverket av gångar.

Znojmo Södra Moravien Tjeckien underjordiska gångar
Under Znojmos stadskärna slingrar sig hela 27 kilometer av underjordiska gångar.

Rådhustornet i Znojmo byggdes under mitten av 1400-talet, efter det att det dåvarande rådhuset hade brunnit ned. Det är knappt 80 meter högt i sin helhet och har ett vackert tak i oxiderad koppar, med flera spiror. Arkitekturstilen är sengotisk. Ursprungligen hade tornet en funktion som vakttorn, i och med att Znojmo var en del av ett vaktnätverk utmed landets södra gräns. Från tornet kunde vakthavande även skicka meddelanden till olika delar av staden. Varje hel timme ringde han (jag tror att det oftast var en man) i tornklockan. Efterhand övergick man till att bara ringa vid bränder. Tornet var fortsatt bemannat fram till början av 1900-talet. Från den lilla balkongen strax under taket har man en milsvid panoramautsikt över det omgivande landskapet, vissa dagar så långt som till de österrikiska alperna. Tornet ligger ett stenkast från Znojmos centrala torg, som kantas på ena sidan av en ganska ful galleria från 1961.

Znojmo Södra Moravien Tjeckien Vranov nad Dyji
Vranow nad Dyjí ser ut som ett riktigt sagoslott. Man bara väntar på att se en jungfru släppa ut sitt långa hår genom ett av fönstren.

Znojmos nätverk av underjordiska gångar började byggas under Medeltiden som källare för lagring av jordbruksprodukter. Efterhand utvecklades de underjordiska utrymmena till ett alltmer komplicerat nätverk av gångar, som på vissa platser går hela fyra våningar ned i marken. Sammanlagt sträcker sig de slingrande gångarna omkring 27 kilometer under centrala Znojmo och har bland annat tjänat som tillflyktsort för stadens befolkning under oroligheter och krig. Bra att veta för den som vill besöka gångarna är att det ofta är trångt och lågt i tak, samt kan vara ojämnt och lite halt på marken.

Znojmo Södra Moravien Tjeckien Vranov nad Dyji salong
Symmetri var en viktig trend när slottet byggdes.

En kort bilfärd väster om Znojmo, också vid floden Thaya, ligger staden Vranow nad Dyjí. Hit åker vi för att besöka det vackra slottet, som är beläget på en klippa högt ovanför staden, precis som i en saga. Slottet är byggt i barockstil på ruinerna av ett annat slott, varifrån flera av tornen har bevarats till den nya byggnaden. Vi får en rundvandring i de välbevarade lokalerna av guiden Kristyna Zavacka. Hon berättar att slottet idag har ett slags nationell kulturmärkning och sedan 1945 ägs av staten.

Znojmo Södra Moravien Tjeckien Vranov nad Dyji sal
Spektakulär festsal i Vranow nad Dyjí -slottet.

Bland många fina och unika föremål i slottet finns bland annat handmålade tapeter i original från 1700-talet samt ett stort antal kakelugnar i par, där bara en av dem användes som värmekälla, men man byggde två för symmetrins skull. Vi passerar även en hopfällbar skiljevägg i elegant chinoiseriestil. Kristyna förklarar att det intressanta med den väggen är att den har målats av en konstnär som aldrig har satt sin fot i Asien. På slottets terrass står det en automatisk kanon, som tändes av solens strålar varje dag klockan 12.00 för att signalera att det var dags för lunch, eller middag som det hette på den tiden. Jag sträcker ut handen för att röra vid en av väggarna medan vi promenerar genom korridoren men blir genast tillrättavisad av en vaksam museivakt.

Znojmo Södra Moravien Tjeckien lunch
Från vår lunch på en terrass med vacker utsikt över dalgången längs med floden Thaya.

Väl åter i Znojmo har vi en middag inbokad på hotell Lahofers restaurang. Efter middagen är det dags för vinprovning med ett urval av Lahofers viner. Vintillverkning har alltid varit en viktig del av den tjeckiska kulturen och delas generellt sett in i de två regionerna Moravien (av vilket Södra Moravien är en del) samt Bohemia. Moravien är det ledande området av de två. Znojmo utgör en av dess fyra underregioner.

Znojmo Södra Moravien Tjeckien utsikt vin
Södra Moravien som vinregion är främst känd för sina vita viner, som riesling och grüner veltliner.

Provningen i Lahofers vinkällare leds av Jaroslav Chaloupecký, som jag tror arbetar som brand ambassador för varumärket. Han berättar att alla Lahofers viner produceras av vinhusets egna druvor. Företaget har 430 hektar av vinodlingar, vilket gör det till en av de större vinproducenterna i hela Tjeckien. De tillverkar ett brett utbud med allt från torra till söta viner, vilka främst säljs i specialist- och delikatessbutiker.

Regionen är framför allt känd för sina vita viner. Exempel på de mest vanligt förekommande druvorna är bland annat riesling och grüner veltliner. Förutom de större vingårdarna finns det även flera små familjeföretag, som bara tillverkar för familjens behov och möjligen säljer till sina vänner. Ett exempel på detta är Znojmo-baserade Pialek & Jäger, vars chardonnay reserva vi har stiftat bekantskap med vid vår lunch tidigare samma dag.

Znojmo Södra Moravien Tjeckien cykeltur
Den natursköna nationalparken Podyjí är en härlig plats för vandring och cykling.

En favorit bland de viner vi provar under kvällen är en pinot blanc från 2015, som Jaroslav förklarar är typisk för detta område. Vinet har en ganska subtil doft men är desto mer uttrycksfull i smaken, som är söt och aromatisk, med toner av ek. Vi provar även ett dessertvin (2016) på en lokal druva, pálava, som odlas vid de kalkrika Pálava-bergen. Detta vin har en doft som påminner om muscat. Smaken är aromatisk och söt, med inslag av kanel.

Znojmo Södra Moravien Tjeckien vinfält
Vingården Šobes är en av Tjeckiens äldsta. Från deras kiosk kan man köpa ett glas vin medan man är ute och promenerar eller cyklar (oavsett hur rekommendabelt detta är).

Följande morgon sätter vi kurs på nationalparken Podyjí, som är belägen strax utanför Znojmo. Här ska vi ge oss ut och cykla genom det natursköna landskapet, vilket sträcker sig utmed floden och västerut. Efter en kort inledande cykeltur når vi fram till en liten kiosk i kanten av ett vinfält som tillhör gården Šobes, vilken är en av Tjeckiens äldsta vingårdar. Här stannar vi till för att ta ett glas vin innan vi cyklar vidare genom byn Šatov, som ligger precis vid landsgränsen. Där finns det en militärbunker från mitten av 1900-talet som var i bruk ända fram till 1999.

Znojmo Södra Moravien Tjeckien lunch 2
Fräsch vegansk förrätt hos restaurangen på Vinice Hnanice.

Från Šatov fortsätter vi till vingården och hotellet Vinice Hnanice, där vi äter lunch i restaurangen. Vår vistelse i Znojmo är över för denna gång. Nästa anhalt på resan är den idylliska staden Mikulov, som även den är en underregion till den moraviska vinregionen.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *