På matfestival i Århus

Förra hösten fick jag chansen att besöka Århus Food Festival, vilket är Nordens största matfestival och då arrangerades för sjätte året i rad. Festivalen lockar årligen omkring 30 000 besökare och hålls på det 45 000 kvadratmeter stora området Tangkrogen, som ligger vid Århusvikens strand i södra delen av staden. Precis som i fjol går 2018 års festival av stapeln under en helg i början av september, närmare bestämt den sjunde till nionde.

Under festivalen möts kockar, producenter och matentusiaster från när och fjärran för en bred djupdykning i den mångsidiga danska matkulturen. Förutom ett varierat utbud av utställare, där det erbjuds smakprover och försäljning, anordnas det även föredrag, workshops, provsmakningar och demonstrationer av ledande personligheter inom landets gastronomi. Dessutom utgör festivalen en träffpunkt för industrin, med värdefullt nätverkande, vilket sker på fredagen innan dörrarna öppnas för allmänheten.

Århus matfestival stats
Festivalens facts and figures för 2017.

Festivalområdet är uppdelat i olika avdelningar, vilka bland annat inkluderar: Danmarks spisekamre, Planteriget, Mateksperimentariet, Från dyr till bord samt World of food, där även internationella smaker och influenser presenteras. De utställande företagen representerar allt från gårdsproducenter och start ups till globala storföretag som Arla och Castello. Nere vid strandbrynet ligger dessutom området Havet, där besökarna kan prova på delikatesser som ostron och sjögräs. ”Många vet inte att Danmark har de bästa ostronen i hela Europa”, säger festivalchef Anna Lund när jag träffar henne i VIP-tältet, tillsammans med en journalist från ett brittiskt livsstilsmagasin för män, vid min ankomst till Tangkrogen.

Många vet inte att Danmark har de bästa ostronen i hela Europa.

På festivalsöndagen anordnas även de danska mästerskapen i varmkorv, där stjärnkockar, pölsaförsäljare och traditionella korvgubbar står sida vid sida för att göra upp om titeln i tre tävlingskategorier kring den klassiska danska (och svenska) specialiteten.

Århus matfestival Det gode bord insekter
Delar av min middag vid Det gode bord. Observera de friterade larverna.

Att sitta till bords med familj och vänner är en stark tradition i Danmark, som självklart även uppmärksammas under Århus Food Festival. I fjol när jag var där gjordes detta i form av en stor bankett på fredags- och lördagskvällarna, som gick under namnet Det gode bord. Bordet var indelat i åtta olika zoner, där det serverades lika många menyer på olika aktuella teman. En del av syftet med eventet var att få folk kring bordet, som till en del var totala främlingar, att samtala med varandra och knyta nya kontakter.

Århus matfestival Det gode bord
Att sitta till bords och samtala är en stark tradition i Danmark.

Jag närvarade vid Det gode bord och hade blivit inbokad för menyn Viden til bords, ungefär kunskap till bords. Menyns engelska namn var Feed the future och den handlade om att demonstrera framtidens klimatsmarta mat, som baseras på lokala och hållbara ingredienser. Bland annat inkluderades torkade och friterade insekter, vilket av många anses vara en viktig proteinkälla att ha i åtanke för framtiden.

I Sverige är det än så länge delvis olagligt att använda insekter som människoföda. Utan att vara insatt till 100 % så kan jag tycka att det är lite synd. Insektsmjöl till exempel är väldigt näringstätt och har en lägre klimatpåverkan än framställning av bland annat kött eller fisk. Samtidigt är insekter också levande varelser och jag godtar inte riktigt argumentet hos vissa förespråkare att insekter ”känner mindre smärta” än andra djur vid avlivningen. Nå väl, det var en liten utvikning. Som vegan hoppade jag över att äta de friterade insekterna och knaprade istället på en fräsch ogrässallad samt sjögräschips. Till aperitif bjöds det på en drink baserad på vodka, morot, rödbeta och rabarber.

Århus matfestival Nordiska droppar Thy Whisky
På besök hos Thy Whisky i avdelningen Nordiska droppar.

Själva konversationsdelen av Det gode bord blev utmanande för mig, då jag satt vid ett heldanskt bord och därför deltog i en konversation på just danska. Trots att jag pratar flera andra språk, som tyska och franska, kämpar jag fortfarande med att förstå våra grannar i sydväst. Under viktiga samtal brukar jag till och med byta till engelska.

För 2018 års festival har Det gode bord bytts ut mot det som kallas för Den ultimative Aarhusmiddagen (no pressure – med det valet av namn), där fyra av stadens ansedda restauranger bidrar med varsin meny. Middagseventet i sig anordnas på fredagskvällen men samma restauranger kommer även att hålla öppet i Gourmethjørnet under resten av festivalen, där man kan njuta av utvalda rätter till ett reducerat specialpris.

Århus matfestival Nordiska droppar körsbärsvin
Demonstration av körsbärsvin hos Frederiksdal Kirsebaervin.

Morgonen efter Det gode bord beger jag mig direkt till festivalområdet. En avdelning som jag är lite nyfiken på är Nordiska droppar, där man har samlat ett antal nordiska tillverkare av alkoholhaltiga drycker, främst sprit. Jag har blivit förvarnad om att man kan bli ”aningen dizzy” efter ett besök bland dessa stånd men låter mig inte avskräckas. Här provar jag bland annat vit och brun rom från Skotlander Spirits (som har blivit internationellt prisbelönta för den förstnämnda), single malt whisky från Thy Whisky, vilket drivs som en del av ett ekologiskt lantbruk, goda likörer från Norliq samt körsbärsvin, som tycks vara något av en dansk specialitet.

Århus matfestival samosa
Min egenhändigt (mer eller mindre) vikta samosa.

Från Nordiska droppar promenerar jag vidare till det internationella området. Där får jag lära mig att göra samosas, asiatiska friterade degknyten, av två vänliga damer. Därefter plockar jag upp en vegansk glass från det lilla danska företaget Okkels och fortsätter sedan ned till strandbrynet för att provsmaka olika sjögräsprodukter från bland annat Nordisk Tang. På vägen tillbaka passerar jag några utställare som är här för att presentera helt nya produkter, vilka delvis inte ens har satts i försäljning än. Flera av stånden ser gapande tomma ut och en utställare förklarar att det har varit ett jättestort intresse både från bransch och vanliga besökare. Jag hinner i alla fall få ett smakprov på grönsaksbaserad läsk från det nystartade företaget Garden Theory.

Århus matfestival Okkels
Sorbet (vegansk) på morot, persika och apelsin från Okkels Is. Underbar färg – och smak.

Vid det här laget är det egentligen hög tid för en fika med svenska mått mätt. Jag tar därför sikte på en utställare där det var väldigt lång kö tidigare under dagen, nämligen den ekologiska och veganska(!) danska chokladtillverkaren Chøkolade, som håller till på Samsø och producerar hantverksmässig choklad baserad på (enbart) kakaobönor och oraffinerat rörsocker från ett småskaligt lantbrukarkooperativ i Peru. Det visar sig att en potentiell anledning till den kortare kön är att deras veganska chokladpannkaka har tagit slut för dagen, men jag tröstar mig med några mörka chokladhjärtan istället.

Århus matfestival grönsaksläsk
Ett av de nystartade företag som var där för att visa upp sina produkter var Garden Theory, som tillverkar grönsaksbaserad läsk.

Det har varit en smakrik och omväxlande dag på festivalen – och då har jag ändå bara provat på en bråkdel av det mångfacetterade utbudet. Dessutom har jag fått lära mig att staden Århus är en värdig matdestination i sig, med ett stort urval av spännande restauranger, barer och mysiga kaféer. För kvällen har jag siktet inställt på street food-marknaden, vilken är inhyst i en industrilokal i stadskärnan, i närheten av centralstationen. Kanske att jag därefter tar ett glas vin på någon av krogarna utmed Jægergårdsgade.

Århus matfestival choklad
Hantverksmässigt tillverkad kvalitetschoklad, som smakar därefter, från Samsø-baserade Chøkolade.

”Århus Food Festival är till för matintresserade på alla nivåer. Hit kommer både foodies och stjärnkockar, men även folk som helt enkelt uppskattar god och okomplicerad husmanskost”, säger festivalchef Anna Lund sammanfattningsvis, innan vi tar farväl och hon återgår till sitt mer än fullspäckade schema under festivalhelgen.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “På matfestival i Århus”

  1. Åh, vilken intressant festival! Älskar sånt här. Sjögräschipsen lät spännande, var de goda? Likaså aperitifen. Tack för turen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *