Bank Hotel öppnar i Stockholm

Bank Hotel Bonnies rum

I slutet av augusti öppnade det nya boutiquehotellet Bank Hotel på Arsenalsgatan i centrala Stockholm, ett stenkast vardera från Nybroviken och Kungsträdgården. Hotellet ägs av Stureplansgruppen och är inhyst i en K-märkt före detta banklokal från 1910, där tidigare Bankaktiebolaget Södra Sverige huserade. Och där Handelsbanken senare bildades. På de flera meter höga ingångsdörrarna i massiv brons syns fortfarande bankaktiebolagets logotyp.

Bank Hotel dörr
Än idag syns Bankaktiebolaget Södra Sveriges okatgon på byggandens dörrar i massiv brons.

Bank Hotel har 115 rum fördelade på sju våningar. Byggnaden ritades av arkitekten Thor Thorén och uppfördes ursprungligen med inspiration från ett renässanspalats, vilket har tagits vara på under ombyggnationerna. Alla rum är individuellt och ombonat inredda i en harmonisk färgskala samt med taktila material och inbjudande detaljer, som till exempel sten, trä, mjuka tyger, levande växter samt klädda sänggavlar.

Härifrån har man kanske hotellets bästa utsikt.

Vid vårt besök har kaffemaskinerna inte anlänt än, men enligt uppgift är de specialimporterade från Italien. Minibaren innehåller ett exklusivt sortiment av drycker och godsaker. Under vår rundtur får jag dessutom en känsla av att (alkohol)flaskorna blir större med stigande rumskategori. I badrummet kan gästerna njuta av kropps- och hårprodukter från Diptyque, som hotellet sägs har ensamrätt på i Sverige (i offentlig miljö i så fall, gissar jag).

Bank Hotel Bonnies rum och terrass
Rum (till vänster) och svit (till höger) with a view.

”Härifrån har man kanske hotellets bästa utsikt”, säger hotelldirektör Patrik Tuomisto, som tidigare bland annat har varit delaktig i lanseringen av Scandics koncepthotell Haymarket, när vi kommer in i ett av Deluxe-rummen, som har ett bedårande burspråksfönster och ett badrum med fristående badkar samt ett stort panoramafönster som öppnar upp mot Stockholms vackra takåsar.

Bank Hotel lobby lounge
Träpanelerna i lobbyn är nytillverkade, för att matcha med originalen.

Vi fortsätter uppåt i byggnaden och får en glimt av två signatursviter, som kan bokas var för sig men dessutom är sammankopplade med en liten hall samt en stor stenterrass i original, så att man kan använda dem även för ett större sällskap. Alla möbler i rummen och sviterna är specialritade för Bank Hotel. På väggarna hänger noga utvalda konstverk, både från hotellets egna samlingar och från unga, nyetablerade konstnärer.

Bank Hotel lobby lampa
En av lobbyns eleganta lampor i muranoglas.

”Såväl Vimal Kovac som också Per Gunne, Stureplansgruppens VD och huvudägare respektive Vice VD, har ett stort konstintresse”, fortsätter Patrik Tuomisto. Gällande konst har hotellet även ett samarbete med advokatfirman Vinge, för att ställa ut delar av deras konst i lobbyn. Dessutom kommer det att hållas regelbundet växlande utställningar i de anrika källarvalven.

Bank Hotel Papillion
Inredningen i baren Papillion är inspirerad av historiska bankdirektörskontor.

Vi har återvänt till lobbyn, vars träpaneler och golv i svart-vit marmor har nytillverkats för att vara identiska med originalen inne i den gamla bankhallen. I taket hänger en iögonfallande lampa av muranoglas, som består av ett stort antal fristående delar, vilka har monterats separat. Sin symbol, en uggla, har hotellet fått från symbolerna på ingångsportalen i form av ugglor och ekorrar. ”Ugglan står för klokhet och ekorren för sparsamhet/snålhet – så vi valde ugglan”, förklarar Patrik.

Bank Hotel Bonnies detalj
Högt i tak och vackra detaljer i restaurangen Bonnie’s.

Från lobbyn promenerar vi över till andra sidan av hotellets entré, där en av dess barer är belägen. Papillon, som baren heter, är inredd med inspiration från historiska bankdirektörskontor, med fluffiga mattor och väggar klädda i mahogny. Textilierna går i blommönster och jag noterar att flera av mina branschkollegor, som för dagen är klädda i likaså blommiga sommarklänningar, matchar väldigt fint mot inredningen. Själv bär jag som vanligt svarta byxor och en jeansjacka.

Bank Hotel Bonnies stol
Den gröna färgen står traditionellt för pengar, sedlar.

”Det finns två historier om varför baren heter Papillon [franska för fjäril]. Den ena går ut på att det fanns en bankdirektör här som var väldigt intresserad av fjärilar. Den andra historien är att mattan som låg här när vi började arbetena hade ett fjärilsmönster. Hursomhelst har vi låtit det vara några fjärilar även på den nuvarande mattan”, säger Patrik och pekar på fjärilsdetaljerna i mattans blommönster. Lite längre fram kommer det även att öppna ytterligare en bar, i en mer modern tappning, samt en takterrass, nästa år.

Bank Hotel Bonnies förrätt
Förrätt på pocherade ostron, gurka och stenbitsrom.

Det har blivit dags för lunch och vi slår oss ned i Bank Hotels restaurang, Bonnie’s, som självklart är uppkallad efter den ikoniska bankrånaren Bonnie, från den likaså ikoniska duon Bonnie och Clyde. Restaurangen ligger i hjärtat av hotellet, i den före detta bankhallen, med högt i tak och elegant inredning i grön sammet – grön, vilket symboliserar pengar.

Bank Hotel Bonnies förrätt häller soppa
Förrätten förvandlas till en ostronsoppa.

Bonnies meny är inspirerad av ”europeiska kuststäder” och kommer till exempel att erbjuda vagnsservering samt tillagning vid bordet, bland annat av tartar. Här kommer man även att kunna beställa den berömda desserten Piggy Bank, vilken består av marängsviss som presenteras i en spargris av choklad. Undrar om de även gör den i veganformat, tänker jag längtansfullt medan vi tar plats kring borden.

Bank Hotel Bonnies varmrätt
Aromatisk varmrätt med piggvar och curry.

För dagen består menyn av en förrätt på ostronsoppa med gurka julienne och stenbitsrom. Därefter serveras en aromatisk piggvar med kantareller, blomkål, currysås och potatoe brandade (ett slags potatispuré med salt torsk och olivolja). Till ostronsoppan dricker vi en spansk 2015 albariño från Martin Códax Lias. Varmrätten i sin tur ackompanjeras av en 2017 chardonnay från Domaine Laroche i Bourgogne. Två mycket bra viner med andra ord.

Bank Hotel Bonnies viner
Två goda viner som serverades av jättetrevlig personal!

Vi avslutar vår lunch och reser oss upp för att ta farväl. Det är fortfarande några dagar kvar till den officiella invigningen (vilket var den 22 augusti) och snickras alltjämt flitigt på ett par platser i byggnaden. Hissarna och vissa av golven är än så länge klädda av skyddsmaterial, i kontrast mot de eleganta och polerade ytorna runtomkring. Men stämningen verkar vara på topp. ”Det kommer att bli unikt”, säger Per Gunne, vice VD för Stureplansgruppen, avslutningsvis.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *