Kanadensisk nyhet på whiskyhyllan

kanadensisk whisky jp wisers flaskor

En av sommarens nyheter på Systembolaget är den tioåriga och trippellagrade kanadensiska whiskyn J.P. Wiser’s 10 Years Old Triple Barrel, från anrika J.P. Wisers, som är Kanadas äldsta whiskyvarumärke att fortfarande vara aktivt och idag ägs av en partner till den globala dryckeskoncernen Pernod Ricard.

Nyheten blir J.P. Wiser’s första produkt i Systembolagets sortiment. Den är baserad på råg, till största delen, samt har även en viss andel majs. Whiskyn har en nyanserad och komplex smak av mjuka och karamelliga toner, med inslag av bland annat vanilj, kryddor och torkad frukt, samt en lång finish och en intensivt värmande känsla innanför bröstbenet när man sväljer. Alkoholhalten ligger på 40 %. ”Den värmande upplevelsen är ett tecken på att det är en hög andel råg i whiskyn. Det kallar vi för en ’Canadian hug’. Och råg kan även bidra till en lång finish”, säger Dr Don Livermore, Master Blender hos J.P. Wiser’s sedan 2012, som är på besök i Stockholm i samband med lanseringen.

kanadensisk whisky jp wisers Don
Dr Don Livermore, till höger, tillsammans med Rai Fierro från Pernod Ricard.

J.P. Wiser’s 10 Years Old Triple Barrel är dubbelt destillerad i kopparpannor och därefter lagrad på nya amerikanska ekfat, amerikanska bourbonfat och kanadensiska whiskyfat, så att den yngsta whiskyn i blandningen har lagrats i minst tio år när den blandas och buteljeras. Whiskyn finns i Systembolagets ordinarie sortiment sedan början av juni och säljs där i PET-flaskor i två olika storlekar, vilket görs för att minska produktens klimatpåverkan. Den passar bra att avnjutas neat men är även lämplig att inkludera som ingrediens i flera olika typer av cocktails, som till exempel en Manhattan.

kanadensisk whisky jp wisers PET flaskor
Prototyper av PET-flaskorna som J.P. Wiser’s 10 Years Old Triple Barrel säljs i på Systembolaget.

Från Pernod Ricards sida ser man stora möjligheter med lanseringen, för att bredda och öppna upp marknaden för kanadensisk whisky i Sverige. Kanada är enligt uppgift visserligen det näst största produktionslandet för whisky som säljs på den svenska marknaden men ändå inte det första som många tänker på. Landets historia av whiskytillverkning går tillbaka ända till mitten av 1700-talet och har haft en stor ekonomisk betydelse under årens lopp, inte minst i och med skatteintäkter från destillerierna. Dessutom var Kanada först med att införa ålderskrav för whisky, vilket gjordes 1890. Innan dess lagrades whiskyn inte alltid utan kunde säljas direkt.

kanadensisk whisky jp wisers sortiment
Förutom J.P. Wiser’s 10 Years Old Triple Barrel fick vi även chansen att testa andra kanadensiska whiskies.

Efter införandet av åldersbestämning skrevs det en del om kanadensisk whisky och omkring 1900 var Kanada världens största whiskyproducent. I samband med förbudstiden i USA började det dock gå sämre, i och med att man därmed förlorade kunder. Allt enligt Don, som visar sig vara en formlig uppslagsbok inom ämnet. Don förklarar även att kanadensare är, som han säger, “mindre bra storytellers” och ofta har en lite urskuldande ton, istället för att berätta vad de är bra på. Vilket kanske bidrar till att deras whisky idag inte är mer känd och har större spridning än vad som är fallet.

kanadensisk whisky jp wisers provflaska
Äntligen ett produktprov! Alltid intressant att testa samma dryck vid olika tillfällen.

Innan han började sin bana på J. P. Wiser’s arbetade Don Livermore som mikrobiolog på det historiska destilleriet Hiram Walker & Sons Ltd., för att därefter göra en Ph.D. i Brewing och Destilling, som handlar om whiskytunnor och deras inflytande på smaken – om jag förstod honom rätt. Don har även tagit fram en egen variant på ett kanadensiskt whiskyhjul, där han har velat ge hjulet mer av ett ”blender-perspektiv” än vad han såg hos de hjul som redan existerade.  Dons hjul utgår från tre smakkällor: fat, sädesslag och jäst, och benas därefter upp steg för steg ända ut till de kemiska substanserna i hjulets yttersta cirkel.

kanadensisk whisky jp wisers Don whiskyhjul
Delar av Dr Don Livermores kanadensiska whiskyhjul.

”Fråga inte vilken halt av råg en whisky har. Fråga hellre hur mycket 4-etylfenol den innehåller”, föreslår Don som ett exempel på hur man kan använda hans whiskyhjul. 4-etylfenol är ett av ämnena längst ut i hjulet, som bidrar till rökiga och kryddiga smaknoter, påminnande om bacon.

kanadensisk whisky jp wisers Nobis Hotel
Provsmakningen med J.P. Wiser’s anordnades på Nobis Hotel i Stockholm.

”Råg är ryggraden i kanadensisk whisky. Den odlas ofta för att binda jorden i det karga landskapet och vi använder oss gärna av lokala producenter. I destilleriet är det min kollega Kristy som hanterar säden och till och med luktar sig igenom samtliga batcher för att säkerställa hög kvalitet. Om inte doften är rätt så kommer den inte förbi henne”, fortsätter Don. Sedan förklarar han att även jästen är viktigare för en whiskys smak än vad många känner till. Processen vid jäsningen, där den får näring från främst kväve, ger upphov till många av smakerna i whiskyhjulet.

”En gång blev jag tillfrågad i direktsänd TV vad är det är som gör kanadensisk whisky bättre än whisky från andra produktionsländer, som  till exempel Skottland och Irland. Vad det är som får den att stå ut i konkurrensen. Det var inte helt enkelt att svara på, för att uttrycka sig milt. Men jag skulle ändå säga att kanadensisk whisky utmärker sig genom sin flexibilitet och mångsidighet”, säger Don avslutningsvis.

Foto: Johanna Bergström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *