Ny rese- och väskdestination i Stockholm

I april öppnade det globala rese- och väskvarumärket Tumi sin första flaggskeppsbutik i Stockholm, på Birger Jarlsgatan. Öppningen är en del i en omfattande satsning som även inkluderar nya butiker i Paris, Barcelona, London och Madrid. Det är Tumis andra filial i Norden, efter Helsingfors, där det finns en butik på shoppinggatan Esplanaden. Tumi är från början ett amerikanskt varumärke och grundades 1975. Sedan ungefär ett och ett halvt år tillbaka är det en del av Samsonite-gruppens portfolio.

Tumi resväskor Stockholm butik exteriör
Birger Jarlsgatan var Tumis förstahandsval när de letade efter lokaler i Stockholm.

”Tumi är lite speciellt för mig. Jag följde det på håll under många år innan Samsonites köp och försökte ta till mig alla bra saker som de gjorde”, säger Joakim Palmgren, VD för Samsonite Scandinavia, som är på plats i Stockholm för butiksöppningen. Joakim förklarar att Europa och Skandinavien var ett naturligt val för Tumi att expandera på. När Samsonite ackvirerade Tumi kom drygt 70 % av den globala försäljningen från USA medan resten var jämnt fördelat på Europa och Asien, där man därför såg en stor potential för tillväxt. Valet på Stockholm som den första nya butiken att öppna i Norden kom sig av att det är det största huvudstadsområdet i dessa länder, men även en i hög grad internationell stad, med ett stort antal av både fritidsresenärer och personer som reser i tjänsten.

Tumi resväskor Stockholm Alfa portföljer
Ungefär 40 % av Tumis sortiment utgörs av andra produkter än bagage, som till exempel portföljer och accessoarer.

”Birger Jarlsgatan var vårt förstahandsval för lokaler i Stockholm. Det är en fördel att man även kan stanna till med bil vid butiken, för den som har varit inne och handlat och därefter vill hämta upp väskorna snabbt och enkelt”, fortsätter Joakim. Tumi finns sedan tidigare hos Nordiska Kompaniet på Hamngatan men i den nya flaggskeppsbutiken vill man ge kunderna möjlighet att få en bättre helhetsbild av kollektionen. Till exempel utgörs Tumis sortiment till ungefär 40 % av andra produkter är resväskor, som till exempel portföljer, ryggsäckar och accessoarer, vilket många konsumenter inte känner till.

Joakim berättar vidare att den genomsnittlige Tumi-kunden har ungefär sju olika produkter i sin ägo. Produkterna är tidlösa och av hög kvalitet, vilket gör att man behåller dem länge och ofta väljer Tumi igen när man behöver en ny väska eller motsvarande föremål.

Tumi resväskor Stockholm accessoarer
Tumis tagline är “perfecting the journey”, vilket de gör genom en utförlig kvalitetskontroll av alla produkter.

Som en service till kunderna erbjuder företaget olika typer av reparation, som till exempel nya hjul och byte av handtag vid behov. Detta kan beställas i alla Tumis egna butiker, oavsett var någonstans man har köpt sin Tumi-produkt. Dessutom finns det möjlighet att sätta en personlig touch på de flesta produkter, bland annat genom att byta ut läderdetaljer till en annan färg eller prägla med till exempel monogram eller initialer. ”Det var det första som hände efter öppningen i Stockholm, att folk kom in och ville personalisera sina produkter”, säger Joakim.

Stockholm är en stor och växande turiststad, där bland annat Asien utgör en viktig besökargrupp. Joakim förklarar att vissa av varumärkets väskor är tillverkade i Europa, vilket gör att de är billigare i pris här än i Asien och många asiatiska kunder därför väljer att köpa sin väska när de är på besök i till exempel Stockholm, vilket också blir ett fint minne från resan.

Tumi resväskor Stockholm customise
En av de services som erbjuds i Tumis egna butiker är möjligheten att sätta en personlig touch på sin produkt.

Tumis tagline är ”perfecting the journey”, vilket de strävar efter att göra med hjälp av en lista på hela 33 frågor, som gås igenom med alla nya produkter som ska lanseras på marknaden och där varje fråga måste ha ett positivt svar. ”På Tumi ställer man sig alltid frågan: ’Hur kan vi göra resan enklare för kunden’”, fortsätter Joakim. Ett exempel på detta är den omtyckta Alfa-serien, som är tillverkad i ballistisk nylon (samma material som används i skottsäkra västar, därav ballistisk). I samband med de nya regleringarna för medförsel av vätskor på flygplanen för ett antal år sedan, kompletterade Tumi väskan med en genomskinlig necessär i plast, som är platt när den är tom och får plats i väskans ytterfack. På det sättet kan den som reser med enbart handbagage enkelt plocka fram necessären vid säkerhetskontrollen och behöver till exempel inte exponera all sin smutstvätt för flygplatspersonalen vid hemresan.

Tumi resväskor Stockholm ryggsäckar
En trend som Joakim ser just nu är användandet av ryggsäckar, framför allt hos manliga kunder.

För framtiden ser Joakim att den redan ganska mättade resemarknaden kommer att växa ytterligare, med åtminstone ett par procent per år, till att ha fördubblats år 2034, enligt IATA:s (International Air Transport Association) prognos. Han märker även en ökad efterfrågan på handbagageanpassade väskor från kunderna, vilket kan ha att göra med kostnaden för att checka in bagage men även den extra tid som det tar att vänta på bagaget efter landningen. En annan produkt som Joakim ser ett växande intresse för är ryggsäcken, framför allt hos manliga kunder. Idag lättas klädkoden upp både i Sverige och internationellt, vilket i kombination med den ökande tendensen till aktiv livsstil gör ryggsäcken till ett välkommet alternativ. I kontrast gör ryggsäcken dessutom att man har händerna fria för att hantera sin smartphone, eller annan digital teknologi, medan man är på språng.

Tumi resväskor Stockholm dam
Somrig skyltning i butikens damavdelning.

Innan vi rundar av intervjun berättar Joakim att ytterligare en anledning till att prioritera Stockholm för årets butiksöppningar var att Tumi har skådespelaren Alexander Skarsgård som svensk ambassadör. Dessutom är varumärkets höstkollektion för 2018 inspirerad av Skandinavien i sin färgsättning, vilket gör de skandinaviska länderna till en passande plats att sälja den på. ”Höstens kollektion har influenser från hur man ser på Skandinavien utifrån, ur ett slags New York-perspektiv”, säger Joakim avslutningsvis.

Foto: Johanna Bergtsröm

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *