Middagskryssning med fine dining på S/S Drottningholm

Middagskryssning Fine Dining SS Drottningholm Strömma mellanrätt regnbåge

Till sommaren lanserade Strömma Kanalbolaget en ny middagskryssning med fartyget S/S Drottningholm. Kryssningen går under namnet Fine Dining och under den två och en halv timme långa turen serveras en fyrarätters meny samt amuse bouches komponerade av restauratören KC Wallberg, som utsågs till Årets Hållbarhetskock 2017 av föreningen Vi konsumenter.

S/S Drottningholm är en ångslup och byggdes redan 1909 av Motala Mekaniska Verkstad. På 1960-talet var båten med i TV-serien Saltkråkan , i rollen som fartyget S/S Saltkråkan. 1969 började hon trafikera sträckan Stockholm-Drottningholm och fick i samband med detta även sitt nuvarande namn.

Middagskryssning Fine Dining SS Drottningholm Strömma KC
Menyn på S/S Drottningholms Mälarkryssning har tagits fram av KC Wallberg, Årets Hållbarhetskock 2017.

S/S Drottningholm är ett av få fartyg i Stockholms skärgård som fortfarande drivs med ångmaskin. Båten ligger relativt lågt i förhållande till vattenytan (hon har ett lågt fribord), vilket kan kännas lite ovant men egentligen är ganska mysigt då det ger viss närkontakt med vattnet utanför.

Middagskryssning Fine Dining SS Drottningholm Strömma KC
Vi stiger ombord på den lilla ångslupen en solig torsdagskväll i maj.

Menyn som serveras på S/S Drottningholms Fine Dining-kryssningar består av modernt tillagade versioner av klassiska smaker. Ingredienserna skördas i säsong och kommer i första hand från Mälaren med omnejd. All den fisk och skaldjur som inkluderas är MSC-märkt och vinerna är samtliga biodynamiska. På de örter som ingår i recepten gör man även oljor som kan användas som tillbehör. ”För mig handlar begreppet fine dining om att ta tillvara på processen av råvarorna”, säger KC Wallberg själv om konceptet.

Middagskryssning Fine Dining SS Drottningholm Strömma dukning
Matsalen är ganska liten, men elegant dukad med klassiskt porslin.

Vi kastar loss med S/S Drottningholm en solig torsdagskväll i slutet av maj och slår oss ned med varsitt glas cava ute på övre däck. Där serveras först en trio av aptitretare baserade på aktuella primörer. Vid vårt besök är det  picklade rödbetor, en härlig puré på gula morötter samt en krämig röra med västkusträkor. Båten puttrar i sakta mak ut genom Riddarfjärden och efterhand blir det dags att slå sig ned i matsalen en trappa ner.

Middagskryssning Fine Dining SS Drottningholm Strömma förrätt vegan
Vegansk förrätt bestående av bakad rotselleri och lättkokt sparris.

Till förrätt serveras marmorerad kycklingaladåb med vit sparris och ett pocherat ägg. Aladåb är en traditionell rätt som även går under det folkliga namnet slarvsylta, och ofta förknippas med något sladdrigt och mindre aptitligt. Så icke på S/S Drottningholm, där aladåben består av en liten och smakrik portion av utmärkt konsistens.

Middagskryssning Fine Dining SS Drottningholm Strömma mellanrätt vegan
Den veganska mellanrätten utgörs av grillad salladslök med zucchini och en välsmakande emulsion på nässlor och ramslök.

Aladåb kommer från franskans à la daube, där daube betyder gryta. Rätten består av kött eller annat som har kokats in i gelé och var (eller är) ett sätt att ta vara på blandade rester (”slarv”) som annars kanske skulle gå till spillo. Eftersom jag är vegan får jag istället för aladåben en bit bakad rotselleri tillsammans med den färska och lättkokta sparrisen. På tallriken finns även en örtolja samt, för originalrätten, brynt smör.

Middagskryssning Fine Dining SS Drottningholm Strömma Drottningholm
Drottningholms Slott i kvällssolen. Det är här kryssningsturen vänder.

Nästa rätt på menyn är en enrisrökt regnbågsforellsrygg med musslor samt en emulsion på nässlor(!) och ramslök(!). Tallriken (se bild högst upp) är elegant presenterad och emulsionen smakar mustigt av nässlorna samt ramslöken. Veganversionen är en grillad salladslök med zucchini och samma emulsion. ”Fisken är alldeles len”, konstaterar mitt sällskap förtjust.

Under tiden har vi hunnit fram till Drottningholms Slott, där vi ska vända. Solen håller på att gå ned och några av oss skyndar ut i den ljumma kvällsluften för att hinna få en skymt av det vackra 1600-talsbygget på Lovön, där kungaparet har sin officiella bostad sedan 1981.

Middagskryssning Fine Dining SS Drottningholm Strömma huvudrätt hjortsadel
Huvudrätt i form av hjortsadel med konfiterad potatis och rödvinssås.

Tillbaka i matsalen har serveringspersonalen börjat bära in varmrätten, som består av hjortsadel med timjan, konfiterad färskpotatis, en hyvlad ragu på morot, grillad salladslök och zucchini samt syrad rödlök, örtkräm och en rödvinssås med märg. På vegantallriken har man bytt ut hjortsadeln mot portabellosvamp, en av mina favoritråvaror, samt ersatt rödvinssåsen med örtolja. ”Köttet är så mört att det nästan är magiskt. Det bara faller isär”, säger mitt sällskap uppskattande. Hon äter sällan kött, av flera olika anledningar. Men vid ett tillfälle som detta, då man vet att köttet är hållbart och medvetet inköpt samt tillagat till perfektion och dessutom i precis lagom storlek, då uppskattar hon en god köttbit desto mer.

Middagskryssning Fine Dining SS Drottningholm Strömma huvudrätt vegan
Portabellosvamp är en av mina favoriter. På den veganska menyn har den fått ersätta hjortsadeln.

Utöver de fyra rätterna kan man också välja att lägga till en tallrik med gårdsostar. Vi känner att vi är ganska nöjda med menyn som den är, men våra bordsgrannar meddelar entusiastiskt att osttallriken är mycket god.

Utanför fönstret börjar omgivningarna att se bekanta ut igen, vilket betyder att vi närmar oss Klara Mälarstrand, som också var vår utgångspunkt. På borden står nu kvällens dessert, som utgörs av en uppdaterad och lyxig version av den klassiska efterrätten fattiga riddare, vilken traditionellt görs på bröd som börjar bli lite torrt och gammalt. Till den stekta briochebiten (som inte är torr och förmodligen ej heller gammal) serveras helsyltade rabarber, färska jordgubbar, nygjord fläderglass, rabarberkaramell(!) samt kaksmulor. Till mig har man ersatt glassen med en jordgubbssorbet. Det känns väldigt exklusivt, i all sin enkelhet, med de helsyltade rabarberna och karamellen är så god att man kan äta skedvis av den, separat.

Middagskryssning Fine Dining SS Drottningholm Strömma efterrätt fattiga riddare
Modern och lyxig version av den klassiska efterrätten Fattiga riddare.

Till fyrarättersmiddagen erbjuds olika dryckespaket med och utan alkohol. För kvällen nöjde vi oss dock med endast ett glas vin var. Jag stannade kvar vid mousserande medan mitt sällskap valde en spansk rioja från Tierra Agricola Labastida, som är mjuk och generös i sin smakbild och fungerade utmärkt ihop med alla rätterna.

“Varför är man inte ute och åker båt oftare?”, säger en av mina branschkollegor, som också har varit med på samma kryssning, när vi stiger av S/S Drottningholm vid Stadshuset. Och vi är nog flera stycken som frågar oss samma sak.

Strömma Kanalbolags Fine Dining-kryssning med S/S Drottningholm anordnades onsdag till fredag från den 15 maj till och med den 20 juni och kommer igång igen under perioden 22–31 augusti, fortfarande onsdagar till fredagar.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

2 reaktioner till “Middagskryssning med fine dining på S/S Drottningholm”

 1. Åh det ser riktigt gott ut! Ska nog ta en tur i augusti. Hann inte i våras. Önskar en fin sommar.

  Hat förresten skrivit en del om Litauen nu om
  Du är intresserad. Inte allt med om Litauens riviera bl.a.

  Kram

  1. Ja, gör det. Det var jättemysigt och god mat!

   Spännande med Lituauen, ska absolut titta in och läsa lite! Du med, njut av sommaren!

   Kram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *