Svenska och norska mästare för whiskycocktails utsedda

I juni hölls för tredje gången finalen av den årligen återkommande branschtävlingen The North, The Cooper & The Men of Tain by Glenmorangie, där syftet är att hitta de skickligaste skaparna av cocktails med Glenmorangies single malt-whisky. Nytt för i år var att även bartenders från Norge var med och tävlade. Det fanns ett stort intresse för eventet, med ett högt antal inskickade bidrag, varifrån 15 personer från Sverige och tre från Norge utsågs till finalister. Finalisterna har även agerat ambassadörer för Glenmorangie under våren och deltagit i ett utbildningsprogram kring varumärket, under ledning av barprofilen Robert Radovic. Finalen anordnades på First Hotel Reisen i Stockholm.

Whiskycocktail Glenmorangie single malt
Finalen av Glenmorangies bartendertävling anordnades på First Hotel Reisen i Stockholm.

Själva tävlingsuppgiften bestod i att ta fram en personlig och unik whiskycocktail med Glenmorangies single malt. Dessutom ingick det att ta en bild av sig själv tillsammans med drinken – och samtidigt skapa en röd tråd genom hela sin smakbild och storytelling. Fotograferingen gjordes av professionella fotografer men det var upp till deltagarna själva att styla respektive bild. Under våren har ambassadörerna sålt sina signaturdrinkar i barerna där de arbetar, samt spridit kännedom om tävlingen i både sina egna och barernas sociala kanaler.

I finalen bedömdes deltagarnas bidrag utifrån följande kriterier: utseende, smak, kreativitet och utförande. Juryn bestod av Linda Hellman, Brand Manager Glenmorangie Sverige, Karen-Sofie Stenzel, Brand Manager Glenmorangie Norge, Robert Radovic, senior konsult på Liquid Management, samt Jonas Kleerup, kurator och konstkritiker, vilka var och en bidrog till bedömningen med sina specifika kunskaper och kompetenser.

Whiskycocktail Glenmorangie Men of Tain
Namnet på Glenmorangies årliga tävling är The North, The Cooper & The Men of Tain, se pluntans prägling.

Det utsågs två vinnare, en per land. Bland de svenska deltagarna segrade Ewen Craig från Hotel Diplomat i Stockholm, med sin cocktail Samharadh Mòr (vilket betyder summer of Tain på gaeliska). För Norge var det Thomas Stenbeck från Himkok i Oslo som tog hem vinsten, med cocktailen Togail (som betyder lifting på gaeliska). Juryn berättar att det blev nytt poängrekord vid bedömningen av Thomas tävlingsbidrag, samt att nivån överlag var mycket hög i år, med jämn kvalitet och genomgående stor kännedom om produkten.

Whiskycocktail Glenmorangie Thomas
Den norske vinnaren Thomas Stenbeck imponerade på juryn med sina kunskaper.

Noga räknat var det faktiskt bara en enda helnorsk deltagare med i startfältet, då de båda andra tävlande från Norge är av annan härkomst än norsk. Juliet Aronsen-Broderstad, som jag syftar på, kommer ursprungligen från norra delen av landet och arbetar till vardags på The Tasting Room i Bergen. Juliet är certifierad simtränare och började sin bana som bartender bara fem månader innan tävlingen, efter att tidigare ha arbetat inom detaljhandeln. Hon är självlärd bakom baren och lever 100 % veganskt, vilket naturligt nog avspeglade sig även i hennes helveganska tävlingsbidrag, Rosea Caritas.

Whiskycocktail Glenmorangie Juliet finish
Juliet sätter en finishing touch på sina Rosae Caritas.

Juliet berättar att Rosea Caritas är inspirerad av hennes barndom samt av en av hennes viktigaste förebilder, vars karaktärsdrag får representeras av drinkens olika smaker. Färska hallon är en viktig ingrediens och den referensen kommer från Juliets mormorsmor, som enligt uppgift tillverkade hembränt med just hallon hemma i sitt badrum när Juliet var liten. Vid serveringen av drinken till domarna spelade Juliet musik från ett band som kommer från samma område i Norge som hon själv gör, vilket satte en fin touch i tävlingslokalen.

Rosea Caritas översätts med ’pink charity’ till engelska (från latin) och just värderingarna kring drinken och dess budskap var en viktig del av tävlingen för Juliet, bland annat genom att göra drinken vegansk. Under våren har hon samlat in pengar i samband med sitt ambassadörskap och har därefter kunnat donera ungefär 2000 norska kronor fördelat på tre stycken välgörenhetsorganisationer, varav ett lokalt stall för hemlösa djur.

Whiskycocktail Glenmorangie Juliet foto
Juliets tävlingsfoto inkluderade (subtilt) både en PETA-symbol och ett rosa band från Bröstcancerfonden.

”Att vara med och göra skillnad genom att ge till andra är lika essentiellt för mig som det är att andas. Som bartender och finalist i tävlingen har jag stora möjligheter att nå ut och sprida medvetenhet kring frågor som djurvälfärd och kampen mot cancer. Därför är det viktigt att utnyttja den chansen”, säger Juliet om sitt samhällsengagemang. Hon berättar att hon ser sig själv som en barkeeper snarare en bartender: en person som ser varje enskild gäst som en individ och gärna vill tillmötesgå dess individuella behov. Sin tävlingsdrink fick hon själv inte tillfälle att provsmaka förrän efter att ha skickat in den, eftersom hon just då hade en vit månad.

Whiskydrink Glenmorangie sortiment
Dagens huvudpersoner var medlemmarna i Glenmorangies sortiment av single malt-whisky.

”När jag blandar drinkar går jag mycket på magkänslan och använder mig till en stor del av doftsinnet. Att ta en vit månad gör jag för att visa att det är möjligt även i vår bransch”, fortsätter Juliet. Hon har själv ”ingen aning” om varför just hon tog sig till finalen men berättar att den bekräftelse som det gav har gett hennes självförtroende en knuff i rätt riktning.

”Vi är överväldigade både över antalet inkomna bidrag och av den generellt sett höga kvaliteten under årets tävling. Deltagarna lyssnar och tar till sig det vi säger under utbildningstiden, vilket är roligt att följa”, säger Linda Hellman från juryn. Hon förklarar att många av de tävlande hade ett tydligt tema i sina bidrag och att stämningen mellan deltagarna överlag är mer avspänd än på flera andra branschtävlingar – samtidigt som det finns ett tydligt och professionellt fokus på uppgiften.

Foto: Johanna Bergström

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *