Grand Hôtel återinviger två signatursviter

Flaggsviten och Taksviten Grand Hotel

I maj månad återinvigdes två av Grand Hôtels sviter, Flaggsviten och Taksviten, som hade renoverats och fått en helt ny inredningsdesign av den internationellt erkände designern Martin Brudnizki.

Flaggsviten och Taksviten ligger intill varandra och faktiskt så högt upp i hotellet som man kan komma. De befinner sig nämligen bakom de runda fönstren, som syns allra högst upp på den likaså nyrenoverade fasaden (se bild ovan). Sviterna byggdes ursprungligen 1995 och det som idag är Flaggsviten var från början ett rum för förvaring av flaggor. Flaggsviten och Taksviten går att boka var för sig men de är samtidigt ihopkopplande, och gjorda för att kunna användas som en stor enhet, vilket i så fall ger total avskildhet då sviterna befinner sig på ett separat våningsplan.

Flaggsviten och Taksviten Flaggsviten_presentation
Martin Brudnizki tillsammans med Pia Djupmark, VD för Grand Hôtel, samt hotellchef Madeleine Barck.

Från den 110 kvadratmeter stora Flaggsviten går det en spiraltrappa upp till Grand Hôtels högsta punkt, en bedårande liten terrass och ett torn, med hisnande 360 graders panoramautsikt över Stockholm. ”Det är inte så ofta man befinner sig ovanför hotellets skylt”, kommenterar Pia Djupmark, Grand Hôtels VD, som visar oss runt i de nyrenoverade lokalerna. Bredvid trappan befinner sig en modern öppen spis, som är den enda i hela hotellet.

Flaggsviten och Taksviten Flaggsviten_torn
Från Flaggsviten går det en spiraltrappa upp till Grand Hôtels högsta punkt, en bedårande liten terrass och ett torn.

Idén att anlita Martin Brudnizki för renoveringen av sviterna fick Grand Hôtels ledning efter att ha läst ett reportage om designern i Svenska Dagbladets helgtidning Perfect Guide. Briefet bestod i att han skulle skapa ”en miljö som gästerna inte skulle vilja lämna när de väl hade kommit dit”. Dessutom ville man få in mer naturligt ljus i sviterna, vilket bland annat gjordes genom att flytta entrén till Flaggsviten, så att man direkt möts av dagsljuset från ett av fönstren när man kommer in. Martin berättar att han i början hade betänkligheter kring fönstrens runda form, men är nöjd med hur den fungerar i slutresultatet.

Flaggsviten och Taksviten Flaggsviten_utsikt
360 graders panoramautsikt från Flaggsvitens terrass.

Martin Brudnizki är född i Stockholm men har under hela sitt yrkesverksamma liv varit verksam i utlandet. År 2000 grundade han Martin Brudnizki Design Studio i London, som 2012 även utökades med en filial i New York. Grand Hôtel är hans första uppdrag på svensk mark och om den glamorösa debuten säger Martin själv att ”It can’t get any bigger than that”.

Flaggsviten och Taksviten Flaggsviten_utsikt_skylt
Det är inte så ofta man befinner sig ovanför Grand Hôtels skylt.

Färgskalan i de två sviterna är lekfull och ganska färgglad för att vara hotellrum. Paletten är inspirerad av Stockholms karakteristiska fasader och går i vackra toner av rosa och blått – i Flaggsviten – respektive gult och grönt – i Taksviten. Martin förklarar att färgerna är utvalda för att hänga ihop och skapa en helhet genom båda sviterna. Samtidigt varnar har generellt sett för att matcha när man inreder: ”det är ganska tråkigt”.

Flaggsviten och Taksviten Flaggsviten_vardagsrum
Färgskalan i de två sviterna är lekfull och ganska färgglad för att vara hotellrum.

Sviternas inredning är eklektisk och utgörs av en blandning av specialtillverkat, nyinköpt samt vintage. På väggarna hänger det noga utvalda tavlor och vissa av möblerna är gjorda i Martins egen design. ”Jag har velat skapa en naturlig blandning av föremål, som ska kännas som ett hem att vistas i”, förklarar Martin.

Flaggsviten och Taksviten Taksviten_vardagsrum
Paletten är inspirerad av Stockholms karakteristiska fasader. Här interiör från Taksviten.

Det är inte särskilt högt i tak i de två exklusiva sviterna och förr i tiden var det ju så att ju längre ned i ett hotell man kom, desto finare var rummen. På den tiden fanns det inga hissar och de förnäma gästerna hade ingen större lust att gå i trappor. Därför är det som regel högre i tak och ofta större rum på de lägre våningsplanen i äldre hotellbyggnader.

Flaggsviten och Taksviten Flaggsviten_badrum
Min favoritdetalj från badrummen är den lilla bänken i duschkabinen (ej i bild).

Grand Hôtel var först i Stockholm med att erbjuda en hiss åt sina gäster och den installerades i Vinterträdgården, som idag är en eventlokal. En annan sak som hotellet var först med i Stockholm var att byta lakan mellan alla gäster. Under en period hade de även en av totalt sett endast två vattentoaletter i huvudstaden. Den andra fanns mittemot hotellet, på andra sidan av Stockholms Ström, och närmare bestämt i det kungliga slottet. Hotellet byggdes redan 1874 av den franske köksmästaren Régis Cadier och blev från starten ett av dåtidens mest innovativa. Ett (visserligen helt vansinnigt) exempel är hur Cadier hade levande björnungar som lekte i lobbyn vid invigningsfesten. ”Idag driver vi Grand Hôtel vidare i Régis Cadiers nyskapande anda – samtidigt som vi förvaltar och bevarar det som finns, genom ständigt pågående renoveringsarbeten”, säger Pia avslutningsvis.

Flaggsviten och Taksviten Flaggsviten_ros
Instruktionen var att skapa en miljö som man inte skulle vilja lämna när man väl hade kommit dit.

Den allra första gästen i Flagg- och Taksviterna blev passande nog Martin Brudnizki själv, som övernattade där dagen efter vårt besök.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *