Ett smakprov på cognac

cognac remy martin andreas grube cognac

Cognac är en spritsort som idag ofta hamnar lite i skymundan, men som egentligen är både god, spännande och ganska mångsidig. För att visa upp detta anordnade det anrika cognacshuset Rémy Martin för en tid sedan ett event, med provning av cognac och cognacsdrinkar.  I samband med detta fick jag en pratstund med journalisten och sommelieren Andreas Grube, som här berättar mer om vad man bör veta om cognac.

Cognac är ett druvdestillat på vitt vin från (mestadels) druvan ugni blanc, som lagras på ekfat under lång tid, dock minst tre år och ofta uppemot 20 till 30 år. När destillatet, eller eau de viet som det också kallas, har nått den ålder man vill ha blandas det till önskad blend av en master blender. Cognac är skyddat av ursprungsmärkningen AOC, Appelation d’Origine Contrôlée, och får endast tillverkas i regionen som har gett drycken dess namn, Cognac. Precis som för champagne, som endast tillverkas i regionen Champagne.

cognac remy martin andreas grube andreas
Andreas, i mitten, guidar oss igenom provningen.

Andreas berättar att ju längre en cognac lagras desto mer komplex och nyanserad blir smaken, som då får toner av till exempel torkad frukt och choklad. En cognac med kortare lagringstid blir istället mer blommig och ung i smaken.

Generellt sett anser jag att all dryck, inklusive cognac, mår bra av ett visst mått av respektlöshet.

Men det är inte bara lagringstiden som påverkar cognacens smak. Olika hus har olika stilar och som exempel är Rémy Martin mer åt det kraftiga och fylliga hållet medan cognacshuset Martell, i andra änden av spektrat, strävar efter att få fram en lättare och fruktigare dryck.

cognac remy martin andreas grube cocktail bar
Cognac är en mångsidig dryck som bland annat gör sig bra i olika typer av cocktails.

Ett exempel på hur man rent praktiskt kan påverka cognacens smakbild är om destilleringen sker med eller utan jästfällning. När vinet jäser och alkohol bildas dör jästcellerna efterhand och skapar en fällning som innehåller en hel del smakämnen. Om man väljer att destillera med fällningen kvar så får cognacen en djupare och mer komplex smak. Destillerar man istället utan jästfällning blir smakbilden lättare och mer blommig.

Även typ av ekfat som cognacen lagras på har en inverkan på dess karaktär. Andreas förklarar att lättare cognacs ofta lagras på tronçais-ek, som är mer finporig och ger mindre avtryck på smaken. En cognac som ska få mer smak lagras istället på limousin-ek, som har grövre porer och ”färgar av sig” mer smakmässigt. På liknande sätt ger ett mindre fat mer avtryck än ett större, i och med den ökade kontakten mellan vätskan och trät.

cognac remy martin andreas grube cocktail
Ett tips är att ta klassiska whiskydrinkar och byta ut whiskyn mot cognac.

Utöver lagringstid, jästfällning och typ av ekfat kan det även spela roll hur man ”beskär” cognacen. Enkelt uttryckt innebär detta att de ångor som avdunstar i början av destilleringsprocessen överlag har en lättare och fruktigare karaktär än de som kommer mot slutet. Genom att avbryta destilleringen för en specifik cognac vid ett utvalt tillfälle kan man därför påverka smaken åt det ena eller andra hållet.

”Cognac är en mycket mer mångfacetterad produkt än vad många känner till. Det är stora skillnader i stil mellan de olika tillverkarna och en cognacsblend kan innehålla uppemot 500 olika destillat, för att matcha husstilen. Därför krävs det en enorm kunskap och fingertoppskänsla för att arbeta som master blender”, säger Andreas, som själv gärna dricker cognac och bland annat tycker att det är intressant med kopplingen till vin.

cognac remy martin andreas grube tilltugg
Munsbitar framtagna för att harmonsiera med cognacens smaker.

Genom åren har cognac fått en lite omodern image och ses ibland som en dryck med begränsade användningstillfällen och som är omgiven av ett slags stel andäktighet. Så icke i Cognac, enligt Andreas, där man ofta dricker den on the rocks och lite som man själv tycker.

”Jag föredrar att dricka cognac ren och rumstempererad. Däremot tycker jag inte att man ska värma glaset med handen, som ofta rekommenderas, eftersom det kommer att dämpa några av cognacens nyanser. Men generellt sett anser jag att all dryck, inklusive cognac, mår bra av ett visst mått av respektlöshet”, fortsätter Andreas.

cognac remy martin andreas grube cigarr
Cognac kan smakmässigt passa bra ihop med en fin cigarr. Men var medveten om riskerna som tobaksrökning medför.

Förutom att drickas ren och on the rocks gör sig cognac även bra i olika typer av drinkar och cocktails. Andreas tipsar om att byta ut whiskyn i traditionella whiskydrinkar mot cognac, som i en Manhattan eller Old Fashioned. Men även lättare drinkar och longdrinks går att göra med cognac, till exempel i kombination med ginger ale eller tonic water. ”Välj gärna cognac efter den typ av drink du vill blanda: en mer smakrik och komplex cognac för en lite stiffare drink och en fruktigare variant för en mer blommig drink eller longdrink”, säger Andreas.

En klassisk food pairing med cognac är choklad, vilket ofta fungerar bra i och med cognacens egna smaker av choklad, torkad frukt, vanilj och honung. Andreas berättar att en annan kombination han har testat och gillat är cognac tillsammans med gratinerade ostron och en mustig sås. Dessutom gör sig cognac bra ur många aspekter tillsammans med en cigarr av hög kvalitet (oavsett hur hälsosam eller inte cigarren är i övrigt).

”Cognac är en riktigt god dryck med fina traditioner. Mitt råd är att prova sig fram tills man hittar den stil och det hus man gillar – och hur man föredrar att dricka den”, säger Andreas avslutningsvis.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *