En gastronomisk cykeltur i Berlin

Cykeltur i Berlin featured

Under en resa till Tyskland förra våren fick vi chansen att prova på en gastronomisk cykeltur i Berlin, med fyra stopp på utvalda restauranger (samt ett destilleri). Jag cyklade mycket när jag var barn men numera blir det inte så ofta privat. Men egentligen är cykling det ideala sättet att utforska nya städer och områden på. I stark konkurrens med löpning, men mer socialt fungerande.

Vi cyklar med företaget Berlin on Bike, som är baserade i Kulturbrauerei, i den trendiga stadsdelen Prenzlauer Berg, i nordöstra delen av staden, som är känd för sin lite chica, kosmopolitiska livsstil och kafékultur. Kulturbrauerei är ett stort komplex bestående av vackra historiska lager- och industribyggnader i tegel från sent 1800-tal. Det inkluderar 20-talet hus och är idag hem till ett stort antal kreativa och kulturella verksamheter, samt tillfälliga event, till exempel julmarknader.

Cykeltur i Berlin Rawtastic pizza
Raw och vegan pizza på Rawtastic i Berlin.

Vi blir försedda med cyklar och hjälmar samt justerar höjd på sadel och styre. Sedan är det dags att ge sig av. Den första sträckan är så kort att vi nästan inte hinner bromsa när vi efter bara någon minut når fram till raw food-restaurangen Rawtastic. Detta är ett ställe helt i min smak. Här serveras raw, plantbased och glutenfri mat av hög kvalitet och med mycket smak. Till exempel erbjuds det vegan och raw pizza samt en ostbricka, med hemmagjorda ostar av fermenterade nötter. Till maten dricker vi kombucha.

Cykeltur i Berlin Rawtastic
Smakrika veganska munsbitar med patéliknande fyllning.

Det är ett fullt program som ska hinnas med under vår tur och ganska snart lämnar vi Rawtastic (som jag ser kommer att lansera i Malmö snart, kul!). Vi svänger västerut och cyklar in i Berlin Mitte. Där stannar vi till som hastigast i den rofyllda lilla parken Volkspark am Weinberg. Det är en av de första riktigt somriga dagarna vid vårt besök, trots att kalendern bara visar mitten av maj än så länge, och parken är full av folk som kopplar av på gräset i eftermiddagssolen.

Cykeltur i Berlin Volkspark am Weinberg
En somrig eftermiddag i Volkspark am Weinberg.

Som namnet antyder ligger Volkspark am Weinberg vid gatan Weinbergsweg, vinbergsvägen, vilken har fått sitt namn från att det här odlades vin ända fram till 1800-talet, på ett ganska stort antal vingårdar. Enligt vår guide Sascha, från Berlin on Bike, var det berlinska vinet dock inte av någon vidare kvalitet. Mitte är en central och mångsidig stadsdel, med citykänsla och flera mysiga mikroområden. Här hittar man bland annat den fina stadsparken Tiergarten, ett stort antal museer och andra kulturella sevärdheter samt myndighetsbyggnader, som till exempel Bundestag.

Cykeltur i Berlin Vom einfachen das gute
Hos Vom Einfachen Das Gute säljs noga utvalda delikatesser av hög kvalitet.

Ett stenkast från Volkspark am Weinberg ligger delikatessbutiken Vom Einfachen Das Gute, vars namn betyder ungefär ”Det goda/bra från det enkla”. Här säljs delikatesser som ost, korv, bröd, kött, vin och öl från noga utvalda leverantörer. Dessutom finns det sittplatser både inomhus och utomhus, för den som vill ha en ostbricka eller en äkta Stulle (macka) att äta på plats. Vi beställer smakprov på ett urval av snittar och sätter oss vid långbordet ute på gatan.

Cykeltur i Berlin Clärchens Ballhaus
Clärchens Ballhaus är en ikonisk lokal i Berlins omfattande nöjeshistoria.

Från Vom Einfachen Das Gute trampar vi vidare söderut och in på Auguststrasse. Strax innan vi når vårt mål stannar Sascha till och pekar på en stor och lite hemtrevligt rörig uteservering. Uteserveringen visar sig tillhöra Clärchens Ballhaus (ungefär ”Lilla Klaras danspalats”), ett av tre Ballhaus som finns kvar i Berlin, av ursprungligen runt 200. Det är en ikonisk lokal i stadens nöjeshistoria och har än idag bevarat sin autentiska karaktär. Här finns det en spegelsal och en idyllisk vinterträdgård samt en stor sal på nedre plan, där det serveras mat samt hålls danskurser och andra dansevent. Vi har egentligen inte tid att gå in men jag gör en utbrytning och låter resten av gruppen cykla i förväg, i förhoppningen om att återfinna dem senare.

Cykeltur i Berlin Mogg
Moggs lokaler befinner sig inuti en före detta flickskola.

Efter att ha gått en runda inne i Clärchens Ballhaus leder jag cykeln de få meter som är kvar till det som tidigare var en judisk flickskola, och senare ett sjukhus: en stor tegelbyggnad från 1920-talet som idag hyser flera olika verksamheter, bland annat fine dining-restaurangen Pauly Saal samt det judiska kafét Mogg, som är vår nästa anhalt på programmet. Mogg ligger lite undangömt till höger i byggnaden och det tar ett tag innan jag förstår vart jag ska gå. Men efterhand får jag hjälp av en vänlig värdinna från restaurangen, som är desto enklare att hitta.

Cykeltur i Berlin Mogg sandwich
Något svårätet men gott! Här en vegansandwich.

Mogg har en amerikanskinspirerad meny och är speciellt känd för sin egentillverkade pastrami. Cheescaken ska också vara en klassiker men för dagen får vi in varsin enorm trekantssandwich, varav min är fylld med en vegansk burgare. Vi skrattar lite åt varandra i våra försök att ömsom använda kniv och gaffel, ömsom äta med händerna. Smörgåsarna är väldigt goda, men stora och med mycket pålägg, vilket gör hanteringen lite komplicerad.

Cykeltur i Berlin Mampes ägare
Tom Inden-Lohmar, ny VD för Mampe.

Vi lämnar Moggs stilrena och behagliga lokaler och tar sikte på destilleriet Mampes Neue Heimat (Mampes nya hem), som ligger i en snygg industriell byggnad i det kreativa och livfulla Kreuzberg, i södra Berlin. Mampe är Berlins äldsta sprittillverkare och företagets historia sträcker sig över 160 år tillbaka i tiden. Idag drivs det vidare i en modern tappning men med stor respekt för hantverket och den lokala traditionen. Man använder sig av historiska recept samt metoder, och alla produkterna görs för hand, baserade på naturliga ingredienser. Sortimentet inkluderar snaps och likörer och finns, som jag förstår saken, enbart att köpa i Berlin.

Cykeltur i Berlin Mampes
Destilleriet är inhyst i en industrilokal, där det tidigare låg ett bryggeri.

Efter en rundtur i destilleriet med Tom Inden-Lohmar, företagets VD, samt provsmakning av ett urval av Mampes produkter (dock i väldigt små mängder), tar vi farväl och gör oss redo att cykla tillbaka. Det är en dryg halvtimmes cykeltur till Kulturbrauerei, och vi njuter av den ljumma kvällen. Efter ett tag förklarar Sascha att vi snart kommer att komma fram till en uppförsbacke. Jag antar att han vill ge oss en chans att förbereda oss mentalt på ansträngningen. Ett par hundra meter senare syns fortfarande ingen backe till, utan vägen är fortsatt ganska plan, även om det inte går direkt nedför. När jag frågar Sascha visar det sig att vi redan har passerat backen. Berlin är en ganska flack stad, vilket onekligen bidrar till att göra den så cykelvänlig som den faktiskt är. För mig börjar begreppet backe någonstans vid Lidingöloppsbanans standard, och jag kan inte ens ta Västerbron riktigt på allvar, som annars är något av en fasa för många löpare i Stockholm.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *