Trädgårdsglädje i Berlin

För knappt ungefär ett år sedan besökte jag Berlin. Det var nästan sommarväder när vi var där, trots att det bara hade hunnit bli mitten av maj enligt kalendern. En av punkterna på vårt program var att besöka IGA Berlin 2017 (Internationale GartenAusstellung), alltså en internationell trädgårdsutställning. IGA Berlin 2017 blev Tysklands största trädgårdsutställning och den första i sitt slag i Berlin. Utställningen hölls i ett stort parkområde i Marzahn-Hellersdorf, i östra Berlin. Området inkluderar bland annat parken Gärten der Welt, Världens trädgårdar, som inför IGA Berlin 2017 utökades från 25 till drygt 40 hektar.

IGA Berlin 2017 Gärten der Welt trädgårdsrum Brasilien
Stilren design och grafiska linjer i det brasilianska trädgårdsrummet.

IGA Berlin 2017 är över men mycket av det som visades under utställningen finns kvar i Gärten der Welt. Redan sedan tidigare existerade det som har gett parken dess namn, tematrädgårdar från olika delar av världen, som har tagits fram i samarbete med internationella landskapsarkitekter. Till exempel kan man besöka en engelsk cottage garden, en japansk trädgård, en koreansk trädgård, en orientalisk trädgård, en italiensk renässansträdgård samt en balinesisk trädgård inuti det nya tropiska växthuset. Dessutom finns det bland annat en rosenträdgård (såklart) med över 275 olika rosenarter, samt en vacker rhododendronträdgård(!).

IGA Berlin 2017 Gärten der Welt trädgårdsrum Chile
Det chilenska trädgårdsrummet bjuder in till att ta plats i skuggan under träden.

I tillägg till tematrädgårdarna, som är åtminstone ett par tusen kvadratmeter stora, skapades inför IGA 2017 nio stycken mindre ”trädgårdsrum” (det låter bättre på tyska) på vardera 380 kvadratmeter, som designades av landskapsarkitekter från Australien, Libanon, Storbritannien, Thailand, Kina, Tyskland, Sydafrika, Brasilien och Chile. Vi får en rundvisning i de då helt nya trädgårdsrummen, som än så länge är lite kala på sina håll, i och med att en del av växterna inte har hunnit skjuta skott än, samt deras olika blomningstider och liknande.

IGA Berlin 2017 Gärten der Welt trädgårdsrum Chile2
På marken växer det vita små blommor, som blygt sträcker sig upp mot solljuset.

I sitt arbete med trädgårdsrummen har arkitekterna låtit sig inspireras av sina respektive hemlands landskap samt uråldriga traditioner och historier, som till exempel Aboriginernas fire stick farming, de chilenska Anderna eller sjunkna libanesiska trädgårdar. Bland de jag tycker bäst om av trädgårdsrummen är det libanesiska, det brasilianska och det chilenska. De två förstnämnda känns ganska stilrena, moderna och lite exklusiva, med raka linjer och ett avskalat formspråk.

IGA Berlin 2017 Gärten der Welt Jeppe Hein
Installationen Reflecting Gardens skapades av den danske konstnären Jeppe Hein inför IGA Berlin 2017.

I den chilenska trädgården är designen mer avspänd. Grunden är en skogsliknande plantering av sydbokar, ett trädslag som är vanligt förekommande i Chile. På marken ligger det slumpmässigt utplacerade marmorplattor och som besökare uppmuntras man indirekt till att gå sin egen väg runt i trädgården, utan att följa en utmärkt rutt. Här och där står det små bänkar av råa marmorbitar som inbjuder till att slå sig ned en stund i trädens skugga. Marmorn kommer från norra Chile och symboliserar tillsammans med bokträden det chilenska landskapets naturliga skönhet. Mellan marmorbitarna och träden växer det vita små blommor, som blygt sträcker sig upp mot solljuset. Trädgårdens namn är Being Under the Trees, Att vistas under träden, och passar väl ihop med den poetiska gestaltningen. Här skulle jag gott och väl kunna stanna hela dagen, med en bok på en av bänkarna.

IGA Berlin 2017 Gärten der Welt hängande trädgård
En grönskande vägg i avdelningen för privata trädgårdar under IGA Berlin 2017.

Från de nya trädgårdsrummen går vi vidare mot tematrädgårdarna. På vägen dit passerar vi den nya arenan, som byggts speciellt inför IGA Berlin 2017 men även kommer att finnas kvar för framtiden. Arenan är uppförd som en klassisk amfiteater med plats för upp till 5000 åskådare. Den används bland annat för konserter, både klassiska och moderna, teaterföreställningar samt idrottsevenemang. Strax innan arenan, på gräsmattan framför besökarcentret, står det en labyrintliknande installation av spegelskivor, som speglar både varandra, omgivningarna samt eventuella besökare. Installationen bär namnet Reflecting gardens, ’speglande trädgårdar’, eller möjligen ’att spegla trädgårdar’. Den har skapats av den danske konstnären Jeppe Hein för IGA Berlin 2017 och kommer, precis som arenan och trädgårdsrummen, att finnas kvar i Gärten der Welt, som en del av den permanenta utställningen.

IGA Berlin 2017 Gärten der Welt Japan
Zen-känsla i den japanska trädgården.

Vi promenerar genom den bedårande engelska cottage garden och når fram till den orientaliska trädgården (se bild högst upp), som är byggd i islamisk och marockansk stil, liknande en traditionell riad. På den stora innergården möts man av eleganta fontäner och springbrunnar samt exotiska nyttoväxter och blommor, som till exempel olika slags kryddor, rosor, fruktträd, oliver, kvitten, palmer och dadelpalmer. Men även fläder, jasmin, syren, oleander, lavendel och magnolia. Jag har precis varit i Marocko, bara någon vecka tidigare, och längtar omedelbart tillbaka till landets symfoni av aromatiska dofter och färger.

IGA Berlin 2017 Gärten der Welt linbana
Linbanan är ett sätt att ta sig in i Gärten der Welt.

Vi sliter oss från den orientaliska trädgården och fortsätter till en annan av mina favoriter, den japanska trädgården. Den japanska trädgården är designad i symbolisk zen-stil på temat ”sammanflytande vatten”, vilket representerar en önskan att alla människor ska leva tillsammans i fred. Trädgården består av tre delar med helt olika individuella uttryck, där huvudträdgården är anlagd som en japansk torrträdgård, kare sansui. En kare sansui är traditionellt sett en trädgård för eftertanke, som står i djup förbindelse med zen och klarar sig utan vatten för att överleva.

IGA Berlin 2017 Gärten der Welt Wolkenhain
Från det nybyggda Wolkenhain har man en vacker panoramautsikt över stora delar av Berlin.

Vårt besök närmar sig sitt slut och vi kommer att lämna parken på samma sätt som vi anlände, nämligen via den nya linbanan, som går från stationen Kienberg, vid Hellersdorfer Strasse och tunnelbanestationen Kienberg, och landar vid Gärten der Welts huvudingång, i närheten av de nya trädgårdsrummen. Ja, eller tvärtom, beroende på vilket håll man åker åt. I mitten av linbanan kan man stiga av vid stationen Wolkenhain, molnlunden, som har fått sitt namn från en molnliknande byggnad varifrån man kan njuta av en härlig panoramautsikt över stora delar av Berlin. Byggnaden är resultatet av en arkitekttävling som hölls inför IGA Berlin 2017, i samband med bygget av linbanan. Linbanan är en och en halv kilometer lång, med 64 kabiner (varav sex stycken med golv av glas), lite som i Alperna. Den gjorde mer än tre miljoner turer under premiärsäsongen och blev därmed en av huvudattraktionerna för IGA Berlin 2017. Idag drivs den vidare av ett annat företag.

Foto: Johanna Bergström

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *