En bok om aktier – av och för kvinnor

aktier för nybörjare natalie eriksson featured

På Internationella kvinnodagen tar jag gärna tillfället i akt att uppmärksamma inspirerande, starka och banbrytande kvinnor i min omgivning. Inför årets upplaga av den åttonde mars fick jag en pratstund med Natalie Eriksson, just nu aktuell med boken Kvinnorna som äger börsen – aktier för nybörjare, vilken är den första svenska boken om aktiehandel att rikta sig till kvinnor. I boken möter läsaren nio kvinnliga aktieprofiler som delar med sig av sina erfarenheter och värdefulla tips. Parallellt med sitt arbete som projektledare på en digitalbyrå driver Natalie även, tillsammans med två vänner, Facebookgruppen Aktier för nybörjare – tjejer, som utgör ett forum där kvinnor stöttar varandra till att lära sig mer om investeringar. Boken kan ses som en förlängning av Facebookgruppen.

Vilken är din relation till jämställdhet?

Jag är feminist och har varit det sedan unga år. Visserligen är Sverige ett land som är mer jämställt än många andra men det finns fortfarande stora skillnader. Till exempel skillnader i lön och ägande, könsroller samt vad man förväntas göra och inte göra som man eller kvinna. I min bok bestämde jag mig för att ta upp ämnet på ett positivt sätt, och komma med förslag på lösningar. Jag tycker att det är viktigt att våga prata om de här frågorna, både ur en positiv och ur en negativ aspekt.

Hur viktigt är det med kvinnliga förebilder?

Jag tycker generellt sett att det är viktigt att få se olika typer av människor omkring sig. Det gäller inte bara kön utan även saker som ålder och etnicitet. Det vi omges av gör mycket med vårt undermedvetna, ofta utan att vi märker av det. Vi influerar alla varandra, i större eller mindre skala och om inte annat i vår närmaste krets. Efter lanseringen av boken är det flera läsare som har hört av sig till mig för att berätta att de har blivit inspirerade till att börja spara, vilket är jätteroligt att höra.

Berätta lite om bakgrunden till att skriva boken.

Jag har själv aldrig jobbat inom finansbranschen. Däremot har jag alltid tyckt att det varit intressant med privatekonomi och de möjligheter som en god ekonomi öppnar för. Jag började läsa på om aktiemarknaden och startade ett eget aktiesparande i liten skala. Under min semester hade jag tänkt läsa ikapp den hög av aktieböcker som jag hade samlat på mig. På den tiden fanns det ingen litteratur alls av eller för kvinnor i ämnet. Jag blev förvånad över att även ett så brett område som ekonomi kunde vara så mansdominerat. I boken har jag valt att lyfta fram andra kvinnliga aktieprofiler, som här berättar öppenhjärtligt om sina drivkrafter, framgångar och eventuella misstag.

Vad var det du saknade i den existerande litteraturen?

Det var inget fel i sig på själva innehållet i de böcker som fanns, men jag kände att perspektivet blev för ensidigt. Män syns redan en hel del i media när det gäller börsen och ekonomi. Nu var det dags att även kvinnorna fick komma fram och ta plats. Dessutom insåg jag att det säkert fanns ett stort antal kvinnor ute i samhället som saknade förebilder inom aktiesparande, och därför inte riktigt visste hur de skulle komma igång.

Vilka är dina grundläggande tips för att komma igång med investeringar och aktiesparande?

Den första frågan man bör ställa sig är vilket syfte man har med sitt sparande, eftersom det styr hur och hur mycket man bör investera. Ska sparandet till exempel vara till en resa, till pensionen eller som en extra trygghet jämte ens ordinarie inkomst? Om man vill ha tillgång till pengarna på kort sikt bör man välja ett sparande med hög säkerhet och då är aktier inte det bästa valet. Handlar det istället om ett långsiktigt sparande kan man välja att ha lite högre risk, för att få större utdelning. Sedan är det viktigt att bestämma hur mycket och hur ofta man kan investera. Här behöver man inte lyssna på precis alla tips man får, utan det gäller att fatta egna beslut efter de förutsättningar man har. Börja gärna med ett månadssparande, för att skapa en hälsosam rutin.

Författare: Johanna Elisabet

Johanna Elisabet Bergström är en Stockholmsbaserad skribent, journalist och resebloggare. Utöver resor arbetar hon bland annat med ämnen som skönhet, hälsa, dryck, mat, design och inredning. På sin fritid älskar Johanna att resa, springa långdistans och läsa, gärna nordiska kriminalromaner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *